Russen tjener penger på fester som tiltrekker seg berusede mindreårige

Russen tjener penger på fester som tiltrekker seg berusede mindreårige

FEST: Den 9. februar ble en fest på samfunnshuset stanset av politiet. FOTO: Karl Biehl

«Jeg gikk bort til vinduet for å se hva kaoset dreide seg om, og da så jeg kanskje 40-50 ungdommer som sto utenfor samfunnshuset og drakk. De kastet flasker rundt seg, og det var et lydnivå uten like.»

Lørdag kveld, 9.februar, da klokken akkurat hadde passert midnatt, ble en fest stanset av politiet etter klager fra naboer. En fest - holdt på samfunnshuset, arrangert av russen. Den ble arrangert av russegjengen Pikenes Jeng 2019.

Russen forteller at de leier samfunnshuset av kommunen for å arrangere fester der de inviterer tiendeklassinger og eldre ungdommer. De tar betalt for inngang slik at de får råd til russevan. Arrangementene skal i utgangspunktet være rusfrie, men politiet bekrefter at mindreårige drikker utenfor kommunens lokaler.

– På disse festene kommer det ofte mellom 200 til 300 ungdommer. Da kan russegruppen som arrangerer regne med å tjene opp til 30.000 kroner på festene, og kommunen tar 1500 i leie, sier Rachel Helset, styreleder for russestyret på Volda vidaregåande skule.

Fest på valentinsdagen
Dave King bor i Volda sentrum, og har utsikt mot samfunnshuset. Rundt klokken ti lørdag kveld den 9. februar, satt han og så på TV med samboeren da han hørte et voldsomt spetakkel utenfor. King skildrer lyden av glassflasker som knuser, høye rop og lukten av svidd gummi.

PIKENES FEST: Invitasjon til arrangementet

– Jeg gikk bort til vinduet for å se hva kaoset dreide seg om, og da så jeg kanskje 40 til 50 ungdommer som sto utenfor samfunnshuset og drakk. De kastet flasker rundt seg, og det var et lydnivå uten like, forteller King.

Det var ikke bare berusede ungdommer som var på utsiden av samfunnshuset. En gjeng med rånere hadde også samlet seg utenfor, og spant med hjulene så gummien føyk.

– Det var folk som hang bakpå bilene mens de kjørte og «skatet» på isen. Det var også en jente som la seg på bakken og sa til sjåføren at de ikke skulle tenke på å kjøre over henne. Da kjører bilen mot jenta som ligger på bakken, og skrenser foran henne. Det var direkte farlig. Det var som å se «Mad Max Beyond Thunderdome», fortsetter han.

Etter en liten stund samlet rundt 20 ungdommer seg utenfor kulturhuset, og begynte å yppe med hverandre. Det utviklet seg fort til en slåsskamp. Da ringte King til politiet.

Ifølge King ankom politiet festen en halvtime senere. De fikk bukt med slåssingen, men det sto fortsatt mindreårige og drakk alkohol på utsiden av samfunnshuset.

– Festen ble ikke avsluttet før minst en time etter at politiet kom. Jeg har bodd her i mange år, og jeg har aldri opplevd lignende bråk.

Russepresidenten på Volda vidaregåande skule, Eirik Eiksund, er med i Pikenes Jeng 2019 og var vakt under festen den 9. februar.

– Vi i gjengen var selv vakter, og vi fikk også hjelp av noen fra fotballaget. I tillegg var det tre andre over 20 år som var egnet for jobben. Vi patruljerte inne på lokalet, og hadde vakter som var regelmessig utenfor og sjekket. Hovedfokuset var på å verne om lokalet, og inne var det nulltoleranse for alkohol med full kroppsvisitering og sjekk av inngangsstempel. Det som skjedde utenfor og bak bygget, hadde vi mindre kontroll over, forteller Eiksund.

Guttene på Pikenes Jeng synes det er dumt at festen skulle ende som den gjorde når russen egentlig bare vil gjøre noe kjekt for elevene på Volda vidaregåande, som var målgruppen for festen.

– Dessverre tiltrekker slike arrangementer folk som ikke er invitert, som rånere og yngre elever fra ungdomsskolen. Vi hadde god kontakt med politiet både før og under festen, og fikk beskjed om at vi hadde gjort en god jobb. Uttalelsen fra Dave er den første negative tilbakemeldingen vi har fått om festen, og vi beklager til han og eventuelt andre naboer som har hatt den samme opplevelsen, sier guttene.

I en melding til Nærnett avviser russepresidenten at de tjener penger på mindreårige.

– Vi tjener ikke penger på at ungdomsskoleelever og rånere står utenfor festlokalet, det var nettopp en av grunnene til at vi ikke inkluderte disse i invitasjonen til festen. Vi syns selv det er et problem at det kommer ungdomsskoleelever, men har lite å stille opp med når mange samler seg utenfor.

Videre legger han også vekt på at fraværet av en ungdomsklubb gjør at russefester tiltrekker seg mindreårige.

Politiet mener ansvaret er delt
Politiet forteller at de pleier å ha en tett dialog med russen i forkant av disse festene for å sørge for at det ikke blir bråk, og at mindreårige ikke blir skjenket. Likevel sier de at dette forekommer.

– Vi er klar over den unge alderen på de som kommer, og det er ikke en ønskelig situasjon. Vi har ikke noe godt svar på hva vi bør gjøre. Festene er i utgangspunktet alkoholfrie, men ungdommer drikker alkohol utenfor, sier politioverbetjent Pål Inge Olsen ved Volda og Ørsta lensmannskontor.

Han sier at det er lettere sagt enn gjort å forhindre at slike fester blir arrangert, men at de stopper festene om det forekommer lovbrudd som ordensforstyrrelser eller bråk. Olsen mener at ansvaret ikke ligger på politiet alene, men også på kommunen og foreldre.

– Vi ønsker å ha fokus på disse festene. Vi vil være tilstede hvis anledningen byr seg og vi ikke har andre oppdrag med høyere prioritet. Men det er utleier som bestemmer premissene for arrangementet. At det forekommer skjenking på utsiden av lokalene kommer vi aldri helt vekk fra, men dette ansvaret hviler også på at de voksne ikke gir alkohol til mindreårige, sier Olsen

POLITIOVERBETJENT: Pål Inge Olsen mener ansvaret ikke kun ligger på politiet. FOTO: Nærnett

Politiet er ikke utelukkende negative til å ha festene på samfunnshuset. Før samfunnshuset ble et alternativ måtte ungdommene regne med en halvtimes kjøretur for å komme seg til festene. Det førte med seg en del råkjøring, ifølge politiet.

– Det er ikke noe særlig muligheter til å leie i sentrum i Volda eller Ørsta. Så da må vi gjerne litt lenger ut på bygda, og må regne med en halvtimes kjøretur. Da blir ungdommene nødt til å betale sjåfør i dyre dommer, sier leder i russestyret Celina Magnussen.

Kommunen tar nye grep
Russen fortalte at frem til nå har russen selv vært ansvarlige for å skaffe vakter til festene, og kommunen har ikke stilt noen krav til alder eller erfaring. Men om de fikk problemer, så måtte de betale 1200 kroner for å leie inn en vaktmester. Det eneste klare kravet kommunen har stilt til utleie, er at ansvarlig person må være over 18 år.

Eiendomsansvarlig i Volda kommune, Kjell Magne Rindal, mener noe annet. Han sier kommunen hele tiden har en “byggevakt” som kan tilkalles. Videre legger han til at leietaker må betale for alt som blir ødelagt.

Rindal har det overordnede ansvaret for utleien av det nyoppussede samfunnshuset. Han forteller at kommunen og politiet har hatt en intern diskusjon om håndteringen av disse festene. Mandag 25. mars hadde kommunen et møte med en russegruppe, der ble de enige om premissene for utleien.  

– Etter at det ble kjent at russen tar betaling for inngang på disse festene, har vi tatt grep internt. Vi skal ha møte med alle som booker samfunnshuset, og høre med dem hva slags arrangement det er snakk om. I tillegg ønsker vi skolerte vakter på alle slike arrangement, sier Rindal.

Russen drar ikke på hverandres fester
Russejentene i gjengen Operation 2019 forteller at russen vanligvis ikke drar på hverandres fester. I så fall er det kun for å støtte hverandre og lage god stemning. De sier at festene er arrangert for tiendeklasse og oppover. Selv har de verken bil eller arrangerer slike fester. 

– Kommunen vet hvor mange som kommer på festene, og oppfordrer til tett kontakt med politiet sånn at de kan stikke innom og sjekke at det ikke blir noen slåsskamper. Det er viktig å ha tett kontakt med politiet, og det er nok ikke alle russegruppene som ser viktigheten i det, sier lederne i russestyret, Helset og Magnussen.

– Vi husker at vi selv var på festene som russen arrangerte, det var veldig gøy med temafestene. Det var litt kleint å komme edru på sånne ting, for det er jo mange fulle og eldre folk man ikke har møtt før, sier jentene på Operation 2019.

Selv om det har vært klager på festlighetene på samfunnshuset, finnes det ikke mange andre alternativer for ungdommene i Volda.

– Festene russen arrangerer er blitt et lavterskeltilbud for mange unge. Spesielt har det vært tydelig fordi ungdomsklubben har vært ute av drift de tre siste årene, forteller jentene.