Statsbudsjettet 2021:
Disse lekkasjene er aktuelle for Søre Sunnmøre

Lekkasje Statsbudsjettet 2021 Kultur Regjering Volda Ulstein Hareid Ørsta Sande Herøy Vanylven

Det er usikkert om Stad skipstunnel får penger i statsbudsjettet onsdag. ILLUSTRASJON: SNØHETTA/KYSTVERKET. 

Onsdag legges statsbudsjettet frem og det blir spennende å se hvor mye av potten som går til Søre Sunnmøre.

Statsbudsjettet vil bli presentert onsdag formiddag av regjeringen. På forhånd har det kommet noen lekkasjer av hva pengene går til i statsbudsjettet. Disse er mest aktuelle for Søre Sunnmøre.

Stad Skipstunnel

Vanylven og Stad kommune har ønsket seg penger i statsbudsjettet. Det er fordi Stad er et værhardt område og ofte er det farlig å seile over dette strekket. NRK skriver at Knut Arild Hareide (KrF) på fredag sa at det ikke var plass i årets statsbudsjett. Jon Georg Dale (FrP) lovet samme dag at det var satt av 60 millioner kroner i startbevilgning til dette prosjektet, skriver Fjordabladet. Derfor er det svært usikkert om det er satt av penger til prosjektet i neste års budsjett. 

Kriserammede ekspressbusselskaper

Det er satt av 100 millioner kroner til forlenget hjelp til kriserammede ekspressbusselskaper. Det er enda usikkert om dette gjelder Nettbuss, som kjører fra ulike steder på Søre Sunnmøre til Bergen og Oslo.

Millionstøtte til scener og museer

Flere scener og museumer i Møre og Romsdal har fått støtte av kulturdepartementet med Kulturminister Abid Q. Raja (Venstre) i spissen. Institusjonen som har fått støtte på Søre Sunnmøre er Musea på Sunnmøre, som er en samlebetegnelse for tolv museer fordelt på ulike kommuner. De har fått 1,290 millioner kroner.

Les mer her.

Lekkasjer i statsbudsjettet som rammer hele landet:

Styrke kystovervåkning: 32 millioner kroner.

Kirkenes SOS' krisetjeneste og Mental helses krisetelefon: 51,3 millioner.

Mødre som ikke har rett på foreldrepenger (engangstønaden) økes fra 84.720 til 90.300 kroner. 

Skolefritidsordningen (SFO) for lavinntektsfamilier: 157,7 millioner kroner.

Dette skal gjelde utvidelse av ordningen med inntektsgradert foreldrebetaling i tredje og fjerde trinn. I utvalgte kommuner er det satt av til gratis SFO for lavinntektsfamilier. 

Styrking av satstingen på barn og unges psykiske helse: 170 millkoner kroner.

100 millioner kroner går til kommunene, 35 millioner kroner til digital helsestasjon, 30 millioner kroner til barnevernet og fem millioner til utvikling og evaluering av FACT. Det er et tverrfaglig og et oppsøkende team.