Snauderåsa downhill fikk ny bakkerekord

Søndag 29. september ble Snauderåsa downhill 2019 arrangert. Noen av deltakerne har vært med på dette i flere år mens for andre er det første gang. Bakkene er bratte med steiner og greiner liggende i stien

Se bildegalleri øverst i saken

VOLDA: Nede ved målområdet står Robin Andre Ryste Skjeret (22) etter å ha fullført sin første runde på tiden 2:01. Han har holdt på med sporten siden 2010 og har deltatt på Snauderåsa nesten hvert år.

REKORD: Robin Andre Ryste Skjeret tok ny rekord i bakken. (Foto: Stine Lund Trøan)

– Jeg begynte egentlig bare å sykle nedover og når jeg fant ut at jeg kunne konkurrere i å sykle nedover så begynte jeg å trene. Nå håper jeg på å kunne ta banerekorden. Jeg var ikke så langt bak så jeg håper det går andre runde forteller han.

Ved siden av står moren hans, Mette Ryste.

– Man blir vant til det etterhvert når de setter utfor, men de første gangene når han begynte var det litt ekkelt. Det går jo så fort. Så vi krysser fingrene for at banerekorden går i år, smiler hun.

For henne er det viktig at utstyret er på plass

– Hel hjelm som kan beskytte hodet og en ryggplate må man ha. Sykkelen må ha gode dempere og være solid bygd. De får en god del juling nedover. Siden det kan være dyrt så er det mange som kjøper brukt for å prøve, legger hun til.

Etter andre runde kommer Ryste Skjeret inn på tiden 1:55. To sekunder raskere enn den tidligere rekorden og vinner av klassen stor bakke.

Yngst i sin klasse

For Amund Groven (13) er dette første gang han setter utfor den store bakken. Han er den eneste under 16 i sin klasse.

– Jeg syns det var en bra bakke. Det var morsomt å kjøre. De andre har fortalt meg at det var veldig bra forhold i år, ikke for vått eller for tørt, men akkurat passe så man får godt grep.

Amund forteller videre at han har fått flere venner gjennom å sykle.

– Jeg har møtt en del mens jeg har syklet. Det er ingen i klassen som holder på med det så det er veldig greit å ha møtt noen andre så vi kan trene sammen.

FORNØYDE: F.v: Amund Groven (13) og Jan Ivar Beddari. (Foto: Stine Lund Trøan)

Funnet tilbake til sporten

Jan Ivar Beddari er en av representantene under arrangementet. Han holder selv på med downhill, men deltar ikke i år.

– Jeg syklet mye da jeg var barn og begynte igjen for 15 år siden. I Volda har jeg holdt på i fem år.

Snauderåsa downhill arrangeres fast en gang i året med rundt 25 deltakere. Banene er tøffe for de som aldri har gjort dette før og det er derfor i planene å bygge en ny bane på Vassbotn.

– Den nye banen vil være enklere og være et fint sted å prøve seg for de som syns dette kan virke gøy. Vi ønsker å få flere med og noen syns nok det kan være litt ekstremt å sette utfor bakkene her forteller Beddari.

Banene som kjøres i dag har vært de samme siden det ble startet opp med lite vedlikehold

– Vedlikehold gjøres på dugnad. Det er mange som møter opp og da tar det ikke så lang tid. Før dette gikk vi over banen for å sjekke at alt var som det skulle. Eneste som må sjekkes litt ekstra er hoppene.