Selger gjenbruksvarer som varmt hvetebrød

Gjenbruksbutikk i Ulsteinvik

Oddbjørn lyktes i jakten på de rette asjettene. Her sammen med kona Gerd.

Gjenbruksbutikken er avhengige av sine 40 frivillige som gledelig stiller opp. Bli med inn i butikken og møt noen av de som bidrar til samhold og nostalgi i Ulsteinvik.
 

ULSTEINVIK: Når du går gjennom dørene til NMS Gjenbruk i Ulsteinvik, strømmer minnene på. Om du er nostalgisk av deg, har du kommet til rett sted.

Rundt oss ser jeg flere fristende gjenstander til salgs. Etter å ha gått en runde og kikket, får vi øye på et eldre ektepar. De inviterer oss til sofaen for å slå av en prat. Dette er et tilbud vi ikke kan si nei til.

Ringrevene i gjenbruksbutikken

Karin og Svein Ertesvåg var med på oppstarten av gjenbruksbutikken i 2002. Siden den gang har butikken flere ganger måtte flytte til større lokaler grunnet den store pågangen. Det har nemlig blitt mer og mer populært med gjenbruk, nå også for den yngre garde.

De har kaffekoppen i hånden, og nisten ligger klar på bordet. Sammen kan de se tilbake på mange fine år med frivillig arbeid for butikken. Karin har tidligere vært leder for butikken, mens Svein har vært alt-mulig-mann. De er nå bare innom for en hyggelig prat med gamle frivillig-kollegaer. 

– Det trengs det også, bryter Svein inn og sikter til rollen som selvutnevnt vaktmester. 

Ekteparet Ertesvåg syns det beste med gjenbruksbutikken er samholdet og nostalgien.
Foto: Preben Brækstad

En gjenbruk-butikk for alle

NMS Gjenbruk i Ulsteinvik er en populær gjenbruksbutikk på Søre Sunnmøre. 

– Her kommer alle slags folk innom. Noen kan ha reist helt fra Sandane ens ærend, forteller Karin med et smil om munnen.

Hun forteller også at mange flyktninger har bidratt med frivillig arbeid i butikken. De har lært språk og fått god arbeidserfaring. Hun er glad for at butikken kan bidra på en inkluderende måte i lokalsamfunnet. Ertesvåg roser de frivillige for deres høye engasjement. 

– Den eldste av de frivillige er 93 år, avslutter Karin Ertesvåg. 

Aase Ulla har de tre siste årene vært butikkleder og kan se tilbake på et vel så godt år i 2020, som året før, til tross for pandemien. Hun forteller engasjert om kunder som venter utenfor dørene før åpningstid, og at de må minne kundene på når de stenger på ettermiddagene. 

– Vi har over 40 frivillige som bidrar for å få butikken til å gå rundt, forklarer butikklederen. 

Appellerer til de unge

Ulla merker at gjenbruk har blitt mer i vinden, og sier at folk er mer bevisst på miljøaspektet ved gjenbruk. Likevel er det noe butikklederen ergrer seg over.

– Vi får ofte inn varer som er ubrukte og fremdeles har merkelappen på. Det liker jeg ikke så godt. 

Ulla og de andre ansatte vi møter i butikken er derimot veldig glade for at gjenbruk har nådd fram til de unge. De påpeker at ikke alt trenger å kjøpes nytt.​

Butikkleder Aase Ulla (t.h.) skryter av kasserer Målfrid Skeide (t.v.) som har vært frivillig siden 2009.
Foto: Elise Andrea Broderstad Einem

Jakten på diamanten, eller kanskje den rette asjetten?

I en av de mange servise-avdelingene i butikken møter vi ekteparet Vik Flø. Gerd er innom i ny og ne, men har denne dagen også fått med seg mannen Oddbjørn. 

– Jeg skal bare ha en tallerken som passer i mikrobølgeovnen. Den skal være 26 centimeter i diameter, kan herr Flø fortelle, som selvsagt har målebåndet på innerlomma.

Etter over 40 års ekteskap har det blitt samlet opp mange gjenstander i hjemmet hos ekteparet Vik Flø. Ekteparet syns det er stas at noe de ikke lenger selv har bruk for, kan få et nytt liv i et annet hjem. 

– Det barna våre ikke finner av interesse gir vi bort til bruktbutikken, forteller Gerd. 

Deres egen interesse for gjenbruk har de fått fra barna deres. Den ene av døtrene deres kjøper tilnærmet alt brukt, og Gerd påpeker at gjenbruk også har et miljøaspekt ved seg. 

Det er tydelig å se at mange vandrer rundt med et smil om munnen når de er inne i gjenbruksbutikken i Ulsteinvik. Kundene er glade for det brede sortimentet og NMS Gjenbruk i Ulsteinvik går videre i sin vante gang.