Paracetamol-trend blant unge jenter

Paracet

MERKEVARE: «Jeg tar meg bare en Paracet» har blitt et kjent begrep. Foto: Wanja Sandø

Selvpåførte forgiftninger med paracetamolpiller øker. I toppen finner vi jenter i alderen 15-19 år. 

I 2016 hadde Giftinformasjonen 1667 hendvendelser der paracetamol ble registrert som hovedvirkestoff. Det var åtte ganger flere hendvendelser fra jenter enn fra gutter. 

I disse hendvendelsene er paracetamol det eneste som er tatt, eller blitt vurdert som det problematiske virkestoffet ved blandingsforgiftninger. 

I ungdomsgruppen 15-19 år er legemidlet i 75 prosent av tilfellene tatt med en hensikt om å skade seg eller som rop om hjelp. Mengden de inntar er da større og mer risikofylt. Antall slike hendvendelser om selvpåførte forgiftninger har steget kraftig i løpet av de siste årene, i følge folkehelseinstituttet.no. 

Lett tilgjengelig  

Hos Rema 1000 i Volda har salget av Paracet økt med tolv prosent, når man sammenligner perioden januar-mars 2016 med samme periode i år. 

BILDETEKST HER
RESEPTFRITT: Smertestillende midler fås kjøpt billig hos apoteker, dagligvarekjeder og bensinstasjoner.  Foto: Wanja Sandø

– Produktet er veldig lett tilgjengelig, og man har ingen kontroll på om noen kjøper en-to pakker her på apoteket, for så å kjøpe flere i dagligvarebutikken etterpå, sier apoteker Irene Krumsvik ved Apotek 1 i Volda. 

Aldersgrensen på kjøp av smertestillende legemiddel er 18 år i Norge. 

 IKKE SOVEMEDISIN: Irene Krumsvik mener paracetamol kun bør brukes når det er reelt behov for det. Foto: Wanja Sandø

– Når man vet at paracetamol er en av de mer giftige stoffene som fins i legemiddel, så er det litt betenkelig at det er så lett tilgjengelig, mener hun. 

Krumsvik synes det er mye slappe holdninger til Paracet blant mange, og at man bør passe på bruken av det. 

– Jeg har hørt om unge som bare tar en paracet før de skal sove uten at det egentlig er nødvendig. De bruker det som forebyggende, som sovemedisin, eller rett og slett bare for å føle seg bedre. Det er jo helt feil bruk, konstaterer hun. 

Placeboeffekt 

Karen Domstein tror det hele er litt placeboeffekt. 

– Folk tar en Paracet uten å ha prøvd å løse det med andre ting først. Som regel har de ikke drukket nok vann eller spist riktig, forklarer hun.

For studenten er det viktig å unngå smertestillende og heller passe på de påvirkende faktorene. 

SKEPTISK: Karen Domstein tror man bør forhindre hodepine heller enn å kurere det. Foto: Wanja Sandø

– Jeg sliter ikke med mye hodepine, nettopp fordi jeg passer på disse tingene og holder meg i aktivitet. Hvis jeg har vondt i hodet så er det som regel på grunn av fyllesyke. Da velger jeg heller å sove det bort, sier Domstein.

Bunner i stress    

Apoteker Irene Krumsvik tror plager som hodeverk ofte kommer av stress og stort press i hverdagen. Hun tror man havner i en vond sirkel hvis man til enhver tid tar smertestillende for å døyve smerten. 

– Hvis man bruker Paracet over lang tid, vil jo det i seg selv føre til mer hodepine, forklarer hun.

Hun tenker at det likevel kanskje er naturlig at jenter bruker mer smertestillende enn gutter.

– Jenter går jo gjennom tenårene og sliter med menstruasjonssmerter og slikt, sier Krumsvik. 

Riktig dosering og opplysning rundt bruk av Paracet tror hun er viktig. 

– Det er en forutsetning at folk passer på doseringen, og om de har plager over lengre tid oppsøker lege for alternative medisiner. Paracetamol er ikke farlig i små doser, men bruker man det i store mengder over tid kan det føre til leverskader, sier hun.