– Jeg er dessverre vant til seksuell trakassering 

Meningen bak emneknaggen #97percent

Hendelsen har skapt sterke reaksjoner over hele storbritannia og innbyggerne har pyntet parkområdet Clapham Common. FOTO: Tina Johannessen. 

Onsdag 3. mars ble 33 år gamle Sarah Everard meldt savnet, og senere funnet drept. Denne hendelsen er bakgrunnen for emneknaggen #97percent. 

Hun skulle bare gå hjem fra en venn i sør-London, men kom aldri så langt. En politimann i London er siktet for kidnapping og drap. Målet med emneknaggen, som nå går viralt på internett, er å sette søkelyset på antall kvinner som svarer ja på spørsmålet om de har opplevd seksuell trakassering. 

Ett av mange skilt på stedet hvor Sarah Everard sist ble sett. FOTO: Tina Johannessen

En undersøkelse av UN Women viser at 97 prosent av kvinner i Storbritannia har opplevd seksuell trakassering. Tallene er skyhøye og det har fått oppmerksomhet verden over. I Norge svarer 34 prosent det samme.

Etter hendelsen med Sarah Everard har mange kvinner stått frem og fortalt om tiltak de gjør for å føle seg tryggere når de skal gå hjem på kveldene. Å ha med skiftesko til eventuell løping, holde nøklene i hånden eller å dele posisjonen sin med venner, er noen av eksemplene. 

Nærnett tok en prat med kvinner i Volda for å høre om det er noe de har opplevd.

Ellen Taraldset:

– Har du opplevd å få uønsket seksuell oppmerksomhet?

– Ja. Jeg har jobbet i bar i over ti år, så jeg er dessverre vant til det. Det har vært alt fra prating til å bli tatt på mens man går forbi kunder. Bare fordi man er hyggelig mot noen betyr ikke det at man er interessert.

– Den rareste historien er fra da jeg jobbet på en bar i Ålesund. Det var en stamkunde i 70-80 årene som brukte å legge an på meg. En gang møtte jeg han da jeg var ute selv, og da sa han at han ville at jeg skulle gifte meg med han for å få all eiendommen hans. Han var blitt syk og ville ikke at det skulle gå til familien hans.

– Hva kan gjøres for å forbedre dette?

– Folk må lære seg å oppføre seg. Menn burde kanskje tenke over hva de hadde syntes om det var deres egen datter som ble utsatt for slik oppførsel.

 

Julie Haugen (t.v) og Julie Dahl (t.h):

– Har dere opplevd å få uønsket seksuell oppmerksomhet?

– Man blir på en måte vant til det, men jeg har aldri opplevd noe som har satt seg skikkelig. Da jeg var på utveksling i Argentina ble jentene plystret på hele tiden og ropt etter. Men det er kanskje ikke like vanlig i Norge lenger, forteller Haugen. 

– Jeg var på et ganske mannsdominert sted i forsvaret og da var det plakater av lettkledde damer på kontoret eller ved fellesområdene. Det gjorde ikke meg noe personlig, men det var jo litt ubehagelig, avslutter Dahl.