Edel (18) er blant Norges største TikTok-ere - så mye tid bruker hun på appen

En av de fremste i landet på TikTok

Da Edel (18) fant ut av hvor mye tid hun brukte på TikTok ble hun overrasket. FOTO: Andrea Joner Tuft

Edel har i løpet av tre år blitt en av Norges fremste TikTokere. Hun forteller hvor mye tid hun bruker på appen, hennes beste tips, og hva hun synes om at Donald Trump ville forby appen i USA. 

ULSTEIN: Edel Charlotte Eiken Fosse (18) har siden hun gikk i 8. klasse holdt på med den populære appen TikTok. Det som gjør at Fosse skiller seg fra veldig mange andre TikTok-ere i landet, er at hun de siste tre årene har fått over 500 000 følgere. Det gjør at hun er helt i toppen i Norge med flest følgere. Når Nærnett møter Fosse i Hødd IL turnhall, forteller hun at det var turn hun begynte å lage korte videosnutter av. 

– I 2017 lagde jeg noen turnvideoer av meg selv som gikk viralt. Det var på ingen måte noe spennende med filmene. Den ene videoen fikk over èn million likes – det er jo ganske sykt, sier Fosse og ler.

TikTok er en sosial medie-kanal, der brukerne deler korte videoer. Typiske gjengangere av videoene er dansing, sang-miming eller parodier.

Da videoene til Fosse begynte å gå viralt, ble hun mer motivert for å produsere flere videoer.

– Hva er det med TikTok som du synes er gøy?

– Det er hele konseptet med korte videoklipp. Du går litt inn i ulike karakterer i de forskjellige videoene, og det synes jeg er gøy. Jeg tror kanskje jeg liker å være litt foran kamera også, innrømmer hun.

Viktig at TikTok ikke tar over hverdagen

Fosse går nå i 3. klasse på Wang toppidrett i Oslo og er med på landslaget i turn. Hun forteller at hun trener opptil 30 timer i uken i tillegg til skolen. På spørsmål om hvor mye tid turneren bruker på den populære appen, blir hun nærmest overrasket over hvor lite tid hun faktisk bruker.

– Når jeg ser hvor mye skjermtid jeg har i løpet av en uke på TikTok, så står det i underkant av tre timer.

– Jeg trodde faktisk det skulle vært litt mer. Men det er jo begrenset hvor mange timer i døgnet jeg har til å bruke på det også, legger hun til og trekker på skuldrene. 

Med opptil 30 timer trening i uken, i tillegg til skole, har hun ikke mye tid til overs med å være sosial med andre på fritiden. Derfor er TikTok en fin mulighet til å være sosial med andre over nett. FOTO: Andrea Joner Tuft

Hun understreker at til tross for at hun er glad i å få mange følgere og være kreativ med videoer, er det viktig at appen ikke skal ta styringen i hverdagen hennes.

– Det skal være gøy. Jeg planlegger ikke når jeg skal legge ut videoer, og har heller ingen god struktur i publiseringene mine. Det skal ikke føles ut som en jobb. I blant kan jeg tjene penger på å lage reklame, og jeg tar den muligheten når jeg kan. Men TikTok er ikke viktigere enn turntreningen og skolehverdagen min, sier hun.

Edel sine TikTok-tips:

  1. Være seg selv. Kjør din egen greie. Vis din glede.
  2. Du bør følge litt trender, men lag videoer med din egen vri
  3. Bruke hashtags og sanger som trender nå

– Mye sykt som deles på TikTok

I løpet av de siste månedene har det vært stor debatt knyttet rundt TikTok. Da den amerikanske presidenten, Donald Trump, gjorde det kjent at han ønsket å legge ned appen i USA lot ikke reaksjonene vente på deg. For kort tid siden, ble det delt to kontroversielle videoer i Norge. Èn video av et selvdrap, og det som skulle være en morsom film men som endte med dødsfall.

Fosse sier at hun hadde mistet mange følgere dersom appen ikke lenger skulle vært tilgjengelig i USA. Når det gjelder de to nevnte videoene som har blitt delt, er ikke Fosse overrasket over delingene. Hun har heller ikke sett videoene.

– Det er ganske mye sykt som deles på TikTok. Det er en veldig fri kanal som man kan dele mye forskjellig på, men som likevel har ganske strenge retningslinjer på hva man kan legge ut. Det er utrolig kritisk dersom flere slike videoer blir liggende i appen. Det kan skape en enorm smitteeffekt.