Bare i perioden mai til august kan vi vise til et tap på omlag 6 millioner kroner

Koronaproblemer for Rotlaus og V-gutane

Bjør Marius Øyehaug, vokalist og gitarist i Rotlaus, sier at koronarestriksjonene på kulturlivet har kostet bandet så mye som seks millioner kroner. FOTO: Mats Mørk 

Smittevernrestriksjoner for kulturarrangementer har skapt store økonomiske vansker for artister og band over hele Norge. Både Rotlaus og Vassendgutane fra Ørsta har kjent på dette tapet.

Bjørn Marius Øyehaug, vokalist og gitarist i Rotlaus, forteller at koronarestriksjoner har skapt store økonomiske problemer for artister og live-band på Søre Sunnmøre.

– Rotlaus som gruppe lider ingen nød, vi møtes ikke like ofte som vi normalt ville gjort, men vi ser positivt på framtida og gleder oss til vi er tilbake. Det økonomiske skadeomfanget derimot har vært tungt å bære. Bare i perioden mai til august kan selskapet, Rotlaus AS, vise til et tap på omlag 6 millioner kroner.

Han sier at det er flere enn bare selve bandmedlemmene som er påvirket av mangelen på konserter.

– Det er en plass mellom 15 og 20 mann som er påvirka av situasjonen. Vi har greid å omstille oss og fremdeles hatt til smør på bordet. Det har vært tungt til tider, men jeg har et motto etter en vis mann, «Enten går det bra, eller så går det over».

Rune Brautaset har spilt gitar og sunget med Vassendgutane siden de startet i 1996. Han har vært fulltidsansatt i bandet siden 2008. Han sier at de har også slitt med økonomien under pandemien.

Rune Brautaset er Gitarist og Vokalist i Vassendgutane, han forteller at koronapandemien har vært krevende for bandets økonomi. FOTO: Privat

– Økonomisk er det jo en veldig dårlig situasjon. All spilling, alle festivaler, all hovedinntekten vår forsvant.

I tillegg til å opptre, jobber han også med den administrative siden av bandet, som fakturering, papirarbeid og lignende. Han forteller at selv om koronasituasjonen har hatt en stor effekt på bandet og andre artister i området, så er det viktig å holde hodet oppe.

– Det er veldig rart, jeg tror ikke vi vil oppleve en slik situasjon igjen.  Når koronasituasjonen begynte i mars var vi fullbooket hele sommeren og ut året, så ble alt kansellert. Det ble en merkelig sommer. Men det er bare sånn det er, vi kan ikke gjøre noe med det, så vi må bare vente på bedre tider.

Han forteller at bandet har god kontakt med andre musikere i samme situasjon og at de alle er med på å støtte hverandre gjennom krisen. Han sier at mange er redde for å miste kompetanse grunnet mangelen på live spilling, men en enda større bekymring er at teknikerne skal forsvinne eller finne seg andre yrker.

Alternative musikkopplevelser

Grunnet smittevernrestriksjoner har flere artister måtte finne andre måter å nå ut til publikum. En av disse er mindre konserter for et publikum under 200 personer. Både Vassendgutane og Rotlaus har spilt på flere slike intimkonserter de siste månedene, etter koronarestriksjonene over kulturlivet trådde kraft. Brautaset forteller at dette hjelper å holde økonomien gående.

– Alternativet for oss er jo slike «koronakonserter», altså konserter for under 200 personer. Vi har spilt noen slike gjennom sommeren. Det er ikke på langt nær slik det skal være men det holder hjulene i gang.

En annen måte flere artister har spredd musikken sin på de siste månedene er såkalt «streaming», altså å sende en opptreden over nettet. Men Øyehaug forteller at dette ikke var noe som passet godt for Rotlaus.

Øyhaug forteller at Rotlaus har prøvd seg på både intimkonserter og streming etter koronautbruddet. FOTO: Mats Mørk

– Vi streamet et par konserter i starten av pandemien med stort hell, folk ble kjent med oss på ein ny måte. Dette er likevel ikke noe vi kommer til å basere oss på, vi er vant med å reise rundt å møte nye mennesker hver eneste dag. Når du streamer på nettet møter du same publikummet hver kveld. Det er en god måte å bruke seg opp på.

Fikk 40000 kr i koronastøtte

Både Vassendgutane og Rotlaus fikk tildelt 40000 kr av Ørsta Næringskontor som kulturstøtte. Øyehaug forteller videre at bandet er takknemlige for støtten og mener det ble satt høyt pris på av artistene i området.

– At kommunen er med oss denne tiden er helt avgjørende for driften. Jeg tenker ikke bare på den økonomiske bistanden som så klart kommer godt med, men at kommunen ser verdien i det vi driver med.

Han forteller at Rotlaus har flere utviklingsplaner fremover og at støttemidlene fra kommunen vil gå mot dette.

– Vi har allerede fått tildelt midler til å foreta en rasutgreiing og geologisk vurdering i området rundt næringsbygget vårt. Midlene fra den siste tildelingen vil bli brukt i arbeidet mot å føre opp et nybygg. Dette gjelder byggesøknad, tegning og planlegging. Vi ønsker å videreutvikle driften til Rotlaus AS og underselskap, skape verdier og arbeidsplasser i kommunen.

Også Brautaset mener at koronastøtten fra kommunen kom svært godt med.

– Jeg synes det er meget stort av kommunen, det kommer veldig godt med. Vi har faste utgifter selv om vi ikke får spilt noe, vi har buss, lokale, forsikringer og slike ting. Så det var godt å få den hjelpen vi fikk.

Flere prosjekter på gang

Brautaset forteller at den nye låten til Vassendgutane, «Hurragutt» har blitt godt mottatt, men at mangelen på turnering av nytt materiale har vært krevende.

– Alt det som spiller på Spotify og på nettet er jo uavhengig av korona. Men det er klart at vi taper masse når vi ikke får spilt de nye låtene våre live. Det er veldig trassig.

Vassendgutane har 25-årsjubileum neste år, noe som Brautaset forteller vil bli markert i tråd med hvordan koronasituasjonen vil være etter nyttår.

– Neste år så er vi 25 år, så da vil det være en feiring i august/september en gang. Da håper vi at ting har normalisert seg litt mer, men størrelsen på markeringen vil være avhengig av hvordan koronasituasjonen er da.

Også Rotlaus jobber videre med nytt materiale og Øyehaug sier de har flere prosjekter på gang.

– Jeg og flere andre musikere og produsenter jobber i studio med nytt materiale. Vi slapp nylig en singel som fremdeles ligger på toppen over mest avspilte i landet, noe vi synes er veldig kjekt. Vi har mye spennende på gang. Det tok litt tid å komme i gang og omstille seg, men nå gir vi gass og satser videre. Jeg skreiv det selv i min første melodi, man må satse, skal man komme videre. «De som satser stort treff bakken med et smell, men prøver du aldri, så faller du likevel».

Mats Mørk

Mats Mørk

Les flere artikler fra Mats Mørk.

Journalistikkstudent ved Høgskolen i Volda