Herrelagets kaptein tar over damelaget

Bildegalleri

Finner vi gull i enden av regnbuen? Joakim Wrele er optimistisk. FOTO: Mari Kippernes

Joakim Wrele skal kombinere det å være hovedtrener for damelaget til Hødd med kapteinrollen på herrelaget.

ULSTEINVIK: Spillende assistenttrener for damene, Ragnhild Ertesvåg, som for tiden er ute i permisjon, forteller at det ikke alltid er like lett for spillergruppa å forholde seg til nye ansikt på trenerfeltet. Robin Shroot, som var A-lagspiller på herresiden, var hovedtrener for damene frem til han dro fra klubben i september. 

– Det går også utover psyken, når vi hele tiden må ha i bakhodet at treneren kan forsvinne, sier Ertesvåg til Nærnett.

Ragnhild Ertesvåg ønsker seg en mer permanent trener. FOTO: Mari Kippernes.

Hun synes ikke at det er ideelt å ha en trener som også spiller på A-laget til herrene. Da kan det oppstå problemer som gjør at spillergruppa til damene må være fleksibel. 

– Det kan bli vanskelig logistikkmessig. I år er det ikke seriespill for oss, så det blir litt annerledes, mens i fjor måtte blant annet oppmannen vår inn og endre på kampoppsettet. Det er en kabal som må løses for at treneren skal kunne bli med på alt. 

Idrettssosiolog og professor ved universitet i Sørøst-Norge, Gerd von der Lippe kritiserer Hødd sitt trenervalg. Med en bakgrunn innenfor idretts- og utdanningsvitenskap har hun ofte utalt seg i media om likestilling i idrett, spesielt fotball. 

– Det er ikke riktig satsing. Hadde det vært en spillende kvinnelig trener hadde det vært noe annet, for da kan treneren følge laget tett. Så det er absolutt ikke bra. Undersøkelser viser ofte at det er i uformelle fora man velger trenere, forteller von der Lippe til Nærnett.

Gerd von der Lippe mener det er for stort skille mellom kvinner og menn i fotballen. FOTO: Marta Kjøllesdal.

Ny trener fra egne rekker 

Valget om ny trener falt på herrelagets kaptein, Joakim Wrele. Som helprofesjonell spiller i Hødd, skal han ut sesongen også ha hovedtreneransvar for damene. 

– Vi havna i den utfordrende situasjon at Shroot dro på utlån til Brattvåg ut sesongen, da ble det ingen mulighet for han å bli igjen i Ulsteinvik. Klubben sin utfordring ble da å finne en trener ut sesongen, forteller Hallstein Saunes, leder i sportslig utvalg i Hødd Fotball.

Hallstein Saunes tror ikke problemet stikker så veldig dypt FOTO: Henrik Høgmo Johansen

Damene tilpasser seg 

Dette er ingen ideell situasjon for noen av partene, men Saunes mener det ikke vil bli et nevneverdig problem. 

– Vi har en fleksibel spillergruppe på damesiden som er med på å legge til rette for tidspunkt for økter ut fra når hovedtrener har kunnet bidra. Det har fungert veldig bra, sier Saunes. 

Er det riktig at damene må være fleksible når det kommer til treningstider, på grunn av at treneren selv har treninger og kamper?

– De må ikke være fleksible hele tiden. Det hender at vi må bytte litt på treningstider for at A-laget skal spille kamper, men det er ingen stor utfordring totalt sett, svarer Saunes.

For det sportslige utvalget i Hødd var det Ragnhild Ertesvåg som var førstevalget når det gjaldt ansettelse av ny trener, men på grunn av permisjonen lot det seg ikke gjøre. Ertesvåg ser det ikke som positivt at damelaget igjen fikk en A-lagsspiller fra herresiden som trener. 

– Vi ser ikke på det som optimalt at en A-lagspiller er hovedtrener, med mindre de klarer å legge det opp slik at han klarer å være der 100 prosent, sier hun. 

Wrele ble kandidat ettersom at trenerjobben ble uaktuell for Ertesvåg. Saunes sier at det er flere positive sider ved at spillere i klubben trener andre lag internt. 

– Det handler om at mange av våre A-lagspillere er gode trenere. Viktigheten av å få den gode koblingen mot yngre spillere. Vi binder klubben mer sammen.

Usikker fremtid i klubben

Saunes sier at de er på utkikk etter den best skikka treneren fra neste år, og at kontinuitet er en viktig faktor. Hvorvidt det er en kvinne eller mann ser han på som irrelevant. Om det blir en A-lagspiller eller ikke, så er hovedprioriteten å finne den best mulige treneren. 

– Det viktigste for damene våre og klubben generelt er at vi har en best mulig trener. En god fotballfagelig trener som er dedikert og motivernede. Av og til finner vi den treneren blant våre egne spillere på A-laget. 

Wrele derimot, avskriver ikke at han står ved roret også neste sesong. Kontrakten hans med Hødd går ut ved nyttår, men hva fremtiden bringer er enda usikkert. 

– Jeg kommer til å bli på Sunnmøre, så jeg kan trene damelaget uavhengig om jeg spiller fotball for Hødd sitt A-lag. 

Joakim Wrele er mannen som skal trene damelaget til Hødd ut sesongen. FOTO: Victoria Skjemstad.

Videre sier Wrele at fotball er en uforutsigbar idrett og at det er vanskelig å vite hvordan ting vil se ut om noen år. 

– Jeg kan stå her å si at jeg skal være trener for damelaget i tre år, men plutselig så skjer det noe. Slik er fotballhverdagen og det vet damene også. Så da fokuserer vi på det vi kan fokusere på, at jeg et jeg trener ut året. 

Sliter med trener til damefotball

Det er flere faktorer som blir vurdert når en spiller skal tegne kontrakt. Sportslig leder Saunes forteller også at det økonomiske aspektet spiller en rolle. 

– Når vi får på plass en spiller på herresiden handler det om økonomi. Det handler om å sy sammen en pakke. Vi både ønsker og havner i den situasjonen hvor pakken ikke bare går ut på være spiller. En del av lønnen i avtalen kan knyttes inn mot det å trene et lag i Hødd, sier Saunes.

von der Lippe forteller at undersøkelser viser at det jobbes mindre med å finne trenere til damelag enn herrelag.

– Hvor mye har styret jobbet for å få en trener til damene i Hødd? For undersøkelser viser at det jobbes mindre med å få trenere til damelagene enn herrelagene, sier von der Lippe.

Så hvorvidt det blir Wrele som styrer Hødd-skuta neste år gjenstår å se. Selve ansettelsen er det sportslige utvalget som står bak, men de sier at det er helt vesentlig at spillergruppa får hatt en finger med i spillet. Ertesvåg på sin side forteller at hun føler seg trygg på det kommer en god løsning før neste sesong. 

– Ja, vi vet at de jobber med det nå. Det har ikke vært så enkelt å få tak i en trener til damefotball, så de må legge ned ganske mye jobb i det. De har begynt allerede nå, så regner med at de finner en med mye erfaring og motivasjon til å ta over ansvaret.

Se reportasjen fra TV-sendinga her: