Fotballtrener på Søre Sunnmøre oppgitt over breddenekt: – Uforståelig at de ikke åpner opp

Fotballtrener på Søre Sunnmøre raser etter breddenekt: – Uforståelig at de ikke åpner opp

Det blir ingen kamper i breddefotballen denne høsten. Her fra en kamp mellom Hovdebygda og Blindheim i 2017. FOTO: Arkiv

Kenneth Nydahl, hovedtrener for Hovdebygda senior, forstår ikke at regjeringen sier nei til full åpning av fotballen, til tross for at FHI sier det er trygt med tanke på smittefare. Han mener også at dagens ordning ødelegger for barnefotballen i distriktene.

Fredag kom den nedslående beskjeden om at breddefotballen avlyses som følge av koronapandemien.

– Det er rett og slett ikke lenger praktisk mulig å gjennomføre sesongen over hele landet, sier fotballpresident Terje Svendsen i en pressemelding.

Det betyr konkret at Norges Fotballforbund kansellerer sesongen for 2. divisjon kvinner (nivå tre) og 3. divisjon menn (nivå fire). Ifølge pressemeldingen avlyses sesongen fordi regjeringen ikke har åpnet for normal kontakttrening.

Det er Fotballforbundets 18 kretser som organiserer øvrig breddefotball for voksne, og med forbundsstyrets beslutning er det naturlig at også kretsene kansellerer sine serier for voksne.

Beslutningen blir møtt med stor skuffelse fra fotballen på Søre Sunnmøre:

– Jeg kan ikke si annet enn at jeg føler en oppgitthet over myndighetenes håndtering. Det er jo ikke sunn fornuft i det de holder på med, sier Kenneth Nydahl, hovedtrener for Hovdebygda senior, til Nærnett.

I fjor rykket laget opp til 4. divisjon, og både spillere og trener hadde store forventninger til årets sesong. Nå må de innfinne seg med at det ikke blir noe seriespill.

– FHI gått ut flere ganger og sagt at det ikke er grunnlag for å holde breddefotballen stengt. Det er ikke idretten som bidrar til økt smitte. Da er det uforståelig at de ikke åpner opp.

– Har ikke lag å gå til

Nydahl forteller at det er flere svakheter ved vurderingene regjeringen har gjort når det kommer til gjenåpningen.

Kenneth Nydahl - Trener Hovdebygda Senior
Trener for Hovdebygda senior, Kenneth Nydahl, sier han har snakket med flere stortingsrepresentanter for å få en løsning i breddefotballen, men uten hell. FOTO: Truls Fenre.

Han trekker spesielt frem hvordan oppstarten av barnefotballen slår skjevt ut i distriktene.

– Der er det mange i alderen 15 til 19 år som spiller på seniornivå fordi klubbene ikke har folk til å stille lag. På Sunnmøre har vi flere klubber uten juniorlag som følge av dette. Disse ungdommene har teoretisk sett lov til å spille fotball, men de har ikke lag å gå til. Jeg veldig skuffet over at Fotballforbundet ikke har vektlagt dette mer i forhandlingene. 

I dag er det 250 000 ungdommer som har fått tillatelse til å spille fotball. Nydahl sier at omlag 50 000 spillere faller fra som følge av manglende juniorlag i bygdene. 

Treneren opplyser at han flere ganger har henvendt seg til stortingspolitikere for en løsning, uten å få gjennomslag.  

Usikker på fremtiden

Frafallet i breddeidretten har vært et mye omdiskutert tema under koronaperioden. Nydahl sier laget til nå har sluppet godt fra det og at Hovdebygda IL ikke er en av de hardest rammede klubbene.

– Vi har vært heldige. Det er et stort engasjement rundt klubben og vi kan vise til en av de aller beste kunstgressbanene på Sunnmøre. Oppmøte og motivasjonen hos spillerne har vært god, sier Nydahl.

Samtidig er Nydahl bekymret for hva dagens avgjørelse vil ha for breddefotballen.

– Denne beslutning gjør jo at vi ikke vet hva som skjer fremover og om vi klarer å holde på spillere til neste år.

Treneren sier at det nå er viktig å få på plass normale treningsforhold. Samtidig må det åpnes for muligheten til å kunne arrangere treningscuper som kan gi en konkurransesituasjon.

– Mangelen på det har vært det største problemet. Det har det heldigvis kommet signaler fra sentrale myndigheter at dette kan skje om ikke lenge, sier Nydahl.

Hatt et håp om oppstart

Også andre klubber på Søre Sunnmøre tar dagens beslutning, tungt.

– Dette er en veldig trist dag for alle som involverer seg i og rundt breddefotballen her på Hareid. Vi er ikke overrasket over beslutningen som kom i dag, men det er fortsatt trist å tenke på at det nå ikke blir fotball for senior denne høsten, sier Ola Kalvø Vattøy til Nærnett.

Ola Kalvø Vattøy - Daglig leder- Hareid IL
Daglig leder i Hareid IL, Ola Kalvø Vattøy, var ikke overrasket over at breddefotballsesongen ble avlyst. Han sier likevel at klubben tar beslutningen tungt og at de håper dette ikke fører til store frafall i fremtiden. FOTO: Privat 

Vattøy er daglig leder i Hareid IL. Han sier klubben har jobbet aktivt for å hold motivasjonen og oppmøte i gang hos medlemmene.

– Vi har holdt treningene gående gjennom hele koronaperioden i håp om en mulig oppstart. Nå må vi se fremover på nye tiltak for å sikre at spillerne ikke mister fotballgleden. Nå må vi bare krysse fingrene for at breddefotballen kan komme raskt og sterkt tilbake, fortsetter han.

Krever endringer for fotballtreninger

Solveig Storeide, klubbutvikler i Volda TI Fotball, stiller seg bak at NFF velger å avlyse sesongen med så få måneder igjen av året. Samtidig krever hun at det mykes opp i restriksjoner på treninger. 

- Det må åpnes for trening med kontakt. Jeg tror at dette i like stor grad som kampnekt, har tatt motivasjonen fra spillerne. Det er tungt å holde opp iveren med slike "amputerte" treninger. Samtidig må det være mulig å utvise skjønn i de ulike kretsene med tanke på smittesituasjonen.

Storeide reagerer på at det forskjellsbehandles innenfor idretten.

- Det er rart at håndballag fra andre deler av landet kan komme hit å spille kamp mens seniorlaget vårt i fotball ikke kan trene med kontakt. Jeg synes det er vanskelig å forsvare den vurderingen.

Også Storeide er bekymret for breddefotballens fremtid.

- Jeg var ikke så bekymret før sommeren, da var det restriksjoner overalt. I dag føler jeg derimot at vi blir nedprioritert, og det er tungt.