– At sukkerfrie varianter blir billigere er en byggestein for bedre folkehelse

Thomas Busker Larsen er positiv til regjeringens forslag om å redusere avgiften på alkoholfrie drikkevarer uten sukker.

Thomas Busker Larsen er positiv til regjeringens forslag om å redusere avgiften på alkoholfrie drikkevarer uten sukker. FOTO: Arkiv

Da statsbudsjettet ble lagt frem på onsdag, ble det klart at lettbrus vil bli billigere enn brus med sukker. Dette mener flere er et godt forslag.
 

Thomas Busker Larsen driver Type Rød AS, bedre kjent som Brænne saft, der de produserer hovedsakelig saft, men også brus til innbyggerne på Vestlandet. Han er godt fornøyd med regjeringens forslag. 

– Dette er vi veldig positive til. Vi synes det er topp om regjeringen ønsker at vi skal drikke mer sukkerfritt, forteller han. 

Vil satse

Ifølge Larsen var det konas bestefar som startet Brænne i 1915. De var aktive frem til 2010, da de valgte å legge ned. I 2015 startet Larsen opp igjen med et begrenset antall produkter. I tillegg til å produsere saft og brus med sukker, har Brænne også et utvalg av sukkerfri saft.

– Vi prøvde å ha lettbrus i sortimentet en periode, men det hadde vi ikke særlig suksess med. Det er stort sett Pepsi Max og Coca-Cola Zero som selges i butikkhyllene, så det er et smalt marked innenfor brus, legger han til. 

– Tror du at dere kommer til å satse på flere sukkerfrie alternativer nå?

– Det er naturlig at vi prøver å finne sukkerfrie løsninger, så det kan hende at vi satser mer sukkerfritt fremover. 

LES OGSÅ: På disse punktene vil du merke endringer i din private økonomi

Bidrar til redusert sukkerinntak

I statsbudsjettet la regjeringen frem et forslag om å senke avgiften på alkoholfrie drikkevarer uten sukker med 30 prosent, fra 1. juli 2021. Nettavisen har også omtalt saken, og kom frem til at produsentene fra gitt dato må betale 2,54 kroner per liter brus i sukkeravgift – i forhold til dagens avgift på 3,51 kroner.

I en pressemelding skriver regjeringen at en endring kan bidra til lavere sukkerinnhold i produktene. Drikkevarene med høyest sukkerinnhold får en uendret avgift, samtidig som at produktene som kun inneholder naturlig sukker, fortsatt vil være fritatt for avgift. 

– En differensiert avgift vil oppmuntre bransjen til å redusere sukkerinnholdet i produktene. Dette kan bidra til redusert sukkerinntak særlig blant barn og unge som i dag har et høyere inntak av sukker enn det som er anbefalt, uttaler finansminister Jan Tore Sanner (H) i pressemeldingen.

Best med vann

Randi Eikrem har en bachelor i ernæringsfysiologi og driver samtidig som massør i Volda. Hun synes at dette er et godt forslag, som kan være med på å forbedre folkehelsen. 

– Dette er en byggestein mot en bedre folkehelse. Det at avgiften reduseres er et hjelpemiddel mot redusert vekt og et friskere folk, forteller Eikrem. 

Tror du at folkehelsen vil bli bedre som følge av billigere brus uten sukker?

– Det gjenstår å se. Det tar tid før vi begynner å se en effekt, men jeg ser på det som logisk om det blir flere sukkerfrie alternativ.

Hun mener at sukkerfrie drikker er et mye bedre alternativ enn med sukker, også for tennene. Det er for eksempel lettere å få karies (hull i tennene) ved å drikke brus med sukker. 

– Sukkerholdig drikke fungerer som syre for tennene, så det er derfor mye bedre med lett-varianter. Det aller beste er selvfølgelig å drikke vann, forteller Eikrem avslutningsvis.

LES OGSÅ: Ingen midler til utstyr i det nye mediebygget