Fortsatt mangel på butikklokaler i Volda sentrum

Håper på flere butikker i Volda

LAGT NED: Outlet Shop forsvant fra Spinneriet kjøpesenter i februar. FOTO: Stian Myrbakken

Ingen topper i handelsnæringen i Volda ønsker å uttale seg om det høye antallet tomme butikklokaler i bygda.

Gatene i Volda har vært preget av tomme lokaler i flere år, og heller ikke på Spinneriet er butikktettheten høy. I mars i fjor ble Jon Heltne ansatt som senterleder.

– Spinneriet er det eneste kjøpesenteret i Volda, og her er det potensial. Det mangler ikke på planer, fortalte Heltne til Møre-Nytt den gangen.

Nå, ett år senere, står fortsatt senteret med like mange tomme lokaler. Derimot har tre av leietakerne måtte legge ned på grunn av konkurs – frisøren Klippit, klesbutikken Hurlumhei og spisestedet Kaffekoppen. I tillegg ble klesbutikken Outlet Shop lagt ned nå i februar.

– Outlets nedleggelse var en planlagt handling for å gjøre plass til nye bedrifter, forteller Heltne til Næravisa nå.

– Hva skjer med de tomme lokalene på kjøpesenteret?

– Vi er i samtaler med flere selskaper som kan fylle lokalene på Spinneriet, men jeg har ingen kommentar på når dette vil skje, forklarer Heltne, som heller ikke ønsker å utdype hvilke bedrifter de er i samtale med.

– Hvor mange bedrifter er det snakk om?

– Det er ikke veldig mange, men det er noen, og det var de som tok kontakt med oss i utgangspunktet.

– Når vil de nye forretningene være på plass?

– Det skjer mye på Spinneriet i 2019. Utover dette har jeg ingen kommentar, avslutter Heltne.

Narvesen måtte legges ned

Ellers i Volda sentrum er det tomme lokaler i gatene ved siden av de få aktive butikkene. I fjor gikk So Es Bors konkurs, mens Narvesen la ned i januar. Lokalene er ikke overtatt av andre næringsdrivende. Tidligere daglig leder for Narvesen, Eivind Lysbakk, forteller hvorfor han mener at kiosken hans ikke klarte å holde stand.

– Det meste digitaliseres nå, spesielt for flere av våre største varegrupper som tipping og lesestoff. Dessuten er det ikke stor nok kundegruppe i Volda til å holde driften i gang, i tillegg til at veien utenfor her har blitt enveiskjørt i feil retning, sier Lysbakk.

Ønsker annen vinkling

En aktør som samler de fleste butikker i bygda er Volda Næringsforum. Næravisa forsøkte å få en kommentar derfra, og Roar Vikene i styret for forumet svarte oss med denne e-posten:

«Volda Næringsforum og medlemsbedriftene arbeider for å skape samarbeid og optimisme i næringslivet og lokalsamfunnet i Volda. Denne vinklinga som journalistar frå Næravisa ynskjer å bruke – år etter år – er ikkje velkomen, og vi ser ingen grunn til å uttale oss på dette spesifikt for Volda når dette heller ikkje er eit lokalt fenomen.

Du er velkomen tilbake når vinklinga er meir positiv, og retta mot positive aktivitetar eller etableringar i næringslivet og Volda-samfunnet generelt.»

Ti prosent av konkurser i fylket

I 2018 ble 35 butikker og 23 serveringssteder begjært konkurs i hele Møre og Romsdal. 

Volda står for henholdsvis tre og to av disse – altså rundt ti prosent av nedleggelsene i hele fylket. Med sine 9 000 innbyggere vil det si at det var en konkurs per 1 800 innbygger i Volda i 2018. Tilsvarende tall for hele fylket er én konkurs per 4 500 innbygger. Med andre ord er det to og en halv ganger flere konkurser i kommunen sammenlignet med resten av Møre og Romsdal.