Hval strandet på Runde

En hval har strandet i Goksøyra helt ytterst på Runde. Dødsårsaken er fortsatt uvisst.

Onsdag formiddag ble det som trolig er en nebbhval funnet død ytterst på Goksøyra. Det var Vestlandsnytt som først meldte om hendelsen. 

GOKSØYRA: Her, ytterst i Goksøyrvika på Runde, ligger hvalen. Foto: Google Maps

Nils-Roar Hareide, leder ved Runde miljøsenter på Herøy forteller at de er i ferd med å ta kontakt med Universitetet i Bergen. Miljøsenteret har ikke noe ansvar for hvalen, men Hareide vil likevel spørre om UiB kan obdusere den. 

 – I mellomtiden vil den bli liggende. Det kan ta lang tid, men hvis den blir til plage er det kommunen sitt ansvar å fjerne hvalen, sier han.

Så hvalen fra stuevinduet

Olav Tjervåg er grunneier i Goksøyrvika. Fra huset sitt har han perfekt utsikt til fjæra der hvalen ligger. Han forteller at folk har gått forbi eiendommen hele dagen.

STANK: Olav Tjervåg håper hvalen blir fjerna før lukta blir verre. Foto: Veronica Turnage

– Det er jo en flott hval, men nå har den ligget lenge og har gått i oppløsning. Jeg hadde helst sett at den ble tatt vekk, sier han.

For Olav som bor bare 30 meter unna vannkanten, tenker han på at den stramme lukten fra en død hval kan bli litt ubehagelig etterhvert.

– Det kan bli ubehagelig hvis et vindkast kommer mot huset. Jeg vet at andre grunneiere har krevd at hvalkadaver blir fjerna fra eiendommen, men jeg tror ikke den vil bli liggende her så veldig lenge.

Olav har sett hval før i nærheten av Runde, men ikke en nebbhval. Han har ingen formening om hva som kan ha skjedd med hvalen og legger til at han ikke er noen ekspert. Allikevel bemerker han seg at dyret ikke ser så mager ut.

– Det så ut som en flodhest

Kåre Vaadal fra Lillehammer er på Runde for å besøke slekt og venner. Han var på gåtur i Goksøyrvika da han så noe rart i fjæra. Den første tanken som slo han var at et eksotisk dyr hadde drevet i land.

– Det så ut som en flodhest, men når jeg kom nærmere skjønte jeg at det var en hval. Det er trist at ett dyr ender livet sitt her, sier Kåre som har sett mye hval på Grønland, hvor han har vært på ekspedisjon.

KADAVER: Hvalen har ligget så lenge at den har begynt å råtne. Foto: Frida Rømo

Døde av blekksprut-forstoppelse

I 2017 ble en nebbhval funnet død ved Flåvær, like i nærheten. Den gangen ble UiB kontaktet for obduksjon.

Forskere fryktet først at hvalen hadde  forspist seg på plast. Men, det viste seg å være akkar-forstoppelse som var dødsårsaken. I magen hadde hvalen tusenvis av nebb fra akkarblekksprut, som er hvalens favorittmåltid. I tillegg ble det funnet plast i magen.