Stor satsing på liten holme

Kami Skotholmen restaurant Heroy

Magnus Bergseth er allerede en erfaren kjøkkensjef tross sin unge alder. Foto: Maja Bachke Thomassen

Et lite steinkast fra Remøya i Herøy kommune, ligger restauranten Kami Skotholmen. Veien mot restaurantdrømmen har ikke vært uten vansker. 

Kjøkkensjef Magnus Bergseth møter oss på kaia i Sævika og tar oss videre ut til holmen i båt. Rett foran oss ser vi et stort rustikt bygg med brygge. Det er her gjestene ankommer når de skal nyte god mat i naturnære omgivelser.

På vei ut forteller Bergseth om holmen og dens lange og innholdsrike historie. Det har vært dokumentert aktivitet på Skotholmen helt siden 1500-tallet. Ifølge kjøkkensjefen har den blitt brukt til blant annet fiskemottak, røykeri og brennevinsutsalg.

Bygningen er fra 1849 og er det eneste som står igjen fra den tiden. Foto: Maja Bachke Thomassen

Veien går videre inn i hovedbygget hvor restauranten holder sted. 

– Bygget vi sitter i nå, har i all hovedsak blitt brukt til salting av sild. Vi ser det spesielt i restauranten hvor det er rustringer etter sildetønnene, både på gulvet og i taket. 

Videre forteller han at det har blitt gjort minimalt med endringer på bygningen siden starten av prosessen. Målet var å beholde sjelen og sjarmen, samt skape en hjemmekoselig atmosfære.

Slet på skolen

Tanken om hvorfor en 28-åring ønsker å drive en restaurant ytterst i havgapet på Søre Sunnmøre streifer oss. De teoretiske fagene på skolen fungerte ikke for Bergseth i oppveksten. Han likte bedre de praktiske fagene. 

Kjøkkensjef Magnus Bergseth har jobbet med prosjektet siden 2013. Foto: Maja Bachke Thomassen

– Alt sammen grunner vel i at jeg aldri har vært noe særlig skoleflink. Det hele startet i niende klasse da heimkunnskapslæreren min kom bort til meg, klappet meg på skulderen og sa at dette her er veldig innafor. 

Bergseth forteller at han startet som lærling ved sjømatrestauranten Maki i Fosnavåg i 2010. Hans daværende sjef, Ole Jonny Hjelmeseth, har nå blitt Bergseths kompanjong.

– Ole Jonny sa allerede i 2012 at dette prosjektet skulle han være med på og det skulle vi gjøre sammen.

En uslepen diamant

Vi skrur tilbake tiden til 2009 da fire lokale idealister bestemte seg for å bli medeiere av holmen.

Nils Roger Paulsen, Ole Jonny Hjelmeseth, Anne Ma Solheim og Arthur Almestad gikk sammen med den tidligere eieren av Skotholmen, Erling Remøy, og opprettet selskapet Skotholmen AS. De så at potensialet til Skotholmen var stort selv om øya hadde blitt stående til forfall en god stund. 

– Vi slo hodene sammen og konkluderte med at her må det gjøres noe, for det kan potensielt bli noe ordentlig bra. Og så gikk veien og tankene videre derfra.

Magnus Bergseth har vært med i utviklingen av konseptet siden 2013. Årene fram til åpningen i 2016 gikk til planlegging. Det er enklere sagt enn gjort å drive en restaurant på en øy og teamet har støtt på mange skjær i sjøen underveis i prosessen, forteller kjøkkensjefen. 

–  De største utfordringene har vært det til tider ekstreme været og logistikken, men det gjelder å være klar over det for å håndtere de på best mulig vis, fortsetter Bergseth. 

Selv på en gråværsdag, byr Kami Skotholmen på en storslått utsikt mot havgapet. Foto: Maja Bachke Thomassen

God mat og atmosfære

Konseptet de til slutt landet på spiller på alt nærområdet har å tilby. Målet er å gi en totalopplevelse med hovedfokus på god, lokal mat og sjømat i ekstraordinære omgivelser, sier Bergseth. 

– Vi ønsker at gjestene våre skal legge fra seg mobil og klokke. De bør glemme tid og sted og bare nyte opplevelsen. 

Kjøkkensjefen ringer fiskemottaket på Sandsøya om kvelden for å legge inn bestillinger til dagen etter. Han forteller at menyen blir skreddersydd etter hvilke råvarer fiskerne får med i fangsten. Derfor er det alltid en overraskelse hva man blir servert.

– Det handler om råvaretilgjengelighet og sinnsstemningen til kokken som skal parfymere rettene.

Stor tro på framtiden

Målet til Kami Skotholmen er å ha et produkt som er rettet mot flest mulig, så lenge de har en interesse for mat. 

– Målgruppa vår er alt i fra nærmeste nabo til Bill Gates, sier Bergseth med et smil om munnen.

Restauranten har vært i stadig utvikling siden oppstarten i 2016. Kjøkkensjefen forteller at de aldri blir helt fornøyd med produktet og har hele tiden blikket rettet mot framtiden. 

– Om vi hele tiden klarer å utvikle og fornye oss, har vi den riktige kursen om ikke annet, avslutter Bergseth.