Ti kunstnere på Søre-Sunnmøre søkte om koronastøtte - ni fikk avslag

Korona støtte fra kulturrådet

Henrik Koppen var en av ni kunstnere som ikke fikk innvilget stipend fra Kulturrådet onsdag. FOTO: Hanna Thevik

Kulturrådet betalte onsdag ut nesten 70 millioner kroner fordelt på 679 kunstnere. Kunstnerstipendet blir delt ut for at flest mulig kunstnere skal klare seg gjennom koronakrisen. Runar Gudnason, kjent fra Side Brok, ble den eneste kunstneren på Søre Sunnmøre som fikk stipendet.

– Jeg skulle ønske at jeg kunne sette meg ned og bruke lang tid på et stort prosjekt. Men nå må jeg heller si ja til alle tilbud jeg får, sier performancekunstner, Henrik Koppen.

Koppen har livnært seg som kunstner i flere år. Han lager både skulpturer og malerier. Men de siste årene har han fokusert mest på performancekunst.

– Det er jo performance jeg tjener mest på. Alle oppdragene jeg hadde i vår ble jo avlyst. Jeg trodde en god stund at jeg ikke kom til å tjene noe dette året.

Henrik Koppen fryktet at han ikke ville få inntekt i 2020. FOTO: Espen Roness

Koppen har tidligere kun fått 3000 kroner som erstatning for tapt inntekt etter koronapandemien startet. Han vil likevel ikke kritisere kulturrådet.

– Det er veldig mange gode kunstnere i Norge, så kulturrådet har et vanskelig prioriteringsarbeid. Når man lever som kunstner blir man vant til å leve med trang økonomi.

Kunstnerstipendet som er delt ut blir betegnet som et ekstraordinært koronastipend. Alle søknadene til stipendet har blitt vurdert av en jury, som har vurdert kunstnerne ut i fra kvalitet og aktivitet. 

Noen må de velge

Det var totalt ti fra Søre Sunnmøre som søkte om stipendet. Runar Gudnason fra rapgruppen Side Brok ble den eneste som fikk søknaden innvilget. Han mottok 100 000 kroner.

– Nå fikk jeg litt lavere skuldre. Det er vanskelige tider for oss som prøver å livnære oss i kultursektoren, så dette var sårt tiltrengt. 

Gudnason ønsker ikke å si for mye om at han var den eneste på Søre Sunnmøre som fikk stipendet.

– Jeg er veldig glad for at det ikke er jeg som skal bestemme hvem som får støtte og ikke. Jeg ser at noen klager over at de ikke fikk, men noen må de jo velge ut.

Runar Gudnason kan røpe at stipendet blant annet vil bli brukt til å produsere mer musikk. FOTO: Joakim Riise

Musikk lønner seg ikke nå

En lokal musiker som derimot ikke fikk innvilget stipendet er Urørt-vinner fra 2018, Jon Olav Sandal. Han har ikke mottatt noen form for pengestøtte etter koronavirusets inntog.

– Det er jo dritkjipt. Men man får bare bite tennene sammen. Det er mange som sliter mer enn meg.

Jon Olav kan røpe at han for tiden jobber med ny musikk. Utgivelsen av denne musikken vil ikke skje før smittevernstilltakene blir lettet på. 

– Slik det er nå så lønner det seg ikke å gi ut musikk. Kostnadene av å produsere og utgi musikk vil ikke bli tjent inn når vi ikke kan ha konserter.

Urørt-vinner Jon Olav kommer ikke til å gi ut penger før det blir mulig med konserter igjen FOTO: Sindre Reinholdt

Slutte å syte

En annen profil på Søre Sunnmøre som ikke fikk innvilget søknaden er Thomas Magne Nedrelid Ryste, bedre kjent som karakteren Kjell "Kjellen" Bigset. Han hadde lave forventninger når han søkte, men syntes det likevel var kjipt å ikke få noen støtte. 

– Jeg synes jeg hadde fortjent stipendet, men jeg skal slutte å syte. Det er mange som sliter mer enn meg, og jeg håper de får den støtten de trenger.

Ryste har hatt null inntekt siden koronapandemien begynte. Dette har ført til at bedriften hans har måttet gjøre små omorganiseringer.

– Konen min har tidligere jobbet fulltid som bookingansvarlig for meg. Hun ble nødt til å jobbe på Volda sykehus igjen, men der stortrives hun så det er ikke noe problem. 

– Jeg har troen på at dette går fint. Alt er tilbake som normalt snart.

De andre på Søre Sunnmøre som søkte:

  • Mathias Lien Mikkelsen - artist, Ulsteinvik
  • Hildegunn Hovde - artist, Lauvstad
  • Norvald Dahl - artist, Fosnavåg
  • Mads With Kristoffersen - artist, Volda
  • Mathias Nango - kunstner, Volda
  • Randi Kristin Morstøl Emblem - kunstner, Ulsteinvik

 

 

Espen Roness

Espen Roness

Les flere artikler fra Espen Roness.

Journalist for Nernett.no