Ny publikumsregel gir kinoene optimisme

Kinoene på Søre-Sunnmøre er optimistiske etter ny regel

Trygt: Janne Skarstein (t.h) ser på regelendringen som en konklusjon og et tegn på at det nå er helt trygt å dra på kino. Her med kollega Terje Koppen (t.v)  Foto: Marita Solheim

Fra 12. oktober vil kinoene i Norge få lov til å selge annethvert sete. Frem til nå har kinoene måttet ha to seter mellom hver publlikummer etter koronavirusets inntog. Publikumsregelen har fått store konsekvenser. 

Det har lenge vært uenighet om hvordan en-meters regelen skal praktiseres inne i en kinosal. Kinoene har vært pålagt å måle fra skulder til skulder, fremfor hode til hode. Dette har resultert i at kinoene har måttet ha to ledige seter mellom hver publikummer, fremfor et slik kinoene har ønsket. Fra 12. oktober får derimot kinoene ønsket sitt oppfylt.

Regelendringene fører til en forsiktig optimisme blant kinosjefene.

– For oss fører dette til nærmest en dobling av kapasitet. Vi går fra sånn røfflig 60 til 100 publikummere, sier kinosjef på Ørsta Kino, Janne Skarstein.

Ørsta Kino har hatt et publikumsfall på 62 prosent i 2020 sammenlignet med 2019 ifølge tall fra kino.no.

– Jeg ser på denne regelendringen som en konklusjon og et tegn på at det er helt trygt å dra på kino.

Skarstein forteller at de økonomiske konsekvensene av publikumsfallet fører til at kinoen vil vise mindre nisje-filmer og fokusere mer på publikumsfavoritter.

Den årlige inntekten til kinoen i Ørsta har gått ned 635 000 kr i 2020 kontra 2019. 

Utsatte premierer

– Året under ett vil vi bare glemme. Det er politikerne som må se på om det får noen konsekvenser, for vi har tapt mye inntekter, sier kinosjef på Fosnavåg Kino, Bjørn Holum.

Fosnavåg Kino har halvert inntektene sine fra 2019. Også publikumstallet er nærmere halvert.

– I starten av koronaperioden var problemet at det ikke virket som folk forsto at kinoene fremdeles var åpne. Også var det jo en utfordring at de største filmene utsatte premierene.

Sjøborg Kino i Ulsteinvik har også halvert publikumstall og inntekt i 2020 kontra 2019. Volda filmteater har hatt 60 prosent færre inntekter i 2020 kontra 2019.  

God timing

Administrerende direktør i bransjeorganisasjonen Film og Kino, Guttorm Petterson, kan bekrefte at det lang i fra bare er kinoene på Søre Sunnmøre som har hatt det vanskelig dette året.

– Det har vært en forferdelig periode. Det har vært spesielt utfordrende at kinoene kun har hatt mulighet til å selge en tredjedel av billettene.

Petterson tror mulighet til å selge annethvert sete blir avgjørende for kinohøsten.

– Vedtaket gjelder jo fra 12. oktober, og det er premiere på Børning 3 14. oktober. Timingen kunne ikke vært bedre.

 

 

Espen Roness

Espen Roness

Les flere artikler fra Espen Roness.

Journalist for Nernett.no