Panfile Gjøri ønsker at det ikke skal være forskjell mellom skeive og heterofile

Gjøri vil ha mer åpenhet rundt legning og seksualitet

Gjøri ønsker at flere stiller spørsmål rundt legning og seksualitet. Foto: Andrea Joner Tuft

Gjøri vil at vi skal skal finne tilbake til nysgjerrigheten man hadde som barn og spørre mer rundt seksualitet og legning. Målet til Gjøri er at det på et tidspunkt ikke er noe forskjell mellom "de" og "oss".

VOLDA: Gjøri Larsdatter Dalsbø (26) er fra Sundalsøra og studerer medieproduksjon på Høgskulen i Volda. Gjøri definerer seg selv som panfil, og at Gjøri ikke har noe kjønn. Gjøri brenner for åpenhet, og mener at vi må være flinkere til å spørre hverandre mer for å bidra til at skillet mellom skeiv og hetero blir mindre.

– Skeive må tenke over hvorfor folk spør. Vi som er skeive sitter med svar på mye. Svar som minker avstanden mellom "de" og "oss", svar som bidrar til forståelse, sier Gjøri.

Å være panfil vil si å føle tiltrekning og forelskelse uavhengig av den andres kjønn, ifølge Bufdir. 

Gjøri understreker likevel at de som spør, må gjøre det på en respektfull måte.

– Vi vet jo at ikke alle spør like høflig, og der kan folk også bli bedre. 

Så verden uten rammer

Helt siden Gjøri var liten har hen vært innforstått med at hen har sett verden på en litt annen måte enn mange andre. Hen forklarer at hen ikke så "rammene" i samfunnet som veldig mange andre så. 

– Jeg har gått i de klærne jeg synes er fine, og jeg har lekt med de lekene jeg har likt, uavhengig av farger og hva som passer for jenter eller gutter. For mamma og pappa var det veldig tydelig at jeg generelt var veldig sta som liten. Og sånn er jeg ennå. Jeg drives bare av det jeg liker, og sånn har jeg alltid vært, forteller hen. 

 Tror du det er vanskeligere å være skeiv på bygda enn i storbyer?

– Definitivt. I storbyer blir du veldig anonym fordi det er så mange mennesker rundt deg, og folk er på mange måter mer opptatt av sitt. På bygda og i mindre strøk blir man mye mer lagt merke til. Det gjør det nok litt utfordrende for mange, svarer hen. 

– Vi må spørre hverandre

Gjøri sitt største ønske er at man på et tidspunkt ikke lenger trenger å snakke om forskjeller og at ingen skal måtte føle på "å komme ut". 

– For at vi skal kunne komme dit så må vi snakke med hverandre. Vi må spørre hverandre. Jeg roser alle som spør meg om legning og seksualitet. Det bidrar til å spre kunnskap - hvor flott er ikke det? Det er ikke sånn at alle har kunnskap om de 52 kjønnene som finnes. Drømmen må jo være at vi ikke trenger å måtte snakke om dette som en "topic". Det beste må jo være at jeg er meg, og du er deg - og at det er godt nok. Vi er alle forskjellige. 

For å tydeliggjøre seg selv enda mer, sier hen at vi må bli litt som barn. Være ærlige og spørre når vi ikke vet.

–  Barn spør i hytt og pine. Ingen klandrer dem for at de spør om hvorfor man ser sånn eller slik ut – det er jo fordi at de er nysgjerrige. Vi kan rett og slett lære litt av barn, og bli litt sånn igjen.