– Et tilbud som manglet

Crossfit kommer til Volda

I første etasje på Volda Campus Arena kommer det snart en "Crossfitbox". Til disposisjon har Brynjarsdóttir har fått tre rom som først var tiltenkt lagerplass. FOTO: Aksel Hallan Halmøy

I starten av mars åpner Voldas første CrossFitbox. – Bare positivt, så lenge de vet hva de driver med, mener idrettsfysiolog.

– Det første jeg gjorde da jeg kom til Volda var å sjekke om det var CrossFit her. Det tilbudet eksisterte ikke, så da tok jeg saken i egne hender. 

Det sier eier og hovedtrener Sigrún Arna Brynjarsdóttir, som er i gang med å klargjøre lokalene på Volda Campus Arena.

Stor interesse

Nå gjenstår det å få utstyret på plass. I tillegg skal det skal males og noen vegger skal rives.

– Jeg tør ikke gi en eksakt dato, men vi åpner i starten av mars. Jeg gleder meg, sier Brynjarsdóttir.

Med seg på laget har hun tsjekkeren Zdenek Xfrpaha Weig, som også er styrketrener for bygdens volleyballag. Begge har godkjent Crossfit-lisens.

Tre lagerrom omgjøres nå til et avlangt treningsrom, i 1. etasje på Volda Campus Arena. Hvis interessen viser seg å vokse, kan det bli aktuelt å utvide lokalene.

– Så blir vi kanskje flere etter hvert. Hvis dette går bra, vil vi utvide, sier eieren.

Brynjarsdóttir forteller om en overraskende god respons. Over hundre personer står allerede på ventelisten. Det er plass til omtrent ti personer per økt.

– Interessen har vært mye større enn forventet.

Hun påpeker at det kan være fordi Volda har mange studenter som kommer fra byer der CrossFit er populært fra før.

– Uproblematisk

Forrige uke skrev NRK om tre personer i Svolvær, som ble sendt til sykehus med rabdomyolyse etter å deltatt på en knallhard økt på et treningssenter. Treningen ble kalt "Cråssfi" og skulle etterligne CrossFit. Det førte til reaksjoner av sertifiserte CrossFit-trenere, som fryktet at det kunne skade treningsformens rykte. 

– Det er viktig at trenere har kunnskap og vet hva de driver med, slik at de kan tilpasse opplegget ut ifra nivå.

Det sier Kjetil Laurits Høydal, som er førsteemanuensis ved Høgskulen i Volda og har doktorgrad i idrettsfysiologi.

Kjetil Laurits Høydal ser ingen problemer med CrossFit som treningsform, men er klar på at en trener må kunnskap og tilpasse økten etter deltakernes nivå. FOTO: Høgskulen i Volda

Han forteller at rabdomyolyse kan skje hvis man starter alt for brått. Å drikke for lite vann kan også være en medvirkende faktor.

– Hvis man trener noe intensivt på et nytt område, og blir pushet forbi egne grenser, kan det forekomme. Eksempelvis hvis en trener hjelper deg til flere hang-ups enn du selv klarer.

Høydal kjenner ikke til detaljene i CrossFit sin lisensordningen, men påpeker at kompetanse er viktig i alle treningsformer.

– CrossFit er en god og allsidig treningsform. Det er på ingen måte negativt at det kommer til Volda, så lenge trenerne vet hva de driver med, sier han.

For alle

Brynjarsdóttir er klinkende klar på at skal man være CrossFit-trener, er kompetanse en viktig forutsetning.

– CrossFit er for alle. Men for at treningen skal bli trygg, er det helt avgjørende at trenerne vet hva de driver med.

Det innebærer å tilpasse økten etter hver enkelt deltager, hva gjelder blant annet vekt og repetisjoner. 

Hun forklarer at en 70-åring og en idrettsutøver kan delta på samme økt og at hver enkelt øvelse har forskjellige nivåer.

CrossFit er for alle, men ikke alle kan være trener, sier Brynjarsdóttir. Her viser hun hva som skal plasseres hvor i lokalet. FOTO: Aksel Hallan Halmøy

– Dermed kan alle gjennomføre øvelsen tilpasset sitt nivå. Vi driver med noe vi kaller skalering. Det vil si at hvis noen eksempelvis ikke klarer å ta en vanlig armhevning, hjelper treneren vedkommende til å klare øvelsen på en annen måte.

Riktig kompetanse er også et krav. For å gi et godkjent CrossFit tilbud, må man betale en årlig lisens på 3000 dollar til treningsformens rettighetshaverne.

Instruktørene er ikke godkjent som Crossfit-coach uten utdannelse. Det innebærer et to-dagers kurs, en eksamen og en betaling på 1000 dollar per person.

Hva er Crossfit?

  • "Konstante, varierte, funksjonelle bevegelser med høy intensitet"
  • En treningsform som kombinerer styrke, gymnastikk, utholdenhet og olympiske løft, i én og samme økt.
  • Mange av øvelsene minner om hverdagslige bevegelser, der man drar noe, skyver noe, reiser seg eller løfter noe.

Hva er Rabdomyolyse?

  • Akutt ødeleggelse av store mengder muskelceller.
  • Kan fremkalles når musklene overbelastes i unormalt stor grad
  • Kan gi store smerter og føre til akutt nyresvikt.