Håndplukket av Abid Raja for å redde festivalsommeren

Kjetil Kriken er daglig leder i Ekstremsportveko i Voss.

POSITIV FESTIVALARRANGØR: Kjetil Kriken har tro på en sommer fylt av festivaler og arrangementer. Foto: Marius Beck Dahle

Ørstingen Kjetil Kriken har arrangert Ekstremsportveko på Voss i flere år. Nå er han en del av gruppen som skal planlegge årets festivalsommer i Norge: – Et klapp på skulderen til oss som arrangør.

Arbeidet er allerede i full gang. Kulturminister Abid Raja (V) har nylig nedsatt en gruppe arrangører som skal komme med innspill til hvordan sommerens festivaler skal gjennomføres.

I gruppen, som ledes av Frank Nes i Bergen Live, representerer ørstingen Kjetil Kriken Ekstremsportveko.

– Vi bidrar med kunnskap om sikkerhet og trygghet ved arrangementer, fastslår Kriken om deres rolle i gruppen.

– Stor stas

Kriken har vært daglig leder i "Veko" siden 2017, og sier det er stor stas å bli anerkjent som en profesjonell og trygg arrangør.

– Det er et klapp på skulderen og et tegn på at vi blir sett på som profesjonelle. Vi er naturligvis veldig seriøse når det kommer til sikkerhet og vil bruke vår kunnskap til å bidra med det vi kan, sier Kriken.

Han legger til at de vil bruke muligheten til å lære og videreutvikle seg som arrangør gjennom samarbeidet med de største arrangørene i landet.

De tar sikkerhet på alvor under planleggingen av Ekstremsportveko i Voss.
SIKKERHETEN ER VIKTIGST: De tar sikkerheten på alvor under Ekstremsportveko i Voss. Her fra sikkerhetsøvelse 2019. Foto: Ekstremsportveko

Muterte virusvarianter bekymrer

Selv om fjorårets festivalsommer ble avlyst var Kriken og resten av arrangørene positive til sommeren 2021.

– Vi har jo sett smitten gå ned og blitt optimistiske, men de ulike muterte virusene har kommet med nye utfordringer.

Han fortsetter med å påpeke at det er for tidlig å si hvordan disse virusene oppfører seg, og at utfordringene har blitt større. De vil legge planer for flere scenarioer i tråd med oppgaven de har fått av kulturministeren.

– Senest innen utgangen av 5. mars skal de levere sine innspill i tre scenarioer; en pessimistisk der alt ser mørkt ut, en mellomløsning eller en optimistisk, forklarte Abid Raja til VG.

FHI vil ikke komme med noen uttalelse angående årets festivalsommer før utvalget har kommet med sine innspill 5. mars.

En festivalsommer vi kommer til å huske

Selv om det står igjen mye arbeid før sommerens arrangementer går Kriken langt i å love at det blir festivaler. Han understreker samtidig at festivalene kanskje ikke blir som alle andre år, noe han mener vil gi sommerens festivaler et unikt særpreg. 

– Det blir festivaler, men de vil gjennomføres i tråd med tiltakene vi må følge. Jeg kan love festivalstemning, sier Kriken.

At sportene de holder på med i Ekstremsportveko ikke er kontaktsport, er avgjørende for avviklingen, da smittevernstiltakene er enklere å følge.

– Vi planlegger for ulike scenarioer, men håper å kunne gjennomføre tilnærmet normalt.

Kjetil Kriken på sykkel
GJENNOMFØRBART: Kriken håper på nye adrenalinrush under "Veko" i Voss og tror det skal bli en tilnærmet normal festival. Foto: Ole Eltvik

Den ultimate lagidretten

Det er ingen hemmelighet at den arbeidsomme ørstingen er glad i festivaler, og savnet har vært stort.

– Vi som jobber med festivaler gjør det fordi vi brenner for det. Det er for meg den ultimate lagidretten innenfor arbeidslivet.

– Hva betyr festivaler for deg?

– Det betyr vanvittig masse, og jeg savner det veldig. Belønningen for oss som arrangerer er å se publikum kose seg, så jeg håper på mange festivaler og arrangementer gjennom sommeren, avslutter Kriken.