Bitcoin-bobla som sprakk  

Bitcoin-bobla som sprakk

Kryptovaluta er et hett tema for de som interesserer seg for IT og økonomi. Foto: Henrik Røyne

Kursen på kryptovaluta, som sent i fjor nådde rekordstore høyder, har falt drastisk de siste månedene. Elias (19) er en av de som rakk å selge seg ut i tide. 

Saken fortsetter under videoreportasjen:

– Det har jo ingen reell verdi, det er bare hype. Men jeg tror teknologien er her for å bli, for den er virkelig revolusjonerende, sier Elias Slinning.

Han er en av mange som investerte i kryptovaluta da det fremdeles var oppsving på markedet. Den største kryptovalutaen 'bitcoin' nådde en historisk topp i desember 2017, da én enkelt bitcoin hadde en verdi på nesten 20.000 dollar, eller rundt 150.000 norske kroner. Den elektroniske kursen er derimot svært ustabil, og har sunket kraftig de siste månedene, melder ABC nyheter. I dag er en bitcoin verdt litt under halvparten av det den var verdt i begynnelsen av 2018. 

Solgte seg ut i tide

Elias Slinning er IT-lærling ved HVO. Foto: Henrik Røyne

Det var interessen for data og ny teknologi som gjorde at Elias Slinning hoppet på bitcoin-eventyret. Til daglig er han IT-lærling ved Høgskulen i Volda. Elias begynte å investere i bitcoin med små summer han ikke var redd for å tape, men han er likevel glad å ha solgt seg ut i tide.  

– Jeg solgte meg ut litt før den hadde begynt å droppe skikkelig. Så jeg tapte litt på det, eller den profitten jeg hadde fått, men jeg kom levende ut av det, sier IT-lærlingen. 

Etter det nylige sprekket på krypto-markedet har Elias meldt seg ut av bitcoin-investering for øyeblikket, men han tror likevel at kursen kan komme til å stige igjen. 

Teknologien har potensiale 

Det som skiller for eksempel bitcoin fra andre former for valuta, er at den kun eksisterer som en digital form for penger. Den tar i nytte såkalt 'blockchain' teknologi, som er den nyeste og 'mest sikre' måten å overføre informasjon over nett. Elias tror lignende betalingsmåter vil bli tatt offisielt i bruk rundt omkring i verden, men at det likevel vil være et sterkt behov for mer statlig regulering dersom dette skal fungere i praksis. 

 

Henrik Hokaasen Røyne

Henrik Hokaasen Røyne

Les flere artikler fra Henrik Hokaasen Røyne.

Studerer journalistikk ved Høgskulen i Volda