Endelig er jakten på ny bolig over

Flyttet i ny bolig

Trives i ny bolig: Moniem Suliman er glad for at de har flyttet i egen bolig. Foto: Jonathan Gaathaug

Moniem Suliman og familien, som bodde i de kommunale boligene sammen med rusmisbrukere, har endelig flyttet i egen bolig.
 

Da Næravisa besøkte de kommunale boligene i fjor høst, møtte de blant annet ekteparet Moniem og Maryam som ville flytte derifra. Like etter dukket det opp en annonse om en bolig til leie. Maryam forteller at de var raske med å ta kontakt med utleier, og noen dager etter fikk de beskjed om at de kunne komme og signere under leiekontrakten på tre år.

- Vi flyttet inn på under en måned, sier hun lettet.  

I de kommunale boligene var det alkohol og rus overalt, masse søppel og mye støy, forteller ekteparet. Barna deres fikk ikke sove om nettene, og de var bestemte på at de måtte flytte. Familiene de bodde sammen med bor der fortsatt.

Savner vennene sine

Maryam ligger oppe i andreetasjen i senga sammen med deres nyfødte barn. Hun forteller hun er glad barnet slipper å vokse opp blant rus og alkohol. De to andre barna trives også veldig godt i sitt nye hjem, sier Moniem. Han legger til at de likevel flere ganger har sagt at de savner vennene sine i de kommunale boligene, men at de bruker å besøke hverandre. Tidligere var det vanskelig med besøk og å leke ute, men nå forteller de at de ofte har besøk av andre barn og familier.

- Rett borti gata her finner vi både biblioteket og en lekeplass. Der bruker vi å kose oss masse, sier Moniem og smiler.

Lang prosess

Jakten på en ny bolig har vært lang og vanskelig. Moniem forklarer at han tror det er mer utfordrende for minoriteter å finne seg et eget sted å bo i Volda. Kona Maryam legger til at de har lett og lett, men at prosessen har vært lang. Det har også sammenheng med at de synes det er veldig dyrt.

- Det er flere av våre venner i de kommunale boligene som kunne tenkt seg å flytte, men som sagt er det ikke så lett, sier Moniem.

Situasjonen er den samme

Adel Dabbas og familien var en av naboene til familien Suliman i de kommunale boligene. Han forteller at ting ikke har endret seg siden Næravisa var der sist gang.

- Det er fortsatt stjeling, bråk og bruk av rusmidler her, sier Adel.

Ingen bedring: Adel Dabbas sier ting er som før. ​​Foto: Jonathan Gaathaug

Adel understreker at han likevel prøver å se det positive i ting og at han har god kontakt med naboene. Han vil få frem at selv om rusmisbrukerne kan lage litt bråk, er de fortsatt mennesker med samme rettigheter som alle andre her. Familien Dabbas sier de kunne tenkt seg å flytte til en ny bolig, men at det ser vanskelig ut. Adel forteller at han ikke vil flytte for langt unna heller, med hensyn til barna. Gjør de det, må barna mest sannsynlig bytte skole, noe de ser på som problematisk.