Frykter nedleggelse av nattferge

Foreslår å legge ned nattfergetilbudet i Sande. Tror det kan ødelegge for lokalsamfunnet på Kvamsøya og Sandsøya

Fylkeskommunen vil legge ned nattavgangene til fergen mellom Larsnes - Åram - Voksa -Kvamsøya. FOTO: Karl Biehl

Fylkeskommunen vil legge ned nattfergetibudet fra Larsnes til Sandsøya og Kvamsøya. Bedriftene på øyene tror dette kan gå ut over lokalsamfunnene på øyene.

SANDE:

– Ved å legge ned nattfergen tar vi flere skritt tilbake i historien, sier styremedlem i Sande Fisk AS, Gjermund Bringsvor.

Gjermund Bringsvor er ikke imponert over fylkeskommunen. FOTO: Karl Biehl

Sande Fisk er den viktigste arbeidsgiveren på Sandsøya utenfor Larsnes. De tar ofte i bruk nattfergen for å få fraktet fisk til Oslo før fraktflyene går fra Gardemoen om morgenen. 

Bringsvor frykter også for rekruteringen til bedriften dersom nattfergen blir lagt ned.

– Vi har av og til døgndrift og kveldsdrift. Da er vi helt avhengig av at våre ansatte som bor på fastlandet vet at de kan komme seg hjem.

Sande Fisk AS er den største arbeidsgiveren på Sandsøya. FOTO: Karl Biehl

– Gjør det mulig å bo her

Nattfergen det er snakk om går ruten Larsnes - Åram - Voksa - Kvamsøy. I dag fungerer nattfergen som en bestillingstur. Det innebærer at de som skal ta nattfergen må si ifra til fergeselskapet. På denne måten unngår fergene å kjøre til en fergekai hvor ingen skal av eller på.

Hjørnesteinsbedriften på Kvamsøya, Brimer AS, lager store vanntanker av glassfiber. Produksjonsleder i bedriften, Ragnar Kvamme, er bekymret for konsekvensene nedleggelse av nattfergen vil få for øya.

– Dersom man er på en kino eller konsert i Fosnavåg eller Ulsteinvik, så ser det helt avgjørende å vite at man kan komme seg hjem igjen på kvelden. Nattfergen er det som gjør at vi i det hele tatt kan bo her.

Ragnar Kvamme tror en nedleggelse av nattfergen kan gå ut over lokalsamfunnet på Kvamsøya. FOTO: Espen Roness

Prioritere trafikksvake avganger

Alle ordførerne på Søre Sunnmøre har reagert på forslaget om å legge ned nattfergen. 

– Vi har sendt et brev til fylkeskommunen hvor vi forlanger at nattilbudet opprettholdes på en eller annen slags måte etter midnatt, sier varaordfører i Sande kommune, Einar Ekroll. 

Kollektivsjef i Møre og Romsdal fylkeskommune, Stig Helle-Tautra, forteller at fylkeskommunen ønsker å ramme de reisende minst mulig. 

– Vi må prioritere de trafikksvake avgangene. Det er svært lite trafikk på nattavgangene på fergen fra Larsnes. Det er i snitt under en personbil på hver eneste avgang.

Helle-Tautra legger til at fylkeskommunen oppnår størst økonomisk effekt av å redusere avgangstidene på ferjesambandet. 

Gigantisk bakrus

Gjermund Bringsvor i Sande Fisk er derimot lite imponert over fylkeskommunens håndtering av situasjonen.

– Vi er inne i en gigantisk bakrus der vi i ytterkantene skal ta konsekvensene av at politikerne har festet og solt seg i miljøglans. 

FOTO: Karl Biehl