Gummigranulat truer Rotevatnet og Øyraelva

Gift på banen

TONNEVIS: 1500 tonngummigranulat forsvinner fra norske kunstgressbaner hvert år                           Foto: Ingrid Heltne

Gummigranulatet som brukes av VTI i dag er skadelig for dyrelivet ved Rotevatnet. Nå ønsker idrettslaget en mer miljøvennlig løsning fra kommunen. 

Volda turn- og idrettslag (VTI) har fått garanti på et lån fra kommunen som dekker kjøp av gummigranulat som fyllmasse.

– Vi er i dialog med kommunen om å få til et mer miljøvennlig fyll, ikke gummi fra bildekk som er det vi bruker i dag, sa Solveig Storeide daglig leder i VTI, til nærnett tidligere i mars.

Skader miljøet

En av de største kildene til mikroplastforurensning, er gummigranulat. Hvert år forsvinner 1500 tonn gummigranulat fra norske kunstgressbaner. Rotevatnet og Øyraelva er mest utsatt for forurensning fra Volda kunstgressbane.

– Det største forurensningsproblemet er i vassdraget. Disse granulatkulene ender opp i Øyraelva og spises av laksen og ørreten som lever her. Dyr klarer ikke fordøye gummien, og dermed sulter de, sier Øyvind Festø, representant for MDG i Volda kommunestyret.

Øyvind Festø                Foto: privat

Han er en av mange som stiller seg kritisk til bruken av gummigranulat ved Volda kunstgress.

– Når disse granulatkulene havner i havet blir de delt opp til ørsmå biter. Disse inneholder mye miljøgifter. Mikroorganismer i for eksempel Øyraelva, spiser dette. Det vil spre seg videre i næringskjeden, og til slutt ender det opp hos mennesker også, sier Festø.

Har gjort tiltak

I fjor vinter endte store mengder granulat opp langs vannets bredder. Kommunen og VTI var raske med å foreta endringer før årets vinter.

– Vi har endra måkeretningen vår og avstanden vi holder til gjerdet vårt når vi måker, forteller Storhaug.

 Men gummien er fortsatt et problem ifølge Knut Magne Årseth, leder for fiskeutvalget i Volda.

– I fjor ble masse granulat frest ut i elva. Mye av dette ligger fortsatt igjen og vil mest sannsynlig drive ut i elva, sier Årseth.

Innførte miljøregnskap

Ørsta innførte 28. februar et krav om miljøregnskap på alle kunstgressbaner i kommunen. Alle eiere av kunstgressbaner må føre opp hvor mye granulat som blir fylt hvert år på banen. Dette har Volda kommune ikke innført enda. Noe lederen i Naturvern i Volda og Ørsta, Knut Olav Festø, stusser over.

– Jeg har ikke sett det stå på noen saksliste hos kommunen. Det ser ut som at Volda ligger en generasjon bak Ørsta når det gjelder bevissthet på miljø, konstaterer Festø. 

Hva er granulat?

  • små kuler av plast, gummi eller kork
  • brukes for å holde kunstgressbanene på plass og gjøre banen myk
  • Gummigranulat er laget av gamle bildekk
  • Gummigranulat inneholder flere miljøgifter enn andre typer granulat
  • Siden det er gummi råtner det ikke og blir dermed liggende i naturen