Et godt trenerteam gjør at damene føler de blir tatt mer seriøst

Fremdeles en vei å gå når det kommer til kjønnsforskjeller i fotballen

Satsinga på kvinnefotballen har blitt bedre, men det er fremdeles en vei å gå. FOTO: Mari Kippernes

Mariell Boska Husevåg spiller fotball for Ørsta. Hun tror man må promotere damefotballen mer, for at kjønnsforskjellene skal bli mindre.

ØRSTA: Husevåg forteller at satsinga på kvinnefotballen har blitt bedre de siste årene, men at de fremdeles opplever forskjeller på kvinne- og herresiden i fotballen også i Ørsta.

– Vi merker hele tiden små forskjeller, som blir større i det store og hele. Vi har ikke inngangspenger på våre kamper, det har herrelaget. Vi har veldig sjelden speaker og kiosk. Det er jo egentlig en selvfølge at sånne ting burde vært på våre kamper også.

 

Mariell Boska Husevåg tror kanskje det hadde vært mer motiverende å være kvinne og fotballspiller om ting hadde sett annerledes ut. FOTO: Mari Kippernes.

Videre forteller Husevåg at de kun har hjemmedrakter og bortedrakter, mens herrelaget har flere.

– Herrelaget har drakter med langermer, kortermer, bortedrakter og hjemmedrakter. Vi har gamle draktsett, men de er unisex, så de fleste av oss vasser i de. 

Provoserende

En gang Husevåg og lagvenninnene skulle spille kamp, hadde dommeren sagt til dem at han kom til å dømme kampen på lik linje som en herrekamp.

– Vi forventer jo ikke noe annet, dommerne er der for å dømme fotball, og det er de samme reglene, uavhengig av kjønn, sier Husevåg.

Hun legger til at sånne situasjoner provoserer henne.

– Jeg husker jeg var kaptein, da dommeren sa dette. Jeg måtte komme med en kommentar. Jeg sa noe som «hva tror du vi forventer?»

Seriøst trenerteam

Trener for Ørsta sitt damelag Kjell Einar Dagfinrud har vært fotballtrener i 20 år, 17 av disse har han trent herrelag. Når vi spør han om det er noen forskjeller på å trene herre- og kvinnelag svarer han følgende:

– Både ja og nei. Jeg tror det blir bedre og bedre, men noen forskjeller er det nok. Tonen er kanskje litt annerledes, den er tøffere i herrefotballen. Det er mer preg av konkurranse i herrefotballen, dette påvirker selvfølgelig aktiviteten også. Det er noe som speiler av kulturen i samfunnet, men dette er i endring.

Trener Kjell Einar Dagfinrud, tror herrefotballen har mer konkurransepreg enn kvinnefotballen. FOTO: Mari Kippernes.

Husevåg forteller at de er heldige med det trenerteamet de har nå. Det er mye av grunnen til at hun nå føler at de blir tatt seriøst. Hadde det ikke vært for trenerne, tror hun forskjellene ville vært enda større.

– Vi hadde nok følt at vi ble tatt mindre seriøst av ledelsen, om det ikke hadde vært for trenerteamet vårt.

Dagfinrud forteller at klubben mener det ikke er så farlig med damefotballen. Han legger til at han tror dette er veldig forskjellig fra klubb til klubb.

– For å si det rett ut, tror jeg de har kommet lengre i Volda, enn vi har her i Ørsta.

Husevåg sier hun er usikker på om folk i det hele tatt vet at Ørsta har et damelag. Når hun møter folk og forteller at hun spiller fotball, merker hun at folk ikke vet noe om det.

– Vi rykket opp til 3. divisjon, mens herrene rykket ned til 5. divisjon. Når jeg forteller folk om vårt opprykk blir de nesten sjokkerte over at de ikke vet det. Det viser jo at vi blir i skyggen av herrene sitt nedrykk.

Må minne pressen på å komme

Dagfinrud sier de ofte må minne pressen på at de må komme på kampene, og når de først kommer gjør de det veldig enkelt.

– Når de kommer snakker de med en eller annen og bruker et gammelt bilde. Det begynner nesten å bli litt komisk, men de må for all del ikke ta vekk det lille som er der.

Husevåg forteller også at de får veldig lite oppmerksomhet i media både før og etter kamp. Hun forteller at når herrelaget spiller blir ofte både trenere og målscorere intervjuet, de får også kampreferat og flere bilder.

– Det er veldig sjeldent de intervjuer spillere og trenere på damekampene. Jeg vet ikke om de ser hele kampen en gang. Vi får kanskje ei kvart side hvor det står målscorere, så bruker de et gammelt bilde fra 2017.

Svein Jarle Aam ansvarlig redaktør for Møre-Nytt sier de prøver å legge vekt på damefotballen, men at de skriver mer om herrene på grunn av interesse.

– Vi skriver nok mer om A-laget til herrene enn hva vi gjør om A-laget til kvinnene, men det kan ikke stikkes under en stol at det er større interesse for herrefotball. Det gjenspeiler også dekningen i media.

Aam legger til at de ikke alltid er til stede på herrekampene. 

Ørsta sitt kvinnelag har økt antall treninger i uka. FOTO: Mari Kippernes

Promotering

Husevåg tror man må promotere damefotballen mer, både på breddenivå og på toppnivå. Hun forteller at når folk ikke en gang vet at laget eksisterer, er det ikke rart at de ikke møter opp på kamper.

– Jeg tror vi hadde følt at vi ble tatt mer seriøst om lokalavisa var på kampene våre og viste at de også bryr seg om å få oss mer fram. Det blir en sirkel der flere må begynne å vise interesse, og vi må begynne en plass.

Aam forteller at han føler de har fulgt damekampene samvittighetsfullt.

– Jeg har spesiell interesse for damefotballen, for jeg har vært trener selv. Det har ikke vært noen kamper i år, men jeg mener vi dekte de fleste kampene i fjorårssesongen.

Trener Dagfinrud mener ambisjonsnivået for damelaget hadde vært høyere dersom de som trenere hadde fått bestemme mer. Han forteller at klubben vil si at de skal klare å rykke opp, men at de ikke er villige til å gjøre det som skal til for å klare det.

– For å klare det må damespillerne trene nok og forplikte seg nok. Vi må bruke nok ressurser, vi må også kanskje være villige til å gjøre noe for å beholde de flinkeste.

Dagfinrud forteller videre at det er flere gode spillere som kommer fra Ørsta, men at klubben ikke har nok å tilby til at de blir værende i klubben.

– Små ting kan bli tunge på vektskålen, når ei beslutning skal tas.

Nærnett spør Husevåg om forskjellene gjør at det er demotiverende å fortsette. Hun forteller at hun alltid har vært vant til at det er sånn det er, men at hun føler at ting nå begynner å bli bedre på damesiden. Selv om hun synes satsinga begynner å bli bra, er den likevel ikke bra nok.

– Man tenker nesten at man skulle ønske man var herrespiller. Det er ikke demotiverende å være damespiller, men det hadde kanskje vært mer motiverende om det var annerledes.

Fått sitt eget sportsligutvalg

Husevåg sier at damelaget i Ørsta ganske nylig har fått sitt eget sportslige utvalg, som hun tror har vært med på å bidra til utjevninga. Hun forteller at damelaget har fått noe mer utstyr og at de føler seg mer prioritert.

– Dette utvalget er ganske nytt, så jeg håper og tror at ting vil jevne seg ut enda mer veldig snart.

Daglig leder i Ørsta fotball, Arnstein Sverre Sandvik, sier at han ikke ønsker å kommentere enkeltsaker, men sier følgende om saken på e-post:

– Ørsta IL fotball har fokus på et godt/tilrettelagt tilbud for alle i klubben. Når det gjelder damelaget vs herrelaget har dette vært viktig å få likeverdig. Dette er en prosess som har pågått noen år, og vil fortsatt være fokusområde.