Eskild Vika Amundsen: - Jeg har tilgitt min fars drapsmann

plakat, Eskild og drapsmannen

Dokumentarfilmen "Intervju med min fars drapsmann" viser et sterkt møte mellom en drapsmann og en pårørende. FOTO: Vika Film&Bilde

Da Eskild Vika Amundsen var tolv år ble hans far drept med øks. I fjor møtte han drapsmannen. Det har det blitt dokumentarfilm av.

Tirsdag kveld ble dokumentarfilmen "Intervju med min fars drapsmann" vist på Volda Filmteater. Filmen portretterer et sterkt møte mellom en drapsmann og drapsofferets nærmeste pårørende. 

Hovedpersonen selv, Eskild Vika Amundsen, var tilstede under filmvisningen, og fortalte om livet som fosterbarn og om det å bli født av foreldre som var rusmisbrukere.

Bursdagen

Dagen Eskild skulle feire sin tolvårsdag, dukket aldri faren opp. Han ble drept samme dag. Ti år senere velger Eskild å ta kontakt med drapsmannen. Han vil ha forsoning med farens drapsmann Andreas.

– Når du blir mer voksen, må du komme overens med alt som har skjedd, og du må kunne tilgi. Andreas er noens familie han også, og om det hadde vært meg, så skulle jeg ønsket at jeg hadde blitt tilgitt. Så da sendte jeg ham en melding, og vi kom i prat.

–  Har du tilgitt han?

Eskild Vika Amundsen drar rundt i landet og viser dokumentarfilmen "Intervju med min fars drapsmann".
FOTO: Nora Kvernmo Rindal

– Ja, det har jeg. Vi er på talefot, og vi har møttes flere ganger etterpå. Han har sonet sin straff, og er bare et helt alminnelig menneske slik det er nå. Vi må kunne legge ting bak oss.

Ville ha hevn

Selv om Amundsen nå har tilgitt drapsmannen, har han kjent på en hevnfølelse i mange år.

– Jeg tenkte i mange år at hvis jeg hadde møtt Andreas, hadde jeg tatt livet av ham. Jeg var veldig redd for å møte ham, selv da han satt i fengsel. Men jeg innså at om jeg hadde drept ham, hadde jeg blitt den som satt inne for drap. Hvis jeg hadde tatt igjen, hadde ikke jeg vært noe bedre.

Dokumentarfilmen viser det aller første møtet mellom Eskild og hans fars drapsmann. Eskild visste ikke hva han skulle forvente på forhånd.

– Jeg var veldig nervøs da jeg møtte ham. Det var vanskelig å forberede seg til et slikt møte. Det har vært veldig viktig for meg å fortelle min historie. Da jeg var liten, følte jeg meg veldig alene i verden. Jeg ble født av to narkomane foreldre og plassert i fosterhjem før fylte to år. Jeg vil fjerne litt stigmaen om at fosterbarn er problembarn, for det er ikke slik det er. 

Eskild har med seg to gode venner på film-turneen. (fra venstre) Anders Trongaard, Eskild Vika Amundsen og fosterbror Adrian Fjeld. FOTO: Nora Kvernmo Rindal

Har mottatt hets

Eskild forteller at han ikke bare har fått positive tilbakemeldinger på prosjektet med dokumentarfilmen. I forbindelse med filmen forteller han mye om hvordan barnevernet har reddet livet hans, og det blir ikke like godt tatt imot av alle.

– Like etter at NRK skrev om prosjektet, måtte jeg flykte og bo på hytta fordi jeg var redd for min egen sikkerhet. Folk hater barnevernet, men hadde det ikke vært for barnevernet, hadde jeg ikke vært her i dag. Det er viktig for meg å vise takknemlighet for det arbeidet de har gjort.

En film om tilgivelse
Publikum gikk ut av kinosalen med sterke følelser rundt filmen. Elin Kjalnes, Mette Sørvik og Torill Osborg Vinjevoll jobber i barnevernet, og de skryter til Nærnett av dokumentaren.

– Jeg opplever den som en veldig nær film. Jeg ble ganske overrasket over at drapsmannen også intervjuet sønnen, det var spesielt og fint. Det var en kjempefin film, sa Elin Kjalnes.

– Den vitner mye om romslighet og tilgivelse. Det er veldig spesielt å se de to møtes, sa Mette Sørvik.

Ikke overskrifter av gode historier

De tre kvinnene sier at det er bra at en som har gode erfaringer med barnevernet, får snakke om det, og ikke bare de som har en annen opplevelse.

– Det er veldig godt å se at det er noen det har gått bra med, det har vi forsåvidt mange eksempler på. Men, det er ikke så mange av dem som kommer fram i media. Det er ikke det som lager de store overskriftene, sa Mette Sørvik.

Torill Osborg Vinjevoll  sier det er trist å høre at Eskild har blitt hetsa.

–  Vi blir hetsa med jevne mellomrom i sosiale medier, men at de har gått så direktepå han som bare forteller sin historie, synes jeg er overraskende.