Frykter at en nedleggelse blir starten på slutten

Eldbjørg

FRYKTER NEDLEGGELSE: Eldbjørg Kobberstad har jobbet på kjøkkenet ved Hornindal omsorgssenter i 40 år. Foto: Hanne Sofie Økland Andresen

Kjøkkendriften ved Hornindal omsorgssenter står i fare for å bli nedlagt. Det vekker sterke reaksjoner hos honndølene, bare ni måneder etter kommunesammenslåingen med Volda.

VOLDA: Den 17. september var lokalpolitikerne i Volda kommune samlet for å arbeide med en økonomiplan for de neste fire årene. Kommunen har i flere år slitt med høy gjeld, og flere tjenester står nå i fare for å ryke. 

Kjøkkenet ved Hornindal omsorgssenter er et av dem.

Dersom politikerne vedtar å legge ned kjøkkenet under kommunestyremøtet 17. desember, vil kommunen ifølge økonomiplanen kunne spare 1 850 000 kroner. Forslaget som er lagt fram i økonomiplanen innebærer at maten som i dag produseres ved kjøkkenet i Hornindal heller skal produseres på kjøkkenet i Volda, som har kapasitet til å dekke begge områdene. Herfra skal maten kjøres til omsorgssenteret i Hornindal. Det har vekket sterke reaksjoner i bygden.

Mer enn bare mat

Eldbjørg Kobberstad er en av seks ansatte ved kjøkkenet i Hornindal. Her har hun jobbet i 40 år. For henne er kjøkkenet langt mer enn en økonomisk faktor i et politisk spill. 

– Det er en følelse som alle kjenner til. Å få et nystekt kakestykke, eller egg og bacon etter å ha kjent lukten bre seg i hele huset. I dag har vi lagd blodpudding med bacon, og stekt sveler til kaffen. Beboerne gleder seg til det, fordi de har kjent matlukten. Kommer det en pakke med mat som er pakket i plast, så lukter det ikke når du varmer den i mikroen, sier Kobberstad når Nærnett møter henne på omsorgssenteret på Grodås.

Eldbjørg Kobberstad startet, ved hjelp av sin datter, en underskriftskampanje for å bevare kjøkkenet da forslaget om nedleggelsen ble presentert for kommunestyret. Responsen var enorm. I dag har oppropet nærmere 600 underskrifter. Det tilsvarer nesten halvparten av befolkningen i Hornindal. 

OPPGITT: Eldbjørg Kobberstad frykter for kjøkkentjenesten i bygden sin. Foto: Hanne Sofie Økland Andresen
OPPGITT: Eldbjørg Kobberstad frykter for kjøkkentjenesten i bygden sin. Foto: Hanne Sofie Økland Andresen

– Sammenslåingen går begge veier

Fra og med 1. januar i år har Hornindal vært en del av nye Volda kommune. Allerede før kommunesammenslåingen ble det reist spørsmål om hvordan Hornindal ville la seg prege av tiltaket. 

Les også: – Volda må ta Hornindal på alvor

– Vi er en utkant, men desto viktig er det å beholde både arbeidsplassene og tilbudene som vi har til de i vår bygd, sier Kobberstad.

– Det er ikke bare Hornindal som har slått seg sammen med Volda. Det går begge veier, men det føles som at det investeres mest i Volda sånn som det har vært etter at vi ble en del av den nye kommunen, fortsetter hun. 

Kobberstad ønsker å beholde arbeidsplassen sin på Grodås, men er usikker på om hun får det dersom kjøkkenet legges ned. Hun var ikke forberedt på å risikere å miste jobben sin, bare ni måneder etter kommunesammenslåingen. 

Ønsker ikke en nedleggelse

I fjor vedtok regjeringen å bruke 400 millioner kroner på sykehjemskjøkken over hele landet. Kommuner kunne søke om tilskudd fra og med oktober 2019, og Volda var en av fire kommuner som gjorde dette, uten hell. Nå vurderer i stedet kommunen å gå andre veien, ved å legge ned kjøkkenet i Hornindal. 

– Nå er det ikke her sagt at Volda ønsker å gå andre veien. Volda kommune er nødt til å ha en bærekraftig økonomi, inntektene våre fra staten går ned, vi har nødvendige investeringer som vi skal gjøre, og vi har fått vite at vi drifter en del tjenester for dyrt, sier ordfører Sølvi Dimmen.

Dimmen påpeker at ingenting er bestemt, og at nedleggelsen inntil videre bare er et punkt på en liste over eventuelle tiltak som skal vurderes. Hun sier at hun har forståelse for honndølene som ser på dette som en konsekvens av kommunesammenslåingen. 

– Det er ikke Hornindal som skal betale for dette alene, men vi må nok regne med at de rammene vi får når det gjelder å drive kommunen er små, og at vi er nødt til å snu på ting, sier Dimmen.

FERSK MAT: Eldbjørg og kollegaene baker blant annet et titalls brød i uken. Foto: Hanne Sofie Økland Andresen
FERSK MAT: Eldbjørg og kollegaene baker blant annet et titalls brød i uken. Foto: Hanne Sofie Økland Andresen

God kapasitet i Volda

Svein Berg-Rusten er helse- og omsorgssjef i Volda kommune. Han understreker at det ikke bare er kommunens gjeld som er årsaken til behovet for innstramming, men et alt for høyt driftsnivå i forhold til kommunens inntekter. 

– Produksjonsmessig så har vi god kapasitet til å produsere alt i Volda. Vi trenger ikke to institusjonskjøkken, sier Berg-Rusten. 

I dag produseres det mat til 220 personer ved kjøkkenet på omsorgssenteret i Volda. I Hornindal produseres det mat til 30 personer. Helse- og omsorgssjefen har forståelse for at de ansatte er redde for å miste arbeidsplassene sine.

– Alternativet vil være å beholde kjøkkenet, men da vil vi måtte finne en annen plass hvor vi må redusere driftsutgiftene, sier Berg-Rusten. 

Erstattes av vaskeri

Berg-Rusten forteller videre at planen er å etablere et kommunalt vaskeri der kjøkkenet i dag er lokalisert. På den måten vil transportbehovet bli gjensidig, og Hornindal vil bli utstyrt med en tjeneste som også gamle Volda kommune er avhengig av. For Eldbjørg Kobberstad vil ikke et vaskeri være et stort plaster på såret.

– Jeg hadde aldri trodd at vi skulle krangle og kjempe for at kjøkkenet skulle bestå i dag når alle kjemper for å beholde kjøkken i alle hus. Mat er medisin, og kjøkkenet er husets hjerte, sier Kobberstad.

– Når planen er å fjerne kjøkkenet så blir det ingen back up. Det er det som er så synd, at om de bommer så er det gjort, avslutter Kobberstad. 

Kommunen vil bestemme hva som blir det endelige utfallet i saken under kommunestyremøtet 17. desember 2020.