Her finner hundene de nedgravde personene

Instruktør og ekvipasje klar for nivåprøve

Ekvipasje klar for nivåprøve på Standal i Ørsta. FOTO: Nora G. Skavhaug

I Møre og Romsdal er det i dag kun fire godkjente lavinehunder. Norske Redningshunder Møre og Romsdal arrangerte i helgen lavineskurs på Standal i Ørsta.
 

Lavinehunder er hunder som er utdannet til å finne folk som blir begravd i snøskred. Norske Redningshunder er en del av de frivillige redningstjenestene i Norge. De utdanner både hunder og førere til beredskap ved redningsaksjoner. Beredskapsansvarlig i Norske Redningshunder Møre og Romsdal, Per Gunnar Engetrøen, forteller om hvordan kurset gjennomføres.

- Nå er det to personer som blir gravd ned i snøen som figuranter, og snart kommer det hunder som skal prøve å lokalisere disse.

Figurantene ble gravd ned på to ulike steder, den ene en halv meter og den andre én meter under snøen. Dette på et avgrenset område på 100x100 meter. Deretter kom en og en ekvipasje, hund og eier, inn på området. Her fikk de opplysninger om antatt hendelse, og skulle selv komme frem til de nedgravde figurantene. Hundeeier hadde med seg søkestang og spade som hjelpemiddel.

- De har tjue minutter på å lokalisere figurantene for å få godkjent, sier Engetrøen.

Nils Steinvik har vært lavineinstruktør i over 20 år, og medlem av Norske Redningshunder siden 1982. Han forteller at både fellesskapet i organisasjonen og viktigheten av arbeidet er svært givende. Han sier også at hvem som helst kan melde seg inn i Norske Redningshunder, og begynne på lavinekurs om de ønsker. 

Etter funn ble det gjort en evaluering om antatt godkjenning. Alle fire hundene fikk godkjent.