Mangler fortsatt granulatfangere

Mangler fortsatt granulatfangere

Fyker overalt: Gummigranulaten fra kunstgressbanen renner vekk fra fotballbanen når brøytekantene smelter. FOTO: Fredrik Bakke

I februar 2018 vedtok Stortinget at alle norske kunstgressbaner må ha utstyr som samler opp gummigranulat rundt banen. Volda turn- og idrettslag (VTI) vil ikke ha dette på plass før 2020.
 

Gummigranulat som forsvinner fra kunstgressbaner er et alvorlig problem. Omtrent 1.500 tonn av denne mikroplasten forsvinner årlig fra landets ca. 1.700 kunstgressbaner. Snø som legger seg på banen samler til seg disse kulene, og brøytekanter har ofte et heldekkende lag av granulat over seg. Når brøytekantene smelter, fraktes granulatet med den smeltede snøen utenfor banens område.

På plass til seriestart neste år

Administrerende leder i Volda VTI fotball, Runar Aahjem Løvold forteller til Næravisa at de ikke fikk beskjed om vedtaket før i høst. Siden den gang har de vært i dialog med potensielle sponsorer og samarbeidspartnere for å møte kravene som har blitt satt. Men det nødvendige utstyret vil ikke være på plass før sesongstarten 2020.

Administrerende leder Runar Løvold

Vi er avhengige av at granulatsamleren bakes inn i en større oppgraderingsprosess, sier Løvold til Næravisa.

Løvold påpeker samtidig at den korte fristen har ført til at flere klubber er i samme situasjon.

– Det er en grunn til at det ikke har blitt utarbeidet noen form for sanksjon. Det er begrenset hva en dugnadsdreven klubb kan få til på så kort tid.

Den lokale Miljøpartiet de grønne (MDG) representanten Øyvind Festø tør ikke stole blindt på at granulatfangere løser alle problemene. 

– Jeg er skeptisk til om fangerne plukker opp alt. Så lenge banen er utendørs er jeg imot å bruke granulat, sier Festø til Næravisa.

Ifølge Løvold skal granulatfangeren være på plass rundt mars-april neste år, på samme tid som nytt kunstgress skal legges.

Etter planen skulle fristen for å ha installert granulatfangere være 1. januar 2019, men sjefingeniør i miljødirektoratet Monika Lahti forteller at det har blitt forsinkelser i prosessen.

– Dette vurderes enda i klima- og miljødepartementet, sier hun.

 Ny frist for å få granulatsamlere på plass er enda ikke fastsatt.  

Ørsta tidlig ute

I Ørsta var de tidlig ute med å installere aquarenner rundt kunstgresset. Daglig leder i klubben, Arnstein Sverre Sandvik sier at hele prosessen tok cirka to år, og sto klart i oktober. Området har blitt asfaltert, og rennene fanger opp og lagrer granulat som er på vei bort fra banen. Granulatet kan deretter legges tilbake på banen.

Sandvik forteller at K.A. Aurstad entreprenørfirma, som er hovedsponsor av banen, var til stor hjelp.

– K.A. Aurstad var med på å gjøre mye av grunnarbeidet, samt asfalteringen som måtte til.

I tillegg bisto firmaet økonomisk med en sponsorandel.

Arbeidet med å legge rennene startet i etterkant av leggingen av nytt kunstgress, som var på plass sommeren 2016. Nesten to år før vedtaket om å ha granulatsamlere kom.

– Det var en problematikk vi var klar over og ønsket å gjøre noe med, sier Sandvik.

Klubben ønsker ikke å offentliggjøre kostnadene i denne prosessen.