"Detta går bra aldri i verda"

Det store statsbudsjett kåseriet

Sande kommune er for tiden i en motbakke når det kommer til det økonomiske. FOTO: Sande kommune

Statsbudsjettet ble offentliggjort denne uka, og for å beskrive situasjonen tar jeg Jan Einar Johnsen, fra Vazelina Bilopphøggers, sitt berømte sitat i bruk: "Detta går bra, aldri i verda."

KÅSERI: Tallene viser, hvert fall i den grad jeg forstår meg på dem, at Sande kommune sammen med Vanylven er på syltynn is. Rent økonomisk.

Sande har havnet på lista du ikke vil havne på, jeg tenker ikke på "Red Notices"-listen til Interpol. En oversikt over ettersøkte i hele verden, så ille er det heldigvis ikke. Listen jeg tenker på er Hans Kongelige Høyhets ROBEK-liste. En liste over kommuner og fylkeskommuner som er i såpass økonomisk ubalanse at staten har gått inn og tatt over kontrollen over det økonomiske.

den lyse siden er ikke Sande alene på listen. De sitter sammen med blant annet Giske, Fauske, Porsanger og Karasjok som utgjør ridderne av det runde bord. Kommunedirektør i Sande, Anders Hammer, uttalte til Nærnett i kjølvannet av statsbudsjettet, at Sande kommune sin økonomi vil fortsette å være stram og at utfordringene bare vil fortsette. 

Det å få taperstempelet så ettertrykkelig meisla inn i kommuneskjoldet av finansminister, Jan Tore Sanner, er ikke noe moro. Det skjønner jeg fryktelig godt.

Sande kommune har min fulle sympati. For som student, og høyst sannsynlig fremtidig journalist, vet jeg hvordan det er å leve på et stramt budsjett. Skoa mine er det høl i og utleier hamrer ned døra mi på leting etter lommerusk, men en boks Spagetti à la Capri unner jeg meg når det er lys i horisonten. 

Sett mål for dere selv dere også Sande! Arranger en tombola, hva med et vinlotteri? Eventuelt send to håpefulle for å ta storeslem på TV i Paradise Hotel. Premiepotten er tross alt på 500 000 norske gærninger (norske kroner, jou anm.)

Men er der egentlig så viktig å ha mye penger på bok? Ghandi klarte seg strålende! For å sitere fotballpedagogen Tom Nordlie: 

"Jeg trenger penger nok til brød og vann. Eller gjør jeg det?"

En spåmann er jeg ikke, men Vanylven, det kan virke som at dere også har rota dere inn i en mørk økonomisk bakgate. Husk det at den er ikke åpen i begge ender for å si det sånn. Dere kommer jeg tilbake til når neste års statsbudsjett blir lagt frem.

Jeg forstår også at det er vanskelig å snu en økonomisk trend som dere er inne i nå Sande kommune. Fraflytting fører til mindre folk, mindre folk fører til mindre bevilgninger fra staten. Dette fører dermed til kutt i de viktige tjenestetilbudene i kommunen slikt som skole og innenfor helse- og omsorgssektoren. Lett har det aldri vært, men nå er ikke tiden for å mure seg inne! Gjør som Volda, tilby innbyggere på Sunnmøre et gavekort på 5000 kr for å melde flytting til Sande, da kommer nok de gode tidene tilbake.

Til slutt husk dette Sande, og alle andre kommuner på Søre Sunnmøre, økonomi - det er bingo.