– Vinteren i år har vært helt fantastisk

Foto: Privat

IVRIG TURGÅER: Irene Fagerlid har benyttet seg av den kalde og snørike vinteren på Sunnmøre. FOTO: Privat

Irene Fagerlid ligger helt i toppen av vinterversjonen til «StikkUT» i Ørsta kommunen. Arrangør, Sunnmøre friluftsråd, forteller om rekordmange mennesker i skiløypene denne vinteren.

ØRSTA: – Jeg liker å gå på tur. Både på sommer -og vinterstid. Det har jeg alltid syntes vært kjekt, forteller Irene. 

Ørstingen står registrert med 64 skiturer fordelt på tre ulike turmål så langt denne sesongen. Åmskaret i Ørsta er Irenes foretrukne turmål, forteller hun til Nærnett. Men selv om Irene står øverst på listen i Ørsta over flest skiturer, gjør hun det først og fremst for turen, og ikke trimregisteringen:

–  StikkUT-postene er noe jeg går forbi på trimturen. Jeg går ikke på turer kun for å registrere meg, forteller Irene.

Hun skryter av jobben som er lagt ned for å få løypene i topp stand denne vinteren:

– Det har vært veldig gode løyper i vinter, både ved Daleteigane i nærheten av sentrum og oppe ved Ørsta skisenter. Det har vært fantastisk å gå der.


Ny rekord

May Britt Haukås sitter i Sunnmøre friluftsråd med fagansvaret for «StikkUT». Hun forteller om rekordstor deltakelse i vinter.

–  Vinteren i år har båret preg av fantastiske forhold, noe vi også ser at sunnmøringene har benyttet seg av. På «StikkUT-ski» har vi sett en eventyrlig økning. 

Under fjorårets langrennsesong registrerte 1904 deltakere seg ved ulike turmål i regionen. Halvveis inne i skisesongen har 7462 unike deltakere registrert seg, ifølge Haukås.  

FORNØYD MED DELTAKELSEN: May Britt Haukås kan fortelle om rekordmange registreringer i vinter. FOTO: Sunnmøre friluftsråd.

Nytt av året er Vinter-fottur, hvor skiturer erstattes med gåturer. Nyvinningen har allerede registrert nesten 50 000 fotturer denne sesongen, som varer frem til 2. påskedag. Da starter sommersesongen, som ifølge Haukås er noe helt annet:

– Vinteren kan foreløpig ikke sammenlignes med sommeren. Fjorårets sommer slo alle rekorder, forteller hun.

Frykter mildværet

Vinteren så langt har bydd på kalde og fine dager for Irene og andre skiglade sunnmøringer. Ifølge tall fra yr.no var gjennomsnittstemperaturen i Ørsta fem grader kaldere enn normalt i Januar.  Med mer «normale» temperaturer i vente, krysser Irene fingrene for at snøen ikke forsvinner.

– Det er klart at hvis det kommer til pissregn fremover må jeg vurdere inne-tjeneste fremfor skitur. Synd hvis snøen skal blåse eller regne bort. Vi kunne fått beholdt vinteren litt lengre, synes jeg, sier hun.

GODE FORHOLD: Det har vært flotte skiforhold denne sesongen. Her fra Åmskaret med utsikt mot Bjørdalsfjell. FOTO: Irene Fagerlid