Å se alle de forskjellige sokkene gjorde Alexander (29) glad

Da Alexander (29) så alle som gikk med forskjellige sokker, ble han glad: – Det betyr mye

ELSKER Å JOBBE: Alexander Tjugen klar for sin andre jobb for dagen. Foto: Rim Hjelde Elmofty 

En dag i året går folk over hele verden med to forskjellige sokker. For Alexander Tjugen fra Volda er dette spesielt viktig. 

På søndag var det verdens Downs syndrom-dag. Hvert år blir dagen blant annet markert ved at folk går med to forskjellige sokker. Alexander Tjugen synes det er en hyggelig dag som er viktig å markere. Selv hadde han fri fra jobb og brukte søndagen på å slappe av. Likevel la han merke til mange med to ulike sokker i anledning 21. mars. 

– Det betyr mye med en sånn dag. Jeg så flere med forskjellige sokker, noe som er veldig stas og kjekt å se, sier Tjugen. 

Tjugen har Downs syndrom og er en av mange brukere på Hamna dagsenter i Volda. Han elsker å jobbe. Da vi møter han, har han akkurat vært på jobb og er iført sin grønne arbeidsuniform. Tjugen har jobbet på Kiwi i Volda i flere år, der arbeidsoppgavene blant annet innebærer å ordne med flasker og sortere papp. Men arbeidsdagen er ikke over, for nå begynner arbeidet på Hamna, der han er et par dager i uken. 

Viktig å markere mangfoldet

Da 21. mars havnet på en søndag i år, var det ikke noe opplegg på dagsenteret den dagen. Men vanligvis pleier de å markere dagen ved å dukke opp i ulike sokker. Helle Yndestad Aam (58) har vært en del av personalet på Hamna dagsenter i over seks år og understreker viktigheten med en slik dag. 

– Det viktige med en sånn dag er å markere at vi alle er ulike. Det er mangfold blant oss. Alle har sitt og det er det viktig å markere. Dette gjelder alle på huset, sier Aam. 

GIVENDE: Helle Yndestad Aam (58) trives med arbeidet på dagsenteret. Foto: Rim Hjelde Elmofty.

– Det beste med å arbeide på Hamna dagsenter er at jeg aldri vet hva jeg skal når jeg kommer på jobb. Ingen dager er like, sier hun.

Personalet på Hamna dagsenter jobber hver dag for at alle skal få en ordentlig arbeidsdag uansett forutsetning. Dagsenteret tilbyr variert arbeid og er en sosial arena for mennesker med utviklingshemninger. Det er åpent fem dager i uken og har til sammen omtrent 25 brukere. Arbeidet er variert og kan bestå av mye forskjellig, blant annet veving, riding og bading. De selger også godt av egenlagde opptenningsruller. 

Drømmer om å danse

Vi kommer midt i lunsjpausen på Hamna og er omgitt av blide mennesker og god stemning. Alexander Tjugen mener at noe av det beste med dagsenteret er de hyggelige menneskene. Når han ikke er på jobb på Kiwi eller Hamna, liker han å høre på musikk, gå turer og spille fotball. Men den store drømmen er å danse. 

– Jeg har alltid vært glad i å danse, og danser mye, sier Tjugen.