Vil inspirere unge alpinister

Sebastian Foss Solevåg håper at bronsemedaljen han og Nina Haver-Løseth tok i OL vil få flere unge på Sunnmøre til å begynne med alpint.

– Jeg tror det hjelper på interessen blant de unge at utøvere fra distriktet viser at det er mulig for dem å konkurrere på det høyeste nivået, sier Solevåg. 

For to uker siden tok han OL-bronse i den ferske øvelsen lagkonkurranse i parallellslalåm. Nå ser Sebastian Foss Solevåg frem mot Beijing 2022, og håper på å få flere unge fra Sunnmøre til å satse på alpint på veien.

Solevåg kjører for Spjelkavik IL, og spesialiserer seg i slalåmgrenen. Han debuterte i verdenscupen i 2012 i Finland, og har tatt to pallplasseringer i verdenscupen siden det.

Profesjonelt opplegg og god kultur i klubben

Solevåg sier at han har mye å takke foreldrene sine for på veien til verdenscup og OL.

– Det er et godt stykke mellom de ordentlig gode skitrekkene på Sunnmøre, så jeg var alltid avhengig av å bli kjørt rundt til trening og konkurranser. I tillegg har de alltid støttet meg og motivert meg til å holde det gående, sier Solevåg.

– ​Hvorfor tror du akkurat Spjelkavik IL har fått frem to medaljører i OL?

– Jeg tror det har mye med oppfølgingen vi fikk av klubben å gjøre, i tillegg til at vi hadde et profesjonelt opplegg, god kultur i klubben og veldig dyktige trenere. Jeg og Nina Haver-Løseth har kjent hverandre siden vi var små, og har trent sammen i flere år. Det har selvfølgelig hjulpet masse, og det er utrolig gøy å kunne ta medalje sammen med Nina som er en god venn, sier Solevåg.


Vil få så mange som mulig ut i bakken

Medaljene til Solevåg og Haver-Løseth var Sunnmøres første OL-medaljer noensinne, og Solevåg har en anelse om hvorfor det er så få fra området som hevder seg i vinteridretter. 

– En av hovedgrunnene er nok tilgjengeligheten til gode anlegg, det er ofte veldig langt imellom disse og det blir mye kjøring. En annen grunn er nok at vinteridrett ikke er veldig typisk Sunnmøre, det er mer fokus på fotball og håndball i regionen.

Solevåg mener at hvis unge i Sunnmøre ser at en fra deres område hevder seg i toppen, vil det motivere mange flere til å begynne med alpint.

– Jeg ønsker å være et forbilde for unge alpinister, og vil inspirere så mange som mulig til å prøve seg i bakken, sier Solevåg.

På Søndag skal han kjøre årets siste renn i Åre, men han kommer ikke til å ligge på latsiden etter at sesongen er over.

– Jeg satser på å få fire gode år nå fremover, og så er det ultimate målet en individuell medalje i Beijing 2022. Jeg føler at jeg ikke har fått ut potensialet mitt enda, og jeg kommer til å jobbe hardt for å få det ut i løpet av de neste årene, avslutter han.