Ungarsk kommune ser til Sunnmøre for vennskap

Fra Ungarn til Herøy

HELT FRA UNGARN: Rådhuset i Fosnåvåg mottok en venneforespørsel e-post fra en kommune i Ungarn FOTO: Mads Thygesen

Ordfører i Herøy kommune Bjørn-Halvor Prytz sier de ikke får slike forespørsler veldig ofte, spesielt ikke slike unormale forespørsler. 

HERØY: Det var en drøy uke siden at det dukket opp en litt uvanlig e-post i innboksen til Herøy kommune. E-posten kom fra borgermesteren i den lille Ungarske kommunen Àsotthalom. Bjørn-Halvor Prytz, ordfører i Herøy kommune sier de tok søknaden fra Ungarn med en klype salt.

– Jeg regner med at dette er en mail som har gått ut til flere kommuner, sier han

Han tror det ikke er mye alvor i e-postene som er sendt ut siden det er så mange kommuner som har mottatt venneforespørsel fra Ungarn. Og tilbudet er ikke noe kommunen kommer til å takke ja til med det første.

IKKE AKTUELT: Bjørn-Halvor Prytz, ordfører i Herøy kommune sier det ikke vil bli noe kommunesamarbeid med Ásotthalom i Ungarn FOTO: Arkiv

– Ikke helt rett land å være venner med

Prytz ser ikke på Ungarn som det rette landet å ha en vennskapskommune i. Det er noen hovedgrunner til nettopp det.

– Det handler om det politiske systemet og den delen der, sier han. Så det er ikke helt rett land å være venner med.

Ásotthalom er nemlig sterkt imot blant annet muslimsk kultur, og har blitt omtalt av større internasjonale medier som The Guardian for holdningene landet og kommunen står for. Kommunen ligger på grensa til Serbia, og der det krysser flyktninger jevnlig. Noe som ikke faller i god jord blant ungarerne. De har blant annet blitt etterforsket for vold  imot flyktningene som vil krysse grensa.

Ikke de eneste

Ordfører i Vanylven Lena Landsverk Sande sier de også har mottatt en venneforespørsel for en stund siden, mer usikker på om den også var fra Ungarn. Hun sier at i likhet med Herøy vil de ikke ta noe seriøs stilling til søknaden, og vil ikke vurdere å godta forespørselen.

Det er ikke bare Herøy og Vanylven som har mottatt venneforespørsel fra utlandet. Ordfører i Ulstein Knut Erik Engh sier de også har mottatt forespørsel fra Ásotthalom i Ungarn. Han sier det er noe de mottar fra tid til annen.

– Ja, vi har mottatt en venneforespørsel, men vi har ikke svart på den enda. Jeg tror heller ikke det blir aktuelt med et samarbeid, sier han.

Engh sier at de ser etter en vennskapskommune med like verdier, og som har noen likheter med Ulstein. Kommunen i Ungarn avviker fra begge kravene til Engh, og han har vanskeligheter med å se hva Ulstein skulle fått ut av en avtale.