Ber om at temperaturendringene tas på alvor

NVE varsler betydelig snøskredfare på Søre Sunnmøre

Vaktleder i NVEs snøskredvarsling, Heidi Bache Stranden, varsler at den nåværende snøskredfaren på Søre Sunnmøre vil vedvare i minst to dager fremover.
Foto: NVE

Drastiske temperaturendringer på Søre Sunnmøre medfører økt snøskredfare. Nå ber vaktleder i Norges vassdrags- og energidirektoratets snøskredvarsling (NVE), Heidi Stranden, om at turgåere er forsiktige når de ferdes på fjellet. 

Lørdag ettermiddag gikk det et snøskred på omtrent 500 meters høyde på Helgehornet i Volda. Politiet i Møre og Romsdal meldte på Twitter at ingen personer ble dratt med i snømassene, men ifølge NVEs prognoser er det fare for at nye skred kan oppstå i de kommende dagene. Faregraden heves fra 2 til 3, noe som blant annet stiller langt høyere krav til turgåeres kunnskap om rutevalg og evne til å vurdere risiko for snøskred. Faregrad 3 betyr betydelig snøskredfare i den internasjonale faregradskalaen.

– Slik det ser ut nå så har vi en situasjon i snøen som gjør at vi vil ha en betydelig snøskredfare også i de kommende dagene, forteller vaktleder i NVEs snøskredvarsling, Heidi Stranden.

Vind og temperaturvariasjoner skaper problemer for ivrige turgåere

 Stranden forklarer videre at økt mengde vind og store endringer på gradestokken gjør at snømassene endrer karakter. 

– Temperaturendringene i lufta har ført til at vi har fått svake lag av kantkornet snø, som igjen dekkes av tynne isflak. Man kan sammenlikne det med et knekkebrød som ligger oppå et lag perlesukker. Da sier det seg selv at det ikke skal mye til før disse flakene løsner og utløser skred. 

Tross disse endringene både i vær og egenskapene til snøen, velger mange likevel å spenne på seg skiene og sikte mot nye turmål på fjellet. NVE har i hovedsak ett råd til turgåere som ønsker å utforske det den norske fjellheimen har å tilby. Det er å lese snøskredvarslingen på Varsom sine hjemmesider nøye før man går ut på tur. På den måten kan man enklere styre unna de rasfarlige områdene. 

Sunnmørsalpene er blant fjellområdene på Vestlandet som er mest rasutsatt.
Foto: Vemund Hansen Rognstad

NVE ber turgåere velge alternative ruter

Avslutningsvis er hun opptatt av å understreke at turer i lavere terreng ofte fungerer som fullkomne alternativer til bratte toppturer.

– Sånn som forholdene er nå, er det viktig å huske på at det er vel så mye skiglede å finne i mindre bratt terreng. I 30 graders helling eller brattere, er det svært lett å løsne betydelige snømasser. Snøskred kan også utløses på avstand, så man er nødt til å holde nødvendig avstand til de rasfarlige områdene.

Illustrasjon: NVE