Ny gigantvifte skal fjerne røyk fra tunneler fortere

Brannøvelse

Brannvesenet i Ulstein og Herøy kan nå drive ut røyk fra tunneler uten ventilasjon. Under en brannøvelse i Selvågtunnelen fikk de testet sin nye tunnelvifte.

Det var en følelse av spenning og glede når vi møtte brannvesenet utenfor Ulstein brannstasjon. Den nye vifte som de fikk på plass i sommer, skulle endelig få seg en luftetur.

—Jeg er ganske spent, vi har aldri prøvd en slik vifte før. Vi vet ikke hvordan dette går, forteller brannsjef i Ulstein og Hareid kommune, Olav Helt Brubakk.

Den nye vindturbinen er laget for å kunne blåse ut røyk fra tunnelbranner. I Herøy, Ulstein og Hareid finnes flere tunneler uten vifter og ventilasjon innebygd. Det er først nå de har fått et verktøy for å kunne fjerne røyken mer effektivt.

—Før var det den naturlige trekken som styrte røyken ut av tunnelene, sier Brubakk.

Brannmennene i Ulstein, Hareid og Herøy var veldig nysgjerrige på sitt nye verktøy. FOTO: Marte Sæbjørnsen Nesfossen

Røykla tunnelen

Det er første gang de tester viften, og det er derfor viktig å få målt resultatene for hvor fort viften kan få bort røyken fra tunnelen. Det ble tatt i bruk røykbomber for å røyklegge tunnelene, slik at viften kunne testes på best mulig måte. 

—Denne øvelsen var vesentlig for å finne ut av hvor vi skulle plassere viften, slik at vi fikk riktig hastighet på røyken, forteller brannmann i Herøy brannvesen, Arild Moldskred.

Brannmann Arild Moldskred styrte maskinen under øvelsen. FOTO: Marte Sæbjørnsen Nesfossen

Viften skal brukes i Ulstein, Hareid og Herøy kommune. Den blir stående på stasjonen i Myrvåg. Om det oppstår en tunnelbrann, er det mannskapet på Myrvåg som vil ha ansvar for viften.

Moldskred er brannmannen med flest år i jobben gjennom tidene. Han tror viften vil være til veldig god hjelp, og er glad man er føre var en ulykke.

— Vi har ikke hatt mange tunnelbranner i området, og da er det lett å glemme at det faktisk kan begynne å brenne. Man reagerer ofte ikke før ulykken er der, sier Moldskred.

 

Den nye tunnelviften. FOTO: Marte Sæbjørnsen Nesfossen

Nyttige erfaringer

Etter mye flytting og prøving av viften har brannvesenet fått nyttige erfaringer om den nye tunnelviften.

— Fra der røykgranaten gikk av, tok det rundt ti minutter å få fjernet all røyk. Det ville tatt en evighet om den naturlige trekken skulle fjerne røyken, sier Moldskred.

Vindturbinen vil også gjøre det lettere for folk å vite hvilken retning man skal gå om det skulle oppstå en tunnelbrann. 

Brannsjef Olav Helt Brubakk var fornøyd med brannøvelsen i Selvågtunnelen. FOTO: Marte Sæbjørnsen Nesfossen
​​​​​​

— Det er veldig viktig at folk går i motsatt retning av røyken. Man kan stå helt inntil brannobjektet uten å få i seg røyk, så vindturbinen gir folk en bedre sjanse til å komme sge ut av tunnelen forteller Moldskred.

Blir det tryggere å være i tunnelen nå om det skulle være brann?

— Ja, det er tryggere nå, avslutter brannsjef Brubakk.

 

Se TV-reportasjen her: