Drømmer om å leve av musikk

Fra bygdejente til artist

Marte Barstad drømmer om å leve av musikk Foto: Matt Green

Marte Barstad mener musikkbransjen ikke er like respektert på Sunnmøre som andre steder i verden. Nå studerer hun ved den prestisjefylte låtskriverskolen i Liverpool.

Marte Barstad fra Ulsteinvik er 22 år og går under artistnavnet Mazed. Nå bor hun i Liverpool og studerer Songwriting and Performance ved the Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA). Målet hennes er å kunne leve av å skrive låter. 

– Jeg vil vekke noe i lytterne mine, og stå på en scene for å spille for folk som har kommet for å høre nettopp meg.

Startet med musikk i ung alder

Marte begynte tidlig å interessere seg for musikk. Allerede da hun var 7 år så startet hun med sangtimer og keyboard. Lidenskapen for låtskriving kom likevel ikke før etter konfirmasjonen hennes. Da begynte hun ved Volda vidaregåande skule. 

– Jeg startet ordentlig å utvikle min musikalske stil på folkehøyskole, men det ble selvfølgelig mer seriøst da jeg kom til Liverpool. 

Marte Barstad har alltid elsket å stå på scenen. Foto: Joe Morgan

Gleder seg til korona er over

Marte hadde aldri vært i Liverpool før hun flyttet dit. Hun forteller det er tydelige konsekvenser av pandemien i byen.  

– Liverpool brukte å være en by med livemusikk og folkestøy hver kveld, men har nå blitt til en by der flere lokaler har lagt ned på grunn av korona. 

I mars 2020 spilte Marte en konsert i uka. Nå ser hun fram til pandemien roer seg ned, og til byen åpner igjen.

– Når vi endelig åpner opp igjen, kommer vi tilbake med et smell! 

Noen kommende høydepunkter

Marte skal holde noen få opptredener fram til sommeren. Hun skal både ha digitale konserter og en festival som er planlagt å være ute og live. Selv om korona har påvirket musikkulturen i Liverpool, så er det fremdeles et par høydepunkter som Marte gleder seg til. 

– Den jeg gleder meg mest til er eksamenskonserten min, som vil bli streamet. Da blir det show!

Korona har forandret fokuset til Marte. Da korona kom var hun i gang med å planlegge sine egne "MAZED Presents"-konserter. Her skulle hun invitere andre band og artister i lik sjanger som seg selv en gang i måneden. 

– Nå fokuserer jeg på å etablere meg selv som artist, skape min egen personlige merkevare, og nå ut til et spesifikt publikum.

Marte går under artistnavnet Mazed. Foto: Abby Meysenburg

– Godt å være omringet av likesinnede

Marte føler musikeryrket er langt mindre respektert hjemme på Sunnmøre enn rundt om i verden. Hun tror det er en generell mangel på kunnskap om musikkbransjen som er hovedgrunnen til dette. 

– Det er ofte forventninger om at du har en plan for alt. Jeg kan ta meg selv i å unnskylde meg for veien jeg har valgt å gå.

Marte forteller at alle forventningene fører til at janteloven alltid ligger litt i bakhodet. Hun er selv redd for at folk hjemme skal tenke at hun tror hun er bedre enn andre. 

– Det er veldig godt å være omringet av likesinnede mennesker i Liverpool.

Føler seg privilegert

Marte drømmer om å kunne leve av å representere MAZED og av å skrive låter. Innad dette målet er det både store og små mål. 

– Det er et privilegium å kunne gå på jobb og elske jobben sin, men det gjør det ikke til noe mindre jobb, heller mer. 

Marte holder for tiden på med utgivelse av en ny sang. 

– Jeg kommer med en ny låt den 9. april. Dette er en sang som jeg liker veldig godt. Når ting roer seg ned i Liverpool,  så skal jeg spille inn en musikkvideo til sangen. Der blir bra.