Utdanningsministeren: – Jeg vet dette ikke har vært noe godt år for studentene

Møtte studentene til digital frokost

Studentene(f.v.) Simen Jester Langeland, Siri Stranden og Trym N. Rimmen er skeptiske til lovord fra regjeringen. Foto: Maria Bergh

Regjeringen delte i januar ut penger for å bedre situasjonen for studentene under koronapandemien, men studentene selv er kritiske til om tiltakene treffer.

Tirsdag morgen inviterte forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) til digitalt frokostmøte med tre studenter fra Høgskulen i Volda. Frokosten er en del av Asheims digitale reisedag på Vestlandet. Asheim delte i januar ut ti millioner kroner til alle landets studentsamskipnader, og samskipnaden i Volda fikk 194 000 kroner til å lage gode møteplasser og sosiale arenaer for studenter. 

Frihet til institusjonene

Formålet med frokosten var å høre hvordan det går med studentene. Tilstede på møtet var Simen J. Langeland (mediemaster-student), Siri Stranden (idrettsstudent) og Trym N. Rimmen (leder i studentparlamentet).

– Vi prøver nå å treffe alle institusjonene, og lage tiltak for de som har mistet inntekt. Det blir et forsøk på å løse to problemer på en gang ved å gi penger til institusjonene og få flere arbeidsplasser til studentene, sier Asheim.

Foto: Per Straume (HVO)
Statsråden på digitalt frokostmøte med studentene. Simen Jester Langeland og Siri Stranden hører nøye etter. Foto: Per Straume (HVO)

Ministeren forteller videre at institusjonene har fått frihet til å selv bestemme hva de skal bruke pengene på. En ting Asheim har sett på er studentmentor som blant annet NTNU Trondheim har hatt, og bedt om råd fra disse. Han mener det er opp til hver enkelt skole å finne ut hva som fungerer best. Asheim uttrykker viktigheten i det å være en god medstudent og ta vare på de rundt oss. 

– Jeg har tidligere tabbet meg ut ved å foreslå en tv-serie. Det skal jeg ikke gjøre igjen. Vi må huske på menneskene rundt oss. Det kan være å ringe, sende en melding eller bare strekke ut en hånd til noen som trenger det. Det handler om at studenter tar vare på hverandre, og så skal vi komme med tiltak og pakker for å hjelpe enda mer. 

Mange studenter har gitt uttrykk for at regjeringen ikke støtter dem, hva tenker du om dette?

– Jeg er ikke enig. Vi er en situasjon hvor mange campuser er stengt og vi får ikke hatt undervisning som ønsket. Den tiltakspakken vi har landet nå skal følge opp studentene. Jeg vet dette ikke har vært et godt år for studentene, men håper pakkene vi har foreslått for stortinget skal hjelpe. 

– Vi tar det med en klype salt enda det er veldig hyggelig

Simen J. Langeland, masterstudent, syntes det er synd tiltakene kommer så sent, og mener de kunne kommet tidligere.

– Det er synd studentene kommer helt sist, sier masterstudenten. 

Han mener Asheim kunne gitt tilbud om stipend og dagpenger til studenter som har mistet sin inntektskilde, og at ekstra lån ikke er en gunstig løsning for studentene.

– Det er uaktuelt for mange. Nå har jeg vært heldig med jobb via høyskolen, så jeg hadde sikret inntekt, men spesielt de som har stort studielån har ikke lyst på større lån. Det er ingen som har lyst på mer lån. Jeg tror mange flytter hjem istedenfor å ta det lånet, og at det er et mer gunstig alternativ. 

Både han og medstudent Siri Stranden reagerer på lite fokus på psykisk helse og hvordan skolen allerede tilrettelegger under møtet med Asheim. Langeland påpeker videre at disse tiltakene kunne vært diskutert tidligere.

–  Det at disse tiltakene skal opp til stortinget nå ti måneder etterpå er for sent. De har utført store tiltak for arbeidslivet og private eiere. Det er litt synd at studentene kommer helt nederst. Når tiltakene kommer et år senere er det et tegn på at vi ikke er så viktige, mener Langeland. 

– Jeg tror ikke det kommer til å treffe de det gjelder

Samskipnaden i Volda har fått tildelt 194 000 kroner av tiltakspakken på ti millioner fra Asheim og regjeringen. Pengene skal gå til møteplasser og sosiale tiltak for studentene. Samskipnaden har kommet frem til konkrete tilbud som for eksempel gratis frokost i høgskolens kantine.

Langeland er likevel skeptisk, og tror ikke tiltakene kommer til å treffe de det gjelder. 

– Det er alltid vanskelig med penger til slike arenaer. Ofte kan det være store midler som går litt ut i ingenting, og så kan det være man merker lite til de tiltakene. Jeg er helt sikker på at de som er på campus nå, og bruker tilbudet nå, er de samme som kommer til å bruke de nye tilbudene. Så tror jeg de som sitter inne fortsatt kommer til å sitte inne. De som bor alene er mer utsatt enn de som bor flere sammen.