– Å bygge nytt undervisningshus uten relevant utstyr, høres bare merkelig ut

Kate Kartveit og studenter er skuffet over utfallet av mediebygget i statsbudsjettet

Kate Kartveit, dekan for mediefag på Høgskulen, forteller hun ikke er overrasket over utfallet, men skuffet. FOTO: Annabelle Sørensen

Dekan Kate Kartveit er misfornøyd og skuffet over utfallet av statsbudsjettet.
– Pengene vi trenger til utstyr i det nye mediebygget er kun en dråpe i havet, satt i perspektiv, sier hun. 

VOLDA: Høgskulen i Volda fikk ikke penger til utstyr i det nye mediebygget som er under oppføring, i statsbudsjettet som ble presentert onsdag. 

– Å bygge et nytt undervisningshus uten relevant utstyr høres bare merkelig ut, sier dekan på Avdeling for mediefag på Høgskulen i Volda, Kate Kartveit.

Ettersom det ikke var noen lekkasjer på forhånd som signaliserte at de kom til å få midlene, sier Kartveit at hun ikke ble overrasket, men at hun likevel er skuffet. 

Marianne Synnes Emblemsvåg (H), stortingsrepresentant for Møre og Romsdal, sier hun er veldig fornøyd med at mediehuset skal på plass, og at de har jobbet for det lenge.

– Vi er klare over at høgskolen har behov for nytt medieteknisk utstyr, men det er dessverre ikke funnet rom for å prioritere en slik ekstrabevilgning i budsjettet.

For å skaffe nytt utstyr trenger Høgskulen i Volda 25-30 millioner kroner. Kartveit mener det er en liten dråpe i havet i forhold til det totale prosjektet. 

– Det er et beløp som betyr lite i budsjettet, men veldig mye for en av Norges viktigste medieutdannelser, sier dekanen. 

Studentene er skuffet over beslutningen til regjeringen

Simen Jester Langeland mener Høgskulen må løse dette på en måte uansett, og har troen på at det kan gå. FOTO: Annabelle Sørensen

Simen Jester Langeland er masterstudent på mediefag og er representant i Høgskulestyret. Han forteller at han ikke ble overrasket over utfallet i statsbudsjettet, men at det er skuffende. 

– De har sagt det skal være en satsning på bygget som skal representere mediefagene i årene som kommer. I tillegg fikk høgskolen penger til nytt bygg, men så kommer de ett år senere og sier vi ikke får ekstra tilskudd til medieutstyr? Det er spesielt om dette virkelig skal være et satsingspunkt. 

Han sier det nye utstyret er ekstremt viktig, spesielt siden skolen skal reklamere for at de har de beste mediefaglinjene i landet. 

– Det hjelper ikke med et fint bygg med ti-femten år gammelt utstyr. Dette vil gjøre utslag på studiene, studiekvaliteten og markedsføringen overfor nye studenter. 

Langeland legger til at han ikke er særlig bekymret og er optimistisk, siden det enda er ett år igjen til bygget er ferdig – og at mye kan skje før den tid. 

– Det er ikke lett å være en liten utdanningsinstitusjon, med tanke på at det er lettere å overse oss i det politiske bildet.

Student Rasmus Aarskog Sætersdal hadde sett frem til å bruke det nye mediebygget med nytt utstyr. FOTO: Annabelle Sørensen

Rasmus Aarskog Sætersdal studerer andreåret medieproduksjon hvor de hver dag bruker forskjellig tekniske utstyr, så han synes utfallet var veldig kjipt.

– Det er dumt det ikke ble utdelt midler til nytt utstyr. Det er innholdet som er det viktige, det er kjernen i det vi studerer. 

Han kan fortelle at han har merket det er behov for noe nytt. Noe av utstyret de har er cirka 15 år gammelt.

– Det tekniske utstyret eldes fort, mens teknologien går fort fremover. Det optimale er å ha det som er relevant for bransjene vi skal ut i. 

Dina Rygg Eide sier hun har tro på at høgskolen finner en løsning, men at det likevel er skuffende fra regjeringens side. FOTO: Annabelle Sørensen

Dina Rygg Eide er også på sitt andre år på studiet medieproduksjon. Hun forteller at byggene de jobber i er gamle og slitte, og at det absolutt er behov for et nytt bygg. 

– Det er derfor veldig skuffende at høgskolen ikke får midler til nytt utstyr, når det blir nytt mediebygg. 

Hun forteller at det virkelig er viktig med et nytt utstyr for hennes utdanning, og håper det ordner seg. 

– Vi får ikke opplæring i utstyret som den eventuelle bransjen vi skal ut i bruker. Det kan ende med at vi kommer ut i jobb, uten å ha en anelse om hva vi gjør på grunn av utstyret. Det er viktig å holde seg oppdatert.

Det nye mediebygget var en av grunnene til at Vemund Rognstad valgte å studere på Høgskulen i Volda. FOTO: Annabelle Sørensen

Vemund Rognstad er en av studentene som kommer til å bruke Sivert Aarflot-huset. Han studerer førsteåret på journalistikk på høgskolen, og forteller han synes det er veldig synd at det ikke er satt av penger til nytt utstyr i bygget.

– Jeg har jo bare gått her i drøyt halvannen måned, men jeg har lagt merke til at det trengs en real oppussing og nytt utstyr. Å «flytte inn» i det nye bygget hadde jeg sett veldig frem til, og jeg tror mange deler den samme skuffelsen som meg. 

På en utdanningsmesse på videregående fikk de høre mye positivt om det nye mediebygget, som til dels var en årsak til at han søkte seg til Volda. 

Kampen er ikke over

Det første dekan Kartveit tenkte da beskjeden om at det ikke ble noen midler kom, var at den kampen ikke er ferdig. Hun forteller at hun også er skuffet over utfallet. Likevel håper hun fremdeles de kan få andre parti til å støtte opp om et moderne mediehus med inventar, når budsjettet blir lagt frem og vedtas i Stortinget. Kartveit sier de foreløpig ikke har noen plan for det, men et håp. 

– Når staten investerer så mye som i overkant av 200 millioner kroner på selve bygget, ville det være merkelig om de ikke bevilget penger til å innrede bygget med relevant utstyr. 

Kartveit sier hun lover at studentene kan være trygge på at det blir nytt utstyr. 

– Det kommer utstyr, selvfølgelig gjør det det.