Startet året med opprykk og entusiasme - nå er sesongen avlyst

Breddefotballen avlyst - Ørsta-treneren fortviler

AVSTAND: Mariell Boska Huseåg (nummer to f.h.) var den eneste spilleren over 20 som møtte opp på seniortrening fredag. (Foto: Daniel Lundby Olsen)

Breddefotballen fikk fredag den triste beskjeden de hadde ventet på i månedsvis. – Det gir ikke mening, sier fotballkretsen.  

Fredag bekreftet Norges Fotballforbund (NFF) at det ikke blir seriespill i breddefotballen i 2020, etter at regjeringen heller ikke denne uka åpnet for det.

Ørstas kvinnelag, som i år skulle ha spilt tredjedivisjonsfotball etter fjorårets opprykk, må nå belage seg på minst seks nye måneder med venting før de får spille seriekamper igjen.

Fotballforbundets bestemmelse kom ikke som noe sjokk for trener Kjell-Einar Dagfinrud, men han er misfornøyd med at regjeringen ikke lettet på treningsrestriksjonene.

FORTVILER: Ørsta-trener Kjell-Einar Dagfinrud skjønner lite av regjeringens uvilje til å åpne for breddefotball. (Foto: Daniel Lundby Olsen)

– Hvis noen hadde insistert på at vi skulle gjennomføre en normal sesong nå, hadde jeg nok protestert. Det som er verst nå er at det ikke åpnes for mer aktivitet på trening, sier Ørsta-treneren.

Selv om avlysningen kom som forventet, er Ørsta-treneren frustrert over at breddefotballen ikke ble åpnet opp i sommer. 

– Det blir for dumt. De som sitter ved roret nå, bryr seg ikke om fotball og frivillig arbeid. Det er absurd at utestedene i de store byene holdes åpne, mens fysisk aktivitet på steder der det nesten ikke finnes smitte, holdes stengt, sier Dagfinrud.

Må holde én meters avstand

I vår hadde Ørsta sju førstelagsspillere over 20 år. På fredagens trening var Mariell Boska Husevåg (24) den eneste. 

I tråd med regjeringens retningslinjer må hun fortsette å holde én meters avstand til lagvenninnene, mens de andre har kunnet trene med nærkontakt siden august.

– Det er så klart demotiverende å ikke kunne trene skikkelig eller spille kamper. Jeg skjønner godt at mange over 20 velger å slutte, sier 24-åringen. 

OVER 20: Bare én spiller over 20 møtte opp på Ørsta-trening fredag. Mariell Boska Husevåg (24) måtte holde avstand til lagvenninnene. (Foto: Daniel Lundby Olsen)

Da regjeringen i sommer åpnet for spill med kontakt for alle spillere under 20 år, startet Sunnmøre fotballkrets en J19-serie. Der deltar Ørsta på et samarbeidslag sammen med Volda og Folkestad.

Ørsta-trener Dagfinrud frykter nå økt frafall blant de som ennå ikke får lov til å spille kamper.

– De eneste som er igjen nå, er de som synes det er mer enn nok motiverende bare å være her og spille fotball, selv om vi stort sett bare slår pasninger. Men de er tross alt et mindretall, sier han.

LES OGSÅ: Trenere på Søre Sunnmøre oppgitte etter breddenekt

Fotballkretsen fortviler

Frykten for at flere faller fra deles også av daglig leder i Sunnmøre fotballkrets, Bjørn Oskar Haukeberg.

– Det er en reell og stor fare for at mange gir seg med fotball nå. Jeg skjønner at folk ikke gidder lenger når de blir nødt til å vente så lenge, sier han.

Haukeberg har som mange andre i fotballforbundet jobbet lenge for å få til en åpning av breddefotballen. Han mener det bare var et tidsspørsmål før sesongen formelt sett ble avlyst, men sliter med å forstå hvorfor.

– Jeg forstår ikke argumentasjonen til regjeringen. Det gir ikke mening at det ikke kan spilles fotball på Sunnmøre fordi det er økende smitte i Oslo og Bergen, sier han. 

Raja: – Synd

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja har som følge av regjeringens uvilje til å åpne for breddefotball vært i hardt vær den siste tiden. Raja, som gjennom embetet er idrettens øverste leder i Norge, bekreftet på en pressekonferanse torsdag at en åpning for breddefotball fremdeles må la vente på seg.

Senere uttalte han til NTB at breddefotballen "ligger veldig langt framme i køen" når samfunnet åpnes opp igjen. 

På samme pressekonferanse offentliggjorde statsråden nye unntak som tillater fotballandslagene og klubblag å spille mot utenlandske lag, selv om det innebærer reising til og fra "røde" land. 

VIL IKKE ÅPNE: Kultur- og integreringsminister Abid Raja vil ikke åpne for breddefotballen før smittesituasjonen tillater det. (Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet)

I en e-post til Nærnett skriver Raja at regjeringen er klar på at trening med nærkontakt vil bli tillatt når smittesituasjonen tilsier det. 

– Jeg skulle virkelig ønske at kvinnelaget til Ørsta og alle andre kunne ha gjennomført treninger og kamper som normalt. Vi er dessverre i en situasjon der regjeringen hele tiden må ta hensyn til utviklingen i smittesituasjonen, og regjeringen må lytte til de helsefaglige rådene vi får fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, skriver kulturministeren.