Skeptisk til Siv Jensens lønnskamp: – Ikke nødvendigvis en god idé

Jensen vil gå bort fra frontsfagsmodellen  – det er Ulstein-ordføreren skeptisk til

Ulstein-ordfører Knut Erik Engh (Frp) er uenig med partileder Siv Jensens utspill om frontfagmodellen. Foto: Marius Åmbakk Bjørkedal / Elin Eike Worren (Frp)

Siv Jensen ønsker å skrote frontfagmodellen i årets lønnsoppgjør. Det liker Ulstein-ordfører Knut Erik Engh dårlig. 

ULSTEIN: Under årets Frp-landsstyremøte kom avtroppende partileder Siv Jensen med en kontroversiell uttalelse: 

– Det vil nok oppleves som å banne i kirka, men jeg mener at vi i år bør gå bort fra frontfagmodellen.

Frontfagmodellen tar utgangspunkt i at konkurranseutstatte bedrifter får forhandle om lønn først. Lønnsnivået de legger seg på, danner grunnlag for resten av lønnsoppgjørene her i landet.

Jensen mener det er viktigere å gi helsepersonell og lærere høyere lønn. Det provoserer NHO-direktør Ole Erik Almlid.

– Kaster vi modellen, blir Norge fattigere. Dette er oppsiktsvekkende. Vi har aldri hørt noe lignende fra en stortingspolitiker tidligere, uttalte Almlid under NRKs Politisk kvarter mandag.

Uenig med Jensen 

Ordfører i Ulstein, Knut Erik Engh (Frp), tror at det å gå bort fra frontfagmodellen kan medføre skade på næringslivet. 

– Jeg synes ikke nødvendigvis dette er en god idé.

Engh ønsker å holde fast på frontfagmodellen – en modell han synes har fungert godt i alle år.

– En burde være forsiktig med å gå bort fra den. Frontfagmodellen hjelper å holde en god balanse for konkurranseutsatt industri, og andre deler av arbeidslivet. 

Frp-ordføreren trekker særlig frem offentlig ansatte.

– Blir frontfagmodellen satt under press, vil industrien henge etter, noe som vil være veldig uheldig. Det er så viktig at norsk konkurranseutsatt industri beholder konkurransekraften sin.

Ordknappe

Siv Jensen uttrykte under landsstyremøtet at vi burde gå bort fra frontfagmodellen i ett år. Det mener fylkestingsmedlem Anne Marie Fiksdal (Frp) er riktig. 

– De som i ett år har stått i første linje, fortjener et solid lønnsoppgjør. De har vært utsatt for store påkjenninger både mentalt og fysisk.

Fylkestingmedlem Geir A. Stenseth (Frp) mener på sin side at forslaget om at lærere og sykepleiere skal forhandle først, er bra. 

– For min egen del støttes Siv. «Frontfagene» i denne pandemien er helsepersonell. 

Nærnett har også vært i kontakt med fylkesleder Frank Sve. Han støtter forslaget til Siv Jensen, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere. 

Sykepleierforbundet er takknemlige

Leder av Sykepleierforbundet, Lill Sverresdatter Larsen sier til FriFagbevegelse at sykepleierne trenger et lønnsløft for å rekruttere- og beholde sykepleiere med nødvendig kompetanse.

– Vi er ikke opptatt av hvem som kommer med slike forslag. Partier som viser samfunnsansvar for helsetjenesten og velferdstjenesten vil alltid få applaus fra oss.

Lill Sverresdatter Larsen, leder i Sykepleierforbundet. Foto: Norsk Sykepleierforbund