Bli med på skattejakt i søppelkasser og containere

Inne i containeren står "dumpstreren" med hodelykt og leter etter gullfunn.

SKATTEJAKT I CONTAINER: Utstyrt med hodelykt leter "dumpstreren" etter mat som er spiselig. Foto: Thomas Amlien

Mens de står opp til knærne i avfall leter de etter mat de kan redde. Ved å bruke "se, lukt, smak"-regelen bestemmer de hvilken mat som får være med hjem og inn i varmen.

Det er ikke bare økonomien som er motivasjonen, forteller Oleanna Barsten, som studerer ved Høgskulen i Volda. 

– Man åpner øynene overfor problemene vi har med matsvinn og miljø, sier studenten engasjert.

I følge FN går mer enn en tredel av all mat som blir produsert tapt. Redusert matsvinn vil føre til redusert sult og fattigdom. Blant FNs bærekraftmål finnes et delmål som omhandler matsvinn. 

FNs bærekraftmål 12.3 lyder nemlig slik:

Innen 2030 halvere matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, inkludert svinn etter innhøsting

MATSVINN: Mye fullt spiselig mat kastes hver eneste dag
MATSVINN: Mye fullt spiselig mat kastes hver eneste dag. Foto: Thomas Amlien

Hva er dumpster diving?

Dumpster diving har blitt mer populært de siste årene. I flere store byer er det laget Facebook-grupper der "dumpstrerne" samles for å spare både penger og miljøet. Også andre steder er det blitt mer og mer populært, blant annet på Søre Sunnmøre. Allikevel er det kanskje mange som ikke helt vet hva det betyr.

– Det vil si at man går gjennom søppelkassene og containerne til matbutikkene for å lete etter mat. Den er ofte fullt spiselig selv om den er kastet, påpeker Oleanna.

Dumpster diving kan virke ulovlig og straffbart for mange. Derfor kontaktet vi politiadvokat Hanne Egeness ved Møre og Romsdal politiavsnitt som forklarer at det finnes ulike måter å dykke i søpla på. 

– El-avfall som oppbevares utenfor el-butikker ansees som butikkenes eiendom fordi de ikke har kastet dette, men skal håndtere det videre som el-avfall. Dumpster diving i dette området ansees som tyveri eller naskeri, forklarer Egeness.

Når det kommer til det å dykke etter mat som er kastet, kan Egeness bekrefte at man ikke vil møte problemer dersom man opptrer på en ansvarlig og ryddig måte.

– Matavfall som butikker har kastet ansees som eierløst og det er ikke straffbart å ta dette, stadfester politiadvokaten som en hovedregel.

Samtidig påpeker hun at det gjøres konkrete vurderinger i enkeltsaker når det kommer til plassering av containere, og om de er låst eller ikke.

Sparer store summer

Den gjennomsnittlige studenten bruker over 3000 kroner på mat i måneden. For Oleanna er denne kostnaden betraktelig lavere. På spørsmål om hvor mye hun sparer hver måned er hun ikke helt sikker. 

– Man sparer veldig mye på grønnsaker og frukt, men man kjøper ofte basisvarer i tillegg. Man får også mer variasjon i kostholdet fordi man ikke selv velger hva man finner, legger hun til.

Selv sparer hun flere tusen kroner i året.

Et sett med uskrevne regler

Oleanna sier at hun ikke har opplevd negative situasjoner under dumpster diving. Hun møter sjelden de ansatte på butikkene, fordi hun drar etter stengetid.  Heller ikke den gangen politiet dukket opp ble det noen problemer.

– Jeg spurte politibetjenten om han ville ha noe, men han svarte at han hadde det han trengte.

For at dumpster-divingen ikke skal være til ulempe for andre finnes det et sett med uskrevne regler den unge studenten følger. De drar alltid ut for å lete etter at butikken har stengt, for å ikke å være til besvær for ansatte og kunder. Hun påpeker også at de alltid rydder etter seg og lukker containere og søppelkasser. 

– Man skal ikke ta mer enn man trenger, altså det du vet du kan spise selv eller dele med andre. Det kan komme andre dumpstrere etter deg, sier hun.

Nattens fangst består av rotgrønnsaker, frukt og en blomsterbukett.
Nattens fangst av rotgrønnsaker, bær, frukt og en blomsterbukett. Foto: Privat

Tips til andre dumpstrere

I følge Oleanna er det noen ting som er viktig å huske om man skal ut på dumpster diving.

Man trenger hansker fordi man tross alt graver gjennom søppel. Hodelykt er også viktig, slik at man har begge hendene ledige til gravingen. Det siste man må ta med seg er en pose som er tett da mange av emballasjene kan være brutt eller ikke helt tette. Hun påpeker også at man ikke må glemme å vaske funnene godt da man kommer hjem, for å unngå sykdom.

Til slutt viser hun igjen til reglene enhver dumpstrer burde følge.

– Det er viktig å følge reglene når man er en urban bærplukker.