Studenter frustrert over plassering av ny teststasjon - frykter færre vil teste seg

Koronatesting ved den nye teststasjonen i Hovdebygda

Koronatesting ved den nye teststasjonen i Hovdebygda. Foto: Daniel Lundby Olsen 

Studenter ved Høgskulen i Volda mener flere må bruke kollektivtransport for å teste seg og at dette kan bidra til økt smitte. Studentene får støtte fra direktøren for høyskolen, som sier den nye ordningen gir dem et dårligere tilbud.

Mandag denne uken åpnet det nye interkommunale koronatestsenteret for Volda og Ørsta. Dette er fjerde gangen tilbudet har blitt flyttet siden i vår, senest fra stadionanlegget i Volda. 

Det nye testanlegget ligger nå i Hovdebygda, nærmere bestemt i et lagerbygg med mulighet for gjennomkjøring med bil.

–  Den nye ordningen er mer effektivt og stabil, og det blir lettere å regulere tjenesten etter behov. Samtidig er det nye lokalet bedre egnet for testing på vinteren, sier kommuneoverlege for Volda, Inger Lise Kaldhol, til Nærnett.

Men det er flere som er misfornøyd med plasseringen av den nye teststasjonen.

– Tilbudet har blitt mindre tilgjengelig over tid. Før kunne man gå til testsenteret, men nå må man enten ha bil eller ta kollektivt, noe som ikke er lurt med tanke på smittevern, sier Live Dale Fasting.

For syk til å ta kollektivt

Dale Fasting er tredjeårsstudent på medieproduksjon ved Høgskulen i Volda. Hun sier at hun tidligere har testet seg to ganger for korona i Volda, en gang i vår og senest i august.

Live sier at hun gikk begge gangene hun skulle teste seg.

Live Dale Fasting - Student - Høgskulen i Volda
Live Dale Fasting mener den nye teststasjonen gir et dårligere tilbud for studenter. Foto: Privat

– Jeg kan si at det var en stor fordel at testsentrene lå i Volda sentrum, da jeg ikke hadde tilgang på bil eller kollektiv på grunn av smittevern. Spesielt første gangen jeg testet meg, så var jeg veldig syk og det var et stort tiltak å gå fra huset mitt til ungdomsskolen, som kun er sju minutter unna.

21-åringen mener den nye plasseringen vil gjøre det vanskeligere for studenter uten bil å teste seg og frykter at dette vil gjøre at færre benytter tilbudet.

– Synes det er en ulogisk beslutning

Også PR-studentene Juliane Bragstad Lamvik og Andrea Björgólfsdóttir er skuffet over den nye på plasseringen. De testet seg senest på stadionanlegget forrige uke.

– Da jeg testet meg var jeg sykt slapp og det var et pes å bare gå opp bakkene. Så jeg kan ikke se for meg å være syk og må stikke helt til Hovdebygda, sier Juliane. 

– Jeg vet helt ærlig ikke hvordan jeg hadde kommet meg til teststasjonen i Hovdebygda ettersom at jeg ikke vil be en venn om å kjøre meg, og jeg ønsker i hvert fall ikke ta bussen når jeg er bekymret for om jeg er smittet, forteller Andrea.

Juliane Lamvik og Andrea Björgólfdóttir - Studenter ved Høgskulen i Volda
Andrea Björgólfsdóttir og Juliane Bragstad Lamvik mener 4000 høyskolestudenter burde veid tyngre når det kom til plassering av nytt koronatestsenter. Foto: Privat

Begge synes det er rart at kommunen har valgt å flytte testsenteret vekk fra studentene. De sier den nye plasseringen tar det som en selvfølge at flere av studentene har bil, noe de selv ikke har.

– Jeg synes det er ulogisk beslutning, sier Juliane. 

– Tror dere dette gjør at færre studenter velger å teste seg?

– Ja, det tror vi. 

Gir et dårligere tilbud

Studentene får støtte fra Karen Lomeland Jacobsen, direktør for Høgskulen i Volda. Hun mener den nye ordningen gir studentene et dårligere tilbud og at 4000 studenter burde veid tyngre når det kom til plasseringen av teststasjonen. 

– Det er dumt at tjenesten kommer lengre vekk fra studentene. Det er flere som ikke har bil og hvis man føler seg syk, så bør man ikke ta kollektiv til teststasjonen. Samtidig skjønner jeg at kommunene er veldig presset på kapasitet i helsetjenesten og det er behov for et slikt samarbeid.

Er du redd for at færre studenter tester seg på grunn av den nye plasseringen?        

– Ja, det kan fort bli en konsekvens.

– Var dere med på å bestemme hvor det nye testsenteret skulle ligge? 

– Nei, det var vi ikke. 

Skryter av studentene

Kommuneoverlege Kaldhol sier man lenge har hatt ett ønske om å få til en ny teststasjon.

– Det kommer stadig endringer og grunnlag for hvorfor man skal teste personer for korona. Det innebærer at man må ha et fleksibelt tilbud på plass. Fra myndighetenes side er det et mål om å teste fem prosent av befolkningen hver uke. Det klarer vi fint med det nye tilbudet.

Ordfører Sølvi Dimmen (t.v.) og kommuneoverlege Inger Lise Kaldhol sier de håper studentene fortsetter å teste seg, selv om det nye senteret er mindre tilgjengelig for de uten bil. Foto: Arkiv

Samtidig sier hun at det er synd flere studenter opplever det nye tilbudet som mindre tilgjengelig og tungvint.

–  De var veldig flinke til å etterleve smittevernregler og tilpasse arrangement under fadderuken. Vi hadde en god dialog med ledelsen hele veien. Vi håper jo ikke at den nye ordningen gjør at studentene tester seg mindre enn før. Det er fortsatt viktig at man etterlever smittevernsregler.

– Da må vi gjøre endringer

Også ordfører i Volda kommune, Sølvi Dimmen, ser at studenter som har behov for å teste seg, gjør det selv om tilbudet er flyttet til Hovdebygda.

– Dessverre vil det være slik at noen får det lengre til teststasjonen. En god del av studentene har bil som gjør det enkelt å komme seg til teststasjonen. I tillegg går det ofte kollektivtransport forbi, selv om man skal være forsiktig med å ta det hvis man føler seg syk.

– Gjorde dere en vurdering på dette da dere flyttet teststasjonen? 

– Nei, det har vi ikke gjort. 

Dimmen opplyser at kommunen har vært opptatt av å ha et godt samarbeid med Høgskulen i Volda og Studentsamskipnaden, slik at det kommer ut god informasjon og løsninger som fungerer for studentene.

– Hva gjør dere hvis færre studenter nå velger å ta i bruk tilbudet?

– Da må vi gjøre endringer og finne en løsning som er mer gunstig, sier ordfører Dimmen.