Frykter hun må flytte fra bygda om Volda kommune går for kloring som rensemetode 

– Jeg føler meg fanget og hjelpeløs

Fortvilet: Magnhild Sande, som har klorallergi, vet ikke hva hun skal gjøre om Volda kommune innfører klor i renseanleggene. FOTO: Jonathan Gaathaug Nielsen

Nå venter kommunen på at konsulenter og prosjektledere skal bestemme seg for hvilke løsning de skal gå for, når det nye vassverket skal stå klart i 2022.

VOLDA: I dag avsluttet Volda kommune testprosjektet hvor de tilsatte klor i drikkevannet. Prosjektleder for vann og avløp, Lars Fjærvold, bekrefter at de har oppnådd det de ville med prosjektet. 

– Vi har fått inn 50 henvendelser fra innbyggerne på at vannet har hatt dårlig smak i testperioden. Det er ikke sånn vi vil ha det, så derfor har vi valgt å avslutte nå. Vi har oppnådd det resultatet vi ønsket, og ser ikke grunnen til å fortsette ut oktober som planlagt. 

Nærnett fikk i går en omvisning på vassverket, da kunne Fjærvold fortelle at drikkevannet var helt trygt å drikke. 

– Det er en svært liten mengde klor som brukes. Flere store kommuner, deriblant Oslo, bruker klor i renseprosessen av drikkevannet. Mengden det var snakk om ligger på 0,05 milligram, til sammenligning er det 0,4 milligram i en Imsdal flaske og 1,3 milligram i en Olden flaske. Det er ingen forskning som tilsier at det er farlig å drikke drikkevann der klor brukes som rensemetode, sier prosjektlederen.

Klorallergiker Magnhild Sande frykter nå at Volda kommune vil innføre klor som en fast prosedyre i rensing av drikkevann, når det nye vassverket skal stå klart i 2022. 

– Jeg vet ikke når kommunen begynte testperioden med klor i vannet, men i forrige uke begynte jeg å føle meg fryktelig uvel og svimmel, jeg svettet og slet med å stå oppreist. Det var bare ved en ren tilfeldighet jeg så at kommunen skrev på sine sider at de hadde startet med det, og da gikk det opp et lys for meg.

Kritisk: Magnhild Sande håper Volda kommune ikke innfører klor i renseanlegget. FOTO: Jonathan Gaathaug Nielsen


Sande fikk påvist klorallergi etter et legebesøk på 90-tallet. 

– Jeg jobbet i barnehage og hver uke skulle vi følge barna opp til varmtvannsbassenget. For hver gang vi var der, ble jeg bare verre og verre. Jeg fikk utslett og etterhvert pusteproblemer. Da fikk jeg legeerklæring på at jeg må holde meg unna klor, forteller hun. 

Blir dårlig av klor

Selv om Sande er fortvilet over situasjonen og er usikker på hva fremtiden vil bringe om Volda kommune velger å innføre kloring av drikkevann, har hun forståelse for at det noen ganger er nødvendig. 

– I krisesituasjoner med varsel kan jeg jo selvsagt godta det, men synes det er skremmende om det blir innført fast, sier hun trist.

Sande sier at å drikke vannet fra springen er uaktuelt.  

– Jeg hadde heller dratt til Alti i Ørsta og tappet vann på do der, enn å drikke vann som er tilsatt klor her. Nå drikker jeg Pepsi max og samler regnvann i en bolle på altanen, sier hun. 

Videre forteller Sande at hun i verste fall må flytte fra bygda.

– Skal jeg flytte fra Volda da? Det er den beste plassen på jord, så det vil jeg jo ikke. Jeg føler meg fanget og hjelpeløs.

Helt ufarlig: prosjektleder for vann og avløp, Lars Fjærvold, sier drikkevannet ikke er skadelig å drikke. FOTO: Jonathan Gaathaug Nielsen

Kun et prøveprosjekt

Lars Fjærvold presiserer at bruk av klor i drikkevann kun er et testprosjekt, enn så lenge. 

– Det er for tidlig å si om klor skal være en backup løsning eller ikke. Vi har testet nå for å se hvordan det funker. Konsulenter og prosjektledere skal sammen finne en løsning som skal tas i bruk i fremtiden.