Volda vil bruke millioner på elbilsatsning 

Juli 2021 blir en fest for elbilistene i Volda 

I dag finnes det ingen lademuligheter for elbil i Volda sentrum. Nå tar kommunen grep, og søker til Miljødirektoratet om midler for å bedre tilbudet.

Siden desember i fjor har det vært umulig å lade elbil i Volda sentrum. De tre eneste uttakene, ved Volda rådhus, ble overbelastet og derfor bestemt frakoblet. Ønsker du å lade elbilen din nå, må du derfor ta turen ut til Furene, omtrent en times gåtur fra sentrum. Dette har skapt sterke reaksjoner blant elbilistene. 

Frakoblet: Da denne ladestasjonen ble overbelastet i desember forsvant den siste muligheten elbilistene hadde til å lade i Volda sentrum. FOTO: Dina Storvik

Nils Erling Veivåg står på parkeringsplassen utenfor Volda rådhus og skuer mot ladeuttakene som nylig ble frakoblet. Han bor i Ålesund, og kjører stadig lange turer omkring i fylket. Elbilentusiasten anser Volda som et naturlig stoppested på veien fra A til B, og er frustrert over at kommunen ikke har erstattet de ødelagte lademulighetene. 

Oppgitt elbilist
Oppgitt: Nils Erling Veivåg kjører stadig igjennom Volda, og skulle gjerne hatt et sted å lade elbilen på veien. Foto: Susanne Skandsen 

– Møre og Romsdal er et skrekkfylke! Nå er det ikke mulig å lade mellom Ørsta og Ålesund, noe som gjør det vanskelig å ha elbil i dette området, sier Veivåg.

Ordfører Sølvi Dimmen innrømmer at Volda ikke har hengt med på utviklingen man har sett andre steder i landet. Nå ønsker kommunen imidlertid å satse grønt for fullt. De har søkt om en over en million kroner i klimasatsmidler fra Miljødirektoratet, og har satt av tilsvarende sum fra kommunens egen pengekasse. Disse pengene skal brukes på rundt 20 kommunale elbiler og hele 57 ladeuttak rundt omkring i kommunen. De skal etter planen stå klare innen juli 2021. 

57 nye ladestasjoner til Volda
Nye ladestasjoner: Hvis kommunen får midlene de søker om kan det komme opptil 57 nye ladeuttak i Volda. Illustrasjon: Google Maps 

– Alle kommuner med respekt for seg selv må jo ha en ladestasjon. Dette har tidligere kun vært noe vi har jobbet med på siden, men nå er det en veldig viktig prioritering, sier Dimmen.

Sølvi Dimmen
Satser grønt: Ordfører i Volda, Sølvi Dimmen, kjører elbil selv, og mener den nye satsingen er viktig for både klima og sentrumsutvikling. FOTO: Niklas Løkken 

Ordføreren forstår at elbilistene ikke har noen grunn til å stoppe i Volda på lange kjøreturer. Hun håper den nye satsingen vil friste flere til å ta pausen sin i bygda. 

– Vi vil at folk skal gjøre handelen sin her, gå på kafe og legge igjen litt penger i Volda. 

Mens Veivåg kjører gjennom sentrum peker han ut flere butikker og spisesteder, som han mener er ideelle stoppesteder for pendlere som han. Det litt oppgitte ansiktsutrykket mildner til når han hører nyheten om kommunens elbilsatsning. 

– Det er jo helt supert! Da kan jeg aldri mer kjøre forbi. Det blir stopp i Volda hver gang, sier 48-åringen med et stort glis.