– TV-spill er like viktig som fotball og håndball

Volda e-sport arrangerer gratis spillarrangement i høstferien.

SPILLUKE: Det står om livet i Fortnite der kompiser samarbeider om å knuse folk fra andre steder på kloden. FOTO: Fredrik Hoel

Volda E-sport arrangerer Gaming i haustferien – et gratis spillarrangement for barn og unge

VOLDA: Det lyser fra et titalls skjermer i lokalet. Tastaturene klikker i vei, kontrollerne moses mellom fingrene i dyp konsentrasjon. På storskjermen slåss Pikachu mot Solid Snake i en verden hvor Sonic vanligvis holder til i. På de mindre PC-monitorene bygges og skytes det for harde livet i Fortnite. På en litt bortgjemt TV dør en fyr gjentatte ganger i Yarnham by i Bloodborne. Ute i gangen klinkes det med biljardkøer. Dette er høstferien for Volda-ungdommer i 2020.

– Jeg er utrolig glad for at Volda E-sport (VES) har fått til dette arrangementet. Her kan alle med spillinteresse møtes fysisk og ha det gøy.

Utsagnet kommer fra Cecilie Åmås (45) som er med to av barna sine til Hamnegata for å la dem spille sammen med andre.

– Vanligvis spiller ungene hjemme hver for seg, siden det ikke er lett å koordinere det å ta med digre maskiner til og fra venner. Det er liksom ikke like lett som å ta med en fotball og stikke i parken. Her står det PC-er klar til bruk, og det utnyttes til det fulle.

Dro ut nettverkskabelen

– Hva er ditt forhold til TV-spill? Vokste du opp med det?

Cecilie Åmås er positiv til at barna hennes spiller TV-spill.
POSITIV: Cecilie Åmås mener at TV-spill er like viktig for barn og unge som fotball og håndball. FOTO: Fredrik Hoel

– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg må innrømme at jeg før var den moren som nappet ut nettverkskabelen i det jeg synes det ble for sent, og ropte opp på ungdomsværelset at det er middag om fem minutter. Jeg mente at spilling ikke var så viktig, og at det å møte venner fysisk var langt viktigere. Det har snudd siden, men jeg er litt usikker på når det skjedde, sier hun.

Den engasjerte moren så blant annet åpningsseremonien til et Riot Games-arrangement, utviklerne av blant annet League of Legends og ble ganske imponert.

– Da begynte jeg å lytte til barna mine og skjønte hvor viktig onlinespillingen var for dem, at det å bli hengende etter vennene i nivåferdigheter fordi jeg dro ut nettverkskabelen var et nederlag. Så nå sier jeg heller fra om middag en halvtime før i stedet for fem minutter, sier Åmås.

Åmås forteller at hvis dette tilbudet ikke hadde vært tilgjengelig hadde de nok vært en del ute.

– Da hadde vi nok vært på sykkeltur, gått oss en tur eller gjort noe annet ute. Vi er en veldig aktiv familie sånn generelt. Familien har blant annet vært med på fysisk trening arrangert av VES og holdt av idrettsstudenter fra høgskulen. Moren forteller også at hun heller vil at datteren skal spille og bruke hodet, enn å se på videoer på TikTok.

– Da er bedre at hun tenker strategi og samarbeider med andre, avslutter Åmås.

– Spilling kan gi håp

Mellom alle stappfulle PC-pulter, spillstoler og ledninger vandrer en håndfull gira vakter rundt og hjelper til med maskiner, veileder folk, spiller selv og svarer på Nærnetts spørsmål. Én av disse er 18-åringen Khaled Moussa.

Khaled Moussa er vakt og hjelper til med spillene.
SPILLVAKT: Samtlige vakter vandrer rundt med gjenkjennelige gule vester, slik at det er lett å kontakte dem hvis det skulle være noe. FOTO: Fredrik Hoel

– Jeg har spilt spill nesten halve livet mitt, og at vi kan arrangere ting som Gaming i haustferien betyr mye for meg. Vi synes det er fint å kunne samle unge folk rundt spill, spesielt nå som alle har fri. Vi vet at TV-spilling øker blant de unge, og da mener vi at det må eksistere et godt tilbud for spillinteresserte.

– Hvordan har responsen fra de besøkende vært?

– De virker veldig fornøyde. De kommer smilende inn, og går smilende ut igjen når de forlater lokalet. Vi har ikke mottatt noen form for klager, og det er god stemning her.

Moussa har sine tanker om påstandene om at spilling er en asosial aktivitet:

– Det mange assosierer med sosialt er at man er med noen og ser på noen, men det er ikke helt sant fordi du kan få veldig god kjemi med folk du spiller med online også. En må samarbeide med andre folk, og en kan utrette store ting i spill. Det hjelper også på folk som ikke nødvendigvis er interessert i å vise seg fysisk frem foran andre folk, men heller uttrykke seg digitalt. Så spilling kan gi håp for alle som vil være sosiale, selv om en kanskje er introverte.

Her spilles det Fortnite for harde livet.
HØSTFERIEMORO: Full fart i Fortnite! FOTO: Fredrik Hoel