Voksende interesse - mener E-sport er kommet for å bli

E-sport Volda Gjør det godt i Telialigaen i League of Legends

God stemning på trening i nyoppussede lokaler. Foto: Stian Elviken Strand. 

Volda E-sport har på et snaut år gått fra å være en gruppe ildsjeler med en visjon, til en klubb som konkurrerer sterkt på flere plattformer. 

Det nyoppussede klubbhuset befinner seg på parkeringsplassen ved fotballbanen i Volda. Allerede ved døren får vi et hint om hva som skjuler seg på innsiden. Klubbens emblem pryder inngangspartiet. Innenfor døren er et Mekka for alle med hjerte for e-sport. Ti gaming pc-er, konsoll og TV er å finne på innsiden av klubbhuset. Til tross for en kald vinter i Volda, er det godt og varmt i klubbhuset.

Støtte fra foreldre, sponsorer, spleis og de mest interesserte i klubben har gjort det mulig, melder spillansvarlig for Fortnite, Jan Ivar Beddari.

Klubbhuset ligger ved foten av Rotsethornet. Foto: Herman Kunnikoff Stunner. 

Kjemper i toppen

Volda E-sport er med og konkurrerer om førsteplassen i sin divisjon i spillet League of Legends. Laget har to seire og en uavgjort etter at de i går spilte uavgjort mot nåværende andreplass, Goas Ezport Academy. 

Nærnett var i går på plass for å se hvordan ekte e-sportutøvere trener til kamp i spillet Fortnite. 10 ungdommer satt da overfor hverandre og trente en-mot-en. Jan Ivar Beddari var ansvarlig voksen tilstede og ledet treningen. 

Sunn balanse

Jan Ivar forteller om klubbens fokus på å ha en jevn fordeling på de ulike plattformene i livet. Han legger vekt på at hvis man nedprioriterer en viktig arena i livet, kan det bli til en bekymring som kan påvirke resultatene i e-sporten. De oppfordrer medlemmene til å ha et balansert forhold mellom alt fra søvn og skole til familie og gaming. På den måten mener han man kan prestere best i konkurranser, i hvert fall i lengden.

Tidligere har Nærnett omtalt oppstarten av e-sportklubb i Volda. Den gang var klubben kun i startfasen. Nå, etter et knapt år, har utviklingen i miljøet florert. Per i dag har klubben 55 medlemmer, fordelt på 3 lag. Klubben har hovedfokus på spillene Fortnite, League of Legends, Dota og Super Smash Bros. Mange tenker kanskje at dataspill bare er for underholdning og avslapning, men Volda e-sport vil motbevise disse fordommene. Det er ikke bare Volda e-sport som spår en lys fremtid for e-sporten. 

Anne Marte Pensgaard, professor ved Norges Idrettshøgskole støtter e-sport som arena i en artikkel fra NRK. Pensgaard tror det kan være lurt å sette rammer for unges ambisjoner.

– Jeg tenker det gir mening i dagens samfunn. E-sport er kommet for å bli og det er stor interesse for det, så da synes jeg vi skal ta det seriøst.


Bygge opp, ikke rive ned

Spillansvarlig for Fortnite, Jan Ivar Beddari, snakker om hvor viktig det er å holde lagmoralen oppe for så å ta opp konstruktiv kritikk etter kampene er ferdigspilt. Han nevner at det er lett å skylde på andre når ting ikke går etter planen. 

I konkurranse er det lett å legge skylda på hverandre. Her i klubben prøver vi å være bevisst på at om man gjør en feil, skal man ikke ta det opp der og da. Det er viktig å være positiv i kampens hete, og heller ta opp konstruktiv kritikk etter kampen. Vi tar opp “voice chat” og “gameplay” for å kunne lære av det i etterkant. Det er ofte kommunikasjonen som svikter når det går dårlig.  

For å bedre prestasjonene på de virtuelle slagmarkene, tar klubben altså opp både lyd og bilde fra de ulike kampene, slik at de kan gjennomgås i plenum senere. Disse tiltakene bidrar til å avkrefte inntrykket av den slappe, ambisjonsløse “gameren” i sofakroken. Denne gjengen driver hard konkurranse.

Store penger å hente

I den norske e-sport ligaen (Telialigaen) kjemper klubben foreløpig om heder og ære, men om rykker lengre opp i ligasystemet kan det bli premier på opp til 50 000 kr i League of Legends. I turneringer som Winter Games i Volda vanker det premie på 10 000 kr til førsteplassen, opplyser spillsjef Michael Aurstad. På verdensbasis er det klekkelige pengesummer på spill. Ifølge Esportobserver.com, betaler spill som League of Legends ut premier for totalt rundt åtte millioner dollar i den internasjonale turneringene. Med dette i bakhodet virker det kanskje ikke så altfor dumt å prøve seg på e-sport.

League of Legends-laget ligger godt an i Telialigaen ​. Foto: Stian Elviken Strand.