– Jeg tror det blir bra for bygda, fordi det er noe bygda mangler.

UTVIDER: Fugl Føniks kaffebar i Ørsta bytter lokale og utvider konsept. Foto: Fugl Føniks.

UNDER UTVIKLING: Fugl Føniks kaffebar i Ørsta bytter lokale og utvider konsept. Foto: Fugl Føniks. 

Fugl Føniks gjenåpner i nytt lokale med nytt konsept.

ØRSTA: Kaffebaren Fugl Føniks annonserte i sommer at de skal flytte til et større lokale.  I tillegg utvider de konseptet til "Fugl Føniks mat, drikke og bar", med alkoholservering og nye åpningstider. 

Etter at Norrøna pub i Vikegata stengte i 2018, har det ikke vært mange utesteder i Ørsta. Med Fugl Føniks utvidelse, kommer dette snart til å endre seg. 

– Det blir ikke en brun pub, men mer en litt rolig lounge. Det blir barstemning med bakgrunnsmusikk og noe godt i glasset, der folk kan møtes og snakke, forteller Mathias Blichfeldt og smiler.

Han er den eldste sønnen til familiebedriftens drivere, Randi og Helge Blichfeldt, og har jobbet der siden oppstarten.

Familiebedrift: Fugl Føniks er en familiebedrift og åpnet først i 2004. Foto: Fugl Føniks.
Familiebedrift: Fugl Føniks er en familiebedrift og åpnet først i 2004. Foto: Fugl Føniks. 

Kaféen åpnet allerede i 2004 på Lystadhjørnet. Den gangen var lokalet lite, men det hadde sin sjarm. Siden har de utvidet konseptet flere ganger, den siste gangen flytta de til Ørsta Torg.

Mer plass året rundt

Det nye lokale blir i gamle Norrøna-bygget, der det tidligere var en pub. Der skal de bevare mesteparten av bygget, samtidig som at de skal gjøre en del oppussing for at lokalet skal passe til deres konsept. 

– Det blir slipte overflater, med betonggulv i en industriell stil. Det gamle lokalet til Norrøna pub er ikke så mye større en det lokale vi har nå, men vi skal også få nabolokalet, så da blir det en del større, sier Mathias.

En av grunnene til at de ønsket å bytte lokale var at de så behovet for uteplasser, spesielt om sommeren. I det nye lokalet blir det flere sitteplasser utendørs. 

Designet i det nye lokalet har Invit Arkitekter i Ålesund stått for.

– Kun positivt!

Mathias Blichfeldt forteller at de i starten var litt nervøse for å annonsere at de skulle bytte lokale til Norrøna-bygget, fordi det tidligere var en pub der med en del faste kunder. Likevel har de bare mottatt positive tilbakemeldinger.

– Mange spør, mange liker, mange ønsker og mange vil. Så responsen er stor, forteller Helge Blichfeldt. 

Kvalitet

– Vi er veldig opptatt av at folk skal føle seg hjemme og velkomne her. Vi har en del stamkunder som kommer igjen hver dag, og noen ganger flere ganger daglig. 

Fugl Føniks har i løpet av årene opparbeidet seg mange stamkunder. En av de er Eldar Øye, som har vært en fast kunde helt siden det åpnet.

– Jeg er veldig glad i slike kaffebarer som egentlig ikke fantes i Ørsta før Fugl Føniks kom. Det har vært et løft for Ørsta sentrum, forteller han.

STAMKUNDE: Eldar Øye besøker kaffebaren omtrent hver dag. Foto: Fugl Føniks.
STAMKUNDE: Eldar Øye besøker kaffebaren omtrent hver dag. Foto: Fugl Føniks.

Han er en av de som prioriterer en pause med lunsj på kaffebaren nesten hver dag, i en hektisk hverdag som assisterende rådmann i Ørsta kommune. 

– Det er nesten litt flaut, fordi jeg er her nesten hver dag! Det handler om kvalitet, forteller Øye som til og med har sin faste Juventus-kopp på kaffebaren.

Selv om han er veldig fornøyd med hvordan Fugl Føniks er i dag, tror han at nye Fugl Føniks kommer til å være et positivt løft for Ørsta sentrum.

Fugl Føniks: – Ikke bare et fint navn

Men, det er ikke bare kundeservicen som er spesielt med kaffebaren. Selve navnet Fugl Føniks, som er et symbol på gjenfødsel, har også en litt spesiell bakgrunnshistorie og betydning.  

– Mathias er eldste sønnen vår. I tillegg har vi to sønner til, men vi har tidligere mistet to jenter. Dette var vår måte å komme ut i verden igjen. Så det er ikke bare et «fancy» navn, men også noe som betyr noe, forteller Helge Blichfeldt.

Når nye Fugl Føniks åpner er ennå litt usikkert, men Blichfeldt forteller at arkitekten har troa på at lokalet skal være klart i desember. 

Hør Radio Voldas reportasje:

(Radioreporter: Mia Sandnes Nilsen)