Redningsaksjonen på Eidskyrkja omtales som den mest omfattende på Sunnmøre på flere år

– Største redningsaksjonen på flere år

Lørdag 7. mars rykket flere hjelpekorps ut til Eidkyrkja i Volda kommune, etter varsling om tre værfaste turgåere på toppen av fjellet. Røde Kors sto bak hjelpeaksjonen, og takket være de frivilliges heltemodige innsats gikk ingen liv tapt.

Det var fint vær og bra sikt denne lørdagen, men plutselig snudde det. Jarle Hjelmeland fra Nordfjordeid gikk på topptur opp til Eidskyrkja, sammen med sin bror og sin 13-år gamle sønn. Han takker Røde Kors for at de fortsatt er i live.

– Røde Kors var ekstremt viktige for oss og de gjorde en kjempe innsats. Vi ble veldig imponert over den gjengen der. Utrolig takknemlig for at de mest sannsynlig redda livene våre.

Tormod Eldholm var en av de som deltok på aksjonen. Han har sjeldent opplevd lignende.

– Det var ekstremt dårlig vær. Det var stille med regn og lite vind nede, men oppe i høyden var det kuling og storm. Det var orkan i kastene og veldig lite sikt. De som var på toppen letta av vinden. 

Tormod Eldholm har vært medlem av Røde Kors i 17 år. FOTO: Martin Langeveld

Guttorm Hagen fulgte aksjonen fra bakkenivå. Han forteller at redningsmannskapet var på plass rundt kl 18. 

– Noen av de frivillige gikk helt opp på ski. Redningshelikopteret hadde ikke mulighet til å gjøre noe, så fem personer gikk helt opp til toppen. Det var null sikt i høyden, og helt avgjørende at Røde Kors kom seg opp til de savnede. 

Guttorm Hagen var glad for at redningsaksjonen gikk så bra. FOTO: Martin Langeveld

Guttorm er tidligere lensmann i Volda og Ørsta, men har nå pensjonert seg. Han er utrolig takknemlig for jobben Røde Kors gjør.

– Det er helt avgjørende at vi har frivillige mannskap i hjelpekorps i både Volda og Ørsta. Helikopteret har begrensinger og det offentlige har ikke ressurser til å komme inn i alle områder. Vi har hatt hjelp fra disse mange ganger, og det gleder meg veldig at de lykkes med aksjonen og at det gikk så bra som det gikk.