Prorektor: – Studentene har jevnt over vært veldig flinke til å ivareta smittevern

Ingen studentsmitte i volda

Rektor Johann Roppen og Prorektor Odd Helge M. Tonheim er fornøyde med studentenes innsats under pandemien. Foto Maria Bergh

Det har siden høstsemesteret ikke vært noen tilfeller av koronasmitte ved Høgskulen i Volda. Rektor og Prorektor er fornøyde med studentenes innsats, men er forberedt på mer smitte.

VOLDA: Vårsemesteret ved Høgskulen i Volda har hatt en rolig start grunnet Covid19, og studentene var ikke tilbake på skolen før 18. januar. Med studenter fra alle kanter av landet har høyskolen likevel holdt hodet kaldt og har ikke hatt noen tilfeller hos studenter siden i fjor høst.

Rektor Johann Roppen og Prorektor Odd Helge M. Tonheim er fornøyde med at studentene tar smittevern på alvor og glade for at korona viruset har holdt seg unna høyskolen.  Roppen presiserer at det viktigste for høyskolen var en forsiktig semesterstart. 

 – Det viktigste for Høgskulen i Volda var jo at vi hadde en forsiktig start på semesteret, og at vi har mye mer digital undervisning nå enn under høstsemesteret. Høstsemesteret var jo normalt for de aller fleste, men nå er det mer fokus på digital undervisning. Det at det er lite smitte, må jo bare bety at studentene er veldig flinke.

Prorektor Tonheim forklarer videre at studentene har gjort en god innsats med smittevernhensyn. 

– Studentene har jo gjort mye bra, og vi ser de er opptatt av smittevern som håndvask og å holde seg hjemme når en er syk. Vi skulle ofte ønske de satt litt lengre fra hverandre i kantina, men det begrenser seg hva vi kan gjøre med det. Studentene er jevnt over veldig flinke til å ivareta smittevern.  

Forberedt på smitteutbrudd

Høyskolen har fortsatt til gode å oppleve et smitteutbrudd, men er likevel forberedt. Roppen forklarer at de allerede i fjor hadde møte i kriseledelsen to ganger i uka, og dette fortsetter de med annenhver uke i år. Han er spent på hvordan et smitteutbrudd vil oppleves. 

– Det har vært noen få som har vært smittet, men de har vært flinke til å gå i karantene. Så vi har ikke noe erfaring med det, og vi må bare ta det når det skjer. Et tiltak kan være å stenge ned skolen eller stoppe undervisning for en periode. Vi må være forberedt på at hva som helst kan skje. 

Han stiller seg dog positiv til vinterferien og mener at vi alle har fått nok erfaring til å oppføre oss innen de retningslinjene som har blitt gitt. Skulle smitten likevel blomstre opp i etterkant av ferien har rektoren pandemiplanen klar.

– Da korona slo til fant vi frem pandemiplanen vår. Det viktigste punktet i den planen er hvilke oppgaver som skal prioriteres hvis det skulle bli et utbrudd her hos oss. Det handler om å holde i gang infrastrukturen. Vi skal ha i gang it-og datasystemer for eksempel. Faktisk er jeg ikke så bekymret for undervisningen da det har vist seg at vi klarer å improvisere, og bli digitale når vi må. 

Studentene er fornøyd med åpen campus

Studentene Mathilde og Malin er glad Høgskulen i Volda holder åpent. FOTO: Maria Bergh
F.v.: Studentene Malin og Matilde er glade de kan bruke skolens områder under pandemien. Foto: Maria Bergh

Studentene Matilde Rød Hammer og Malin Sofie Kleven er begge fornøyde med muligheten til å oppholde seg på skolen. De går siste året på en bachelor i språk og litteratur, og har kun digital undervisning. Vi er fornøyde med å kunne bruke skolens arenaer sier Hammer. 

– Hvis en ser på hvordan ting er for eksempel på Østlandet setter en utrolig stor pris på det. Det at vi kan bruke skolen og biblioteket litt sånn som vi føler for er viktig. 

Medstudent Malin Sofie Kleven syntes likevel det er rart at de samme reglene gjelder i Volda hvor det per dags dato ikke er smitte.

– Med tanke på hvor lite smitte det er her så hadde vi satt utrolig pris på forelesninger der man kan møte på campus, men vi kan i det minste bruke skolens områder, sier studenten. 

Hammer er en av de som tenker seg hjem i deler av vinterferien, men er ikke urolig for økt smitte etter ferien. 

– Det er jo så klart en risiko når mange skal reise hjem, og jeg tenker spesielt på de som for eksempel reiser hjem til Østlandet. Smitte er jo alltid en risiko etter ferie, men med tanke på hvor flinke studentene har vært hittil, og hvor lite smitte vi har hatt, må vi bare prøve å være positive. Mest sannsynlig kommer det til å gå bra. 

Ikke mer bekymret for studentene enn resten av befolkningen

Hverken rektor eller prorektor tror reisesmitte er noe som er spesielt for studentene, men forstår at dette er en bekymring da reising øker sjansen for å bli smittet. De har ikke diskutert noen lokale reiseråd og påpeker at høyskolen følger de retningslinjene som gjelder nasjonalt.  Prorektor forklarer at når det gjelder smittevern stiller studentene på lik linje med alle andre. 

– Vi er ikke mer bekymret for studentene enn for resten av befolkningen i området. De vil gjerne tilbake til normalen og det skjønner vi veldig godt. Både ansatte og alle andre i Volda-Ørsta kan ta med smitte hjem. Vi er i tett dialog med kommunen og smittevernoverlegen hva som kan skje hvis det skulle bli smitte, og om det skjer må vi bare takle det og gå videre derifra. 

Hvilke reiseråd har du til studenter som skal reise hjem i vinterferien?

– Gå mest mulig på ski i skogen, gjerne alene. Kose seg med familien, og kline bare med kjæresten, forteller rektor Roppen med et smil.