En mulighet til å vise fram eget øl

Øl for enhver gane

Tappekranene ble flittig brukt under gårsdagens arrangement. FOTO: Amalie Naley Andersen 

Lørdag kveld fikk publikum avgjøre vinneren av bryggermesterskapet i Ørsta. De fikk smake på 48 unike hjemmebrygg. 

Lørdag kveld var det duket for det årlige bryggermesterskapet i Ørsta kulturhus. Mesterskapet arrangeres for tredje året på rad. Billettene ble utsolgt allerede i november i fjor. 

Leder i Ørsta og Volda Bryggarlaug, Eirik Hoem, forteller at det er mange engasjerte hjemmebryggere. FOTO: Jenny Førland

Leder i Ørsta og Volda Bryggarlaug, Eirik Hoem, sier at de valgte å legge ut 170 billetter for salg til årets arrangement.

– Vi kunne solgt flere billetter, men vi ønsker heller å gjøre det best mulig for de som kommer. Det er ikke et poeng for oss å ha flest mulig, sier Hoem.

Hoem forteller at interessen for hjemmebrygget øl er stor. 

– Det er veldig i vinden med øl. Det er også populært å drikke og smake annet øl enn det som finnes i butikkene. Med hjemmebrygg kan man lage det man selv liker best. Liker man mørkt øl, så lager man mørkt øl. 

Frank Vatne har en av kveldens mest gjennomførte boder. Han har blant annet fått risset inn et bilde av seg selv på en treplate foran tappekranene. FOTO: Amalie Naley Andersen

Fantastisk miljø på Søre Sunnmøre

Deltakerne på årets arrangement har til sammen tatt med seg 48 brygg som publikum og dommere skal få smake på. Det er mulig å vinne både publikumspris og dommerpris. Vinnerpremien for publikumsprisen er å få produsert 1000 liter av brygget sitt hos Voss bryggeri. Dette skal hovedsakelig bli solgt på barer og restauranter i Møre og Romsdal. 

Dag Jørgensen har tatt turen fra Voss for å smake på årets ølbrygg. FOTO: Emma Hoff

Dag Jørgensen fra Voss bryggeri kunne ikke la være å komme til Ørsta for å se og smake selv.

– Jeg er jo interessert i norsk tradisjonsøl, og her finner vi en litt annen stil enn den vi har på Voss. Det er spennende å smake på det de har her oppe som er særegent for området her.

Jørgensen legger til at det er et fantastisk miljø i Ørsta og Volda.

– Det er veldig bred medlemsmasse og det er gøy å se og hilse på alle folka her. 

Jørgensen har brygget øl helt siden 1999. Han startet på gård og brygget øl på den tradisjonelle måten, med kobberkjele og vedfyring. Omkring 12 år senere begynte hjemmebrygging å bli populært, og Jørgensen kastet seg tidlig på bølgen med moderne ølstiler på menyen. 

Jørgensen var en av tre som etablerte Voss bryggeri i 2012. 

– Alle kan få det til

Brødrene Kalvatn er populære med sitt ingefærøl. De bruker tre kg fersk ingefær til ett fat på 25 liter.  FOTO: Amalie Naley Andersen

Dag Rune Kalvatn deltar på bryggermesterskapet for tredje gang. I år har han med seg broren sin, Terje Kalvatn. Dag Runes sønn deltar også under årets mesterskap. Han står i boden ved siden av med sitt eget brygg. 

Brødrene Kalvatn er enige om at det er veldig gøy å brygge selv, og ikke minst enkelt. 

– Det er enkelt hvis du gjør det rett. Man gjør det rett ved å følge oppskriften og skaffe seg litt kunnskap. Alle kan få det til,  sier Terje Kalvatn. 

Familiesammenkomst

Familien Overå har kapret seg et langbord for kvelden. Foran dem ligger stemmesedlene hvor de skal stemme på sine tre øl-favoritter. FOTO: Amalie Naley Andersen

Publikum er blide og diskuterer øl og smak. Bjørn Olav Overå sitter på et langbord med hele familien sin. Det er andre gangen de er her sammen. Pappaen til Bjørn Olav har kjøpt billetter til alle sammen. 

–  Før så likte jeg ikke øl så veldig godt, men jeg har fått ganske smaken for det nå, fordi her er det veldig mye forskjellig. Noen er veldig gode, men noen ville jeg ikke drukket igjen, det er ganske smak og behag, sier Overå.